• Bon Any 2013!

  Acabem ja les festes de Nadal…

  El punt final d’aquestes diades és l’arribada dels Reis d’Orient, que porten els camells carregats de regals i d’il·lusió per als innocents de casa. La celebració no seria completa, però, sense el contrapunt del menjar: com si no ens haguéssim afartat prou de galets, pilota, carn d’olla, gall dindi rostit, canelons, neules, torrons, etc… (i m’estalvio les begudes), hem d’acabar la festa amb el tortell de Reis, originàriament farcit de massapà, però que ara es pot trobar, també, amb nata o crema per dins. Com que als cursos hi ha una bona colla de noves catalanes, en aquest enllaç podeu saber-ho tot sobre aquesta tradició:

  http://www.etnocat.org/festa/reis/tortell.html

  Tornem als Reis Mags. Per tancar la festa, us vull fer uns regals sonors. Són nadales que parlen d’aquests personatges. La primera la canta en Tomeu Penya i es diu El Rei Negre. És una balada dolça i tendra, que espero que us agradi, ja m’ho direu.

  http://www.youtube.com/watch?v=9OdKNAU2Bag

  Les altres dues són del grup Manel.

  La primera es titula Un camell d’Orient i reinterpreta la nit de Reis http://www.youtube.com/watch?v=9hWDOOyCSU8

  L’altra és una cançó d’aire i contingut molt més trencadors. És  El 25 de gener. Escolteu-la, també, i escriviu-me els comentaris que vulgueu de tot plegat: http://www.youtube.com/watch?v=4N-4cfJRGRE

  Diversos

  Per si encara sou a temps de modificar la carta, hi ha un llibre molt apropiat per als aficionats als refranys. Es diu Els 100 refranys més populars (Ed. Cossetània) i els autors l’han elaborat a partir de les aportacions a la xarxa dels internautes que hi han volgut participar. Com que sé que us en moriu de ganes, us diré qui és el número 1… (dels refranys, que la Pilota d’Or se l’endurà el Messi dilluns!) És l’expressió “Qui no vulgui pols, que no vagi a l’era”. Del significat de la paraula “era”, en vam parlar abans de la pausa  hivernal a l’Intermedi 1: la Tònia ens ho va explicar molt bé. Per si algú no sap què vol dir el refrany sencer, qui ho tingui clar que ho expliqui  en un comentari aquí sota…

  Ja he vist El hòbbit. Em va agradar molt, és com si t’expliquessin un conte fantàstic, però en pantalla gran!

  Actes dia 5 de gener: trobareu els detalls i els horaris a l’agenda municipal: http://www.castellbisbal.org/

  Intermedi 1

  Espero que hàgiu repassat molt i molt tot el que hem fet fins ara i que hàgiu llegit algun llibre en català. En parlarem dimarts, i també del Voluntariat per la Llengua. Mireu la vostra entrada anterior per portar els deures fets.

  Suficiència 2 

  A hores d’ara ja deveu ser uns experts en pronoms relatius… M’ho crec, però ho comprovarem dimarts tot corregint els deures! També m’exposareu les vostres reflexions sobre la conveniència o no de canviar l’enfocament del curs. Finalment, mireu la vostra entrada anterior per portar tots els deures fets.

  Per a tothom

  M’acomiado amb la darrera cançó que us vull regalar.  Com és lògic, té un punt de nostàlgia perquè per Nadal tots tenim algú que no hi és, algú a qui s’enyora. Es diu Si ens veiessis… i és del Joan Dausà i la Sara Pi. Un consell: abans d’entrar al youtube, agafeu un mocador.  http://www.youtube.com/watch?v=_66YTMj7hDA

   

  FINS DIMARTS!  

            

   

   

 1. Josep Maria

  05 Gen 13
  1:11 #

  Me’n recordo, com si fos ara mateix, del dia en que un amic, un any més gran que jo, em va dir que els Reis eren els pares. Possiblement va ser aquest, el primer desengany de la meva vida, després hi ha hagut d’altres, però d’aquest com del primer petó, no me’n oblidaré mai. Ara que hi penso, del primer petó no n’estic gaire segur.

  Respondre

  1. rafel

   07 Gen 13
   20:21 #

   Com? Que els Reis són els pares?, òndia! Quina decepció! i ara què?
   Ja no tindré la mateixa il·lusió de cada any, m’has esguerrat la meva infantesa. BUAAAAAAA! BUAAAAAA!

   Respondre

 2. rafel

  07 Gen 13
  20:43 #

  Atenció! Hi ha una errada en l’anterior comentari, a veure qui l’encerta.

  Respondre

 3. Mª Carmen Jiménez

  08 Gen 13
  11:17 #

  Bon dia i bon any a tots!

  Per fi s’han acabat les festes de nadal,
  cava, dolços i torrons, que horror!
  ja tornem a la normalitat
  i la nostra panxa ens ho agrairà

  Respecte als poemes de les meves companyes…que dir-vos?
  que m’han agradat moltíssim, el que més entenc es el de la Sabrina per ser en portuguès, però la veritat que tots sonen molt dolços i bonics.

  Fins aviat companys!

  Mª Carmen

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

               

Espai comunicatiu de llengua per als alumnes de català per a adults de Castellbisbal

Aquí teniu un entorn, que vol ser una prolongació de l'aula, per fer-vos arribar tota mena d'informacions relacionades amb el curs que esteu fent. També hi trobareu altres temes, sempre referits a la llengua i la cultura del nostre país.

Categories


Històric


Blogroll


Darrers comentaris

 • Silvia: És formidable llegar aquests petits fragments, sense encara temps per llegir el pdf sencer, i adonar-se de la...
 • mpalau: Molt bé, Patricia! Premi per a tu!
 • Patricia: em va fer molta gràcia el diccionari a a inversa i em va entrar curiositat per saber per a què podia...
 • Andrea: Bona tarda, Montse i tot el grup de companys Malauradament no he pogut assistir a la darrera classe del any i...
 • patricia: Em quedo amb una de les seves frases..”No vull renunciar a res”. En va agradar moltíssim la...