• De llibres, teatre i TV3…

  untitled1Aquest quadre que veieu aquí a la dreta es titula L’esperit català, i el va pintar l’Antoni Tàpies l’any 1971.

  L’he seleccionat per encapçalar l’entrada perquè conté grans noms de la cultura catalana i, també, les expressions que l’autor va considerar que ens definien com a poble.

  Els llibres són una part de la nostra cultura, naturalment, el recurs més important per refermar la llengua escrita que treballem a l’aula. Per això sóc tan insistent dient-vos: “Llegiu, llegiu i llegiu!” Com que alguns em feu cas, aquí teniu els comentaris que m’han arribat:

  Pura sang  (Ada Castells) És d’intriga. Una jove barcelonina es casa amb l´hereu d’una família rica de Menorca. No trigarà gaire d’adonar-se que s’ha equivocat. Una altra sogra horrible…..

  Escollides (Kristina Ohlsson) Thriller suec. El misteri de la desaparició d’una nena en un tren de línia….

  Hermine Vloet (S2)

  Jo confesso (Jaume Cabré). Aquesta història es desenvolupa, com a escenari principal, a la botiga d’antiguitats de la família; el gran tresor, un magnífic violí del segle XVIII i una gran història d’amor, la de l’Adrià amb la Sara.

  Quant el vaig agafar de la biblioteca, el primer que vaig preguntar va ser quantes vegades podia renovar-lo, ja que el veia com una lectura a llarg termini i us confesso que el vaig acabar abans del venciment. Mentre el llegia, el vaig retitular, va passar a ser el “Jo em concentro”     per què l’has d’anar llegint sense massa pauses. Em va ajudar bastant a comprendre la trama la visita que ens va fer el Jaume Cabré a la llibreria La Barretina, ja que ens va explicar com va néixer aquesta obra i quina és l’ànima. Em quedo amb aquestes paraules: “És bo o dolent. Com si la vida es resumís a fer el mal o no fer-ne”

  En conclusió, el mestre Jaume Cabré en aquesta novel·la demostra ser un enginyer de l’escriptura. Ens presenta un trencaclosques de relats que no deixen de viatjar per la història d’Occident, vivint amb personatges malvats que, a més a més, pensen que estan fent el millor per a la humanitat! El final…em va deixar KO!

  MªIsabel Méndez (S2)

  Mecanoscrit del segon 0rigen  (Manuel de Pedrolo) És una bonica historia de ciencia ficció, basada en l’amor amb els seus moments d’alegria i tristesa alhora…Tot va començar en un poble de Catalunya que es diu Benaura. Un dia, una raça extra planetària envaeix la terra fent desaparéixer tots els éssers vius. Només es salven, l’Alba, de catorze anys i el Dídac de nou, que al moment del cataclisme  estaven sota l’aigua. Això els converteix en Adam i Eva. Completament sols, han d’aprendre a sobreviure en un nou món desert on les coses han deixat de funcionar. Hauran de buscar les coses més imprescindibles com el menjar, medicaments, roba… Al llarg del seu camí trobaran moltes dificultats per aconseguir-ho.

  M’ha agradat molt!

  Mª Carmen Jiménez (I1)

   

  280109_g

   

  El teatre també és cultura i l’incloem, per tant, en les nostres recomanacions. En aquesta fotografia podeu veure les germanes Comellas amb el seu marits, poc abans d’entrar a la sala. L’Imma ens explica com va anar la cosa:

  La família Irreal. M’agradaria recomenar aquesta obra de teatre al meus companys/es. És divertidíssima! No te n’adones i ja s’ha acabat! Rius moltíssim, és una sàtira molt ben feta sobre la vida actual i les trames de la familía Real realitzada pels actors de Polònia.

  Imma Comellas

  Per acabar, la meva recomanació. Vull parlar-vos del capítol d’ahir del programa “Sense ficció”, conduït per l’Enric Calpena. És L’hospital de la ciutat i ens va explicar, amb poc més d’una hora, la manera com vivien les classes populars barcelonines des del segle XV fins ara. Tot això ensenyant-nos l’evolució del’Hospital de Sant Pau, des de la seu inicial al carrer del Carme (ara és la Biblioteca de Catalunya), fins al trasllat a l’edifici modernista actual. Si voleu veure la medalleta que duia un nadó abandonat a la porta del centre l’any 1410, o la noteta que va deixar la mare d’un altre entre la seva robeta… I moltes coses més,  no us el podeu perdre!

  Aquí en teniu l’enllaç:      http://www.tv3.cat/videos/4429151/Lhospital-de-la-ciutat (només estarà penjat una setmana…)

  Productes com aquests em fan sentir enormement orgullosa de pertànyer a un país que té una televisió d’aquest nivell.

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

               

Espai comunicatiu de llengua per als alumnes de català per a adults de Castellbisbal

Aquí teniu un entorn, que vol ser una prolongació de l'aula, per fer-vos arribar tota mena d'informacions relacionades amb el curs que esteu fent. També hi trobareu altres temes, sempre referits a la llengua i la cultura del nostre país.

Categories


Històric


Blogroll


Darrers comentaris

 • Silvia: És formidable llegar aquests petits fragments, sense encara temps per llegir el pdf sencer, i adonar-se de la...
 • mpalau: Molt bé, Patricia! Premi per a tu!
 • Patricia: em va fer molta gràcia el diccionari a a inversa i em va entrar curiositat per saber per a què podia...
 • Andrea: Bona tarda, Montse i tot el grup de companys Malauradament no he pogut assistir a la darrera classe del any i...
 • patricia: Em quedo amb una de les seves frases..”No vull renunciar a res”. En va agradar moltíssim la...