• 11a sessió: 12 de desembre de 2018

  Hola a tots, aquesta setmana hem tingut l’onzena sessió del curs.

  Què hem fet?

  ·Us he lliurat els exercicis que havíeu fet de deures de setmanes anteriors i hem comentat dubtes

  ·Hem corregit els exercicis dels pronoms relatius i hem repassat la teoria.

  Després de la pausa, en Jaume ha llegit la seva part del dictat:

  UNA NISSAGA INDESTRUCTIBLE (Capítol 10)

  La Laia, a causa dels fets succeïts, va optar per activar el pla que l’havia portat en aquell encimbellat castell.

  Sense encomanar-se a ningú, es va presentar davant del senyor Gelabert amb l’objectiu d’explicar-li-ho tot, posant al seu abast tots els seus encants, que no eren pocs. L’amo del castell s’enfadà, però a mesura que la Laia parlava s’anava calmant, ja que, en el seu cap s’estava encabint la idea de tenir més descendència, cosa que que li feia molta il·lusió.

  L’Abel, pressionat per la Laia, va parlar amb el seu pare de la conveniència d’alliberar els dos presoners, l’Armengol i el seu fill, amb la finalitat d’apaivagar els ànims de la gent, els quals aleshores, estaven en el punt més àlgid. El raonament del seu pare, com era d’esperar, no li va agradar. En la seva ment, s’estava congriant la idea que passés el temps i proposarals seus enemics un bescanvi, amb la finalitat que treure’n profit o per què no, demanar un rescat.

  La convivència d’aquests tres actors en el trascurs del temps va portar a una situació que ningú havia previst, ja que sense voler, el senyor Gelabert s’estava enamorant de la Laia.

  Hem fet un parell d’exercicis de relatius i us he lliurat l’activitat de deures per a la setmana vinent. Heu de redactar un article d’opinió a partir de la frase: “El mòbil és una eina imprescindible”.

  Abans d’acabar la sessió ens hem posat en grups per llegir els tres textos relacionats amb l’activitat i hem tractat la manera de plantejar l’article i de com argumentar la tesi sobre el tema.

  Aquelles persones que no van assistir a classe, si m’ho demanen els puc enviar per correu l’activitat.

  Bon cap de setmana!

   

  Article complet

 • 10a sessió: 5 de desembre de 2018

  Hola a tots!

  Aquesta setmana hem tingut la desena sessió del curs.

  ·Per començar hem treballat la teoria dels pronoms relatius. Aquí teniu els enllaços que hem revisat:

  pronoms relatius

  oracions de relatiu adjectives

  oracions de relatiu adjectives introduïdes per preposició

  relatiu neutre, possessiu i de lloc

  L’enllaç principal el podeu trobar a la pàgina 45 del dossier del curs.

  Després de la pausa, la Lucía ha llegit la seva part del dictat. Aquí la teniu:

  UNA NISSAGA INDESTRUCTIBLE (Capítol 9)

  Ràpidament, l’Abel va començar a recollir tota la roba que havien escampat per l’estança amb el fervor del moment, es va vestir a correcuita i, sense dir res, va dirigir-se escales avall. No volia que el seu pare el trobés intimant amb una camperola. Mentrestant, la Laia s’empolainava amb suposada tranquil·litat. Va tenir uns segons per agafar aire, relaxar-se i dissipar la major part dels seus nervis. L’encontre que havia passat uns minuts abans estava fora dels seus plans i ara no sabia com esmenar-ho. Els seus sentiments eren confusos. S’estava enamorant de l’Abel però a la vegada no oblidar per què es trobava allà: havia d’acabdillar l’enderrocament del domini del senyor Gelabert per, finalment, alliberar el seu poble.

  La Laia va tornar a guaitar per la finestra. Aquesta vegada ho va fer dissimuladament i d’amagatotis per tornar a veure aquells dos presoners. Eren l’Armengol i el seu fill Bernat. En veure en Bernat, el seu amic d’infantesa, se li va encongir el cor i va adonar-se que havia traït la promesa que es van fer.

  Tot seguit, la Yolanda ha fet la seva exposició oral en què ha parlat de la diabetis.

  Què heu de fer?

  ·Heu de fer les activitats que hi ha als fulls sobre els pronoms relatius que us he donat.

  Fins dimecres!

   

  Article complet

 • 9a sessió: 28 de novembre de 2018

  Hola a tots! Aquesta setmana hem tingut la novena sessió del curs.

  Què hem fet?

  ·Hem vist les diferents recursos que podeu utilitzar per argumentar. Podeu consultar el text de la pàgina 33 del dossier del curs.

  ·Hem tornat a llegir l’article “Defensa de les classes magistrals” i hem fet una activitat relacionada.

  ·En Javier ha llegit la seva part del dictat creatiu:

  Una nissaga indestructible (capítol 8)

  Quan l’Abel va veure la Laia plorant, se li va encogir el cor i va córrer a conhortar-la. En creuar-se les seves mirades tots dos sabien que allò que sentien l’un per l’altre de bon veres. El temps es va deturar, sense importar re, ni el senyor Gelabert, ni les intencions que havien portat la Laia a apropar-se a l’Abel, i van començar a fer l’amor apassionadament.

  De sobte, l’Abel es va aixecar ràpidament del llit, havia sentit quelcom que el va astorar. Es va apropar a una de les finestres de l’estança i va mirar amb incredulitat la situació, es tractava del seu pare que regressava del viatge escortat per un petit escamot del seu exèrcit.

  La Laia es va acostar a l’Abel i quan va mirar per aquella finestra va restar glaçada en veure la figura del senyor Gelabert i dels seus homes custodiant dos presoners, les cares dels quals li resultaven molt familiars.

  ·Tot seguit, hem llegit i comentat l’article de rèplica: “Defensa de les classes no magistrals”.

  ·Per acabar, hem preparat l’argumentació per a un futur text sobre les classes magistrals.

  Què heu de fer?

  ·Heu de redactar un article d’opinió d’unes 350 paraules tenint en compte aquest anunciat:

  Sou un expert pedagog i un revista especialitzada en temes d’educació us ha demanat que redacteu un text en què doneu la vostra opinió sobre les classes magistrals.

  Bon cap de setmana!

   

  Article complet

 • 8a sessió: 21 de novembre de 2018

  Hola a tots,

  Aquesta setmana hem tingut la vuitena sessió del curs.

  Hem començat comentant l’activitat del resum de la notícia sobre l’eutanàsia. Entre tots, l’hem resumida i aquest n’és el resultat.

  Després hem llegit un text anomenat “Comodins” , que tracta sobre la riquesa lèxica i l’abús de mots crossa, i hem fet l’exercici  de la pàgina 33 sobre mots jòquer.

  Tot seguit, hem fet l’exercici de la pàgina 29 sobre connectors. Aquí teniu una sèrie d’aclariments sobre aquesta activitat.

  És correcte l’expressió ‘a nivell de’?

  ‘Arrel de’ o ‘arran de’?

  És correcte ‘degut a’ en català?

  ‘En quant a’ o ‘Quant a’?

  En relació amb / Amb relació a

  Construcció de participi: ‘donat que’

  Després de la pausa, la Sílvia Sellés ha llegit la seva aportació al dictat creatiu. Aquí en teniu el fragment:

  Mentre sortien a la recerca de la Laia, ella seguia compartint els dies amb l’Abel. Mai havia conegut ningú com ell i es passava hores i hores cavil·lant com canviaria la seva vida si es casés amb un noble. No obstant això, un matí, quasi no tenia forces per aixecar-se i va crebar. Se sentia ignominiosa perquè, tot i que no deixava de pensar en el seu poble i la seva gent, no podia defugir sentir coses per aquell gairebé desconegut. Sabia que tard o d’hora hauria de separar-se’n i temia no tornar a veure’l.

  Just quan en el moment que va començar a plorar, entre sanglot i sanglot, va sentir com algú colpejava la porta de la seva cambra. Només podia ser l’Abel el que l’acabava de sentir plorinyar i no volia que la veiés apesarada. Ràpidament es va pujar la manta fins a l’altura dels ulls i amb veu entretallada li va demanar que no entrés, però ell no va dubtar a obrir la porta i irrompre a l’alcova.

  I per acabar, ens hem dividit en grups de 6. Cada membre del grup havia de llegir un fragment del text “Defensa de les classes magistrals” i havia d’explicar-lo a la resta de la classe.

  Què heu de fer?

  No cal que us recordi els deures que teniu per a la propera setmana, oi?

  Bon cap de setmana!

   

  Article complet

 • 7a sessió: 14 de novembre de 2018

  Hola a tots!

  Aquesta setmana hem fet la setena sessió del curs.

  Per variar una mica hem fet la classe amb una disposició de les taules diferent. Hi ha hagut algun despistat que fins i tot s’ha pensat que s’havia equivocat de classe!

  Hem fet dues activitats en grups. La primera era en grups de quatre i estava centrada en el reportatge sobre l’eutanàsia: cada grup ha hagut d’explicar amb les seves paraules el que deia l’article sobre la regulació de l’eutanàsia en el codi penal de diferents països. La segona activitat estava relacionada amb el tema de la conciliació laboral i familiar: en grups heu hagut d’explicar el contingut de diversos fragments extrets de dos textos que tractaven aquesta temàtica.

  Hem fet la pausa i hem col·locat les cadires i les taules com estaven habitualment.

  Tot seguit, l’Ana Álvarez ha llegit la seva part del dictat. Aquí la teniu:

  Una nissaga indestructible (capítol 6)

  La desaparició de la Laia, deixà el poble sense tremp, ni coratge; tota esperança de llibertat s’havia volatilitzat, i amb ella també cessava una nissaga de lluitadores, de valentes. L’Eugènia i la Sara lluny d’acceptar els fets van contactar amb l’Estevet; si la Laia havia caigut en mans hostils, l’exèrcit insurrecte havia d’esbrinar el seu amagatall. Dos camarades de l’Estevet durien a terme la comesa, accedirien d’incògnit a la fortalesa de la ciutadella i es procurarien la confiança de la gendarme del senyor feudal, per tal de poder assabentar-se del succés. Passaren dues setmanes, i el senyor Gelabert encara no havia retornat del seu viatge, l’Abel començava a estar desficiós, la Laia ho percebia. En la perllongació de la seva absència trobaria la clau de l’alliberament del seu poble, però també la seva malaurança, no podia enamorar-se de l’enemic.

  Després de la lectura del dictat, us he parlat de les rubriques d’avaluació dels textos de Llegir per escriure.

  I per acabar la sessió, hem resolt alguns dubtes sobre les característiques que ha de tenir un resum i hem parlat sobre l’estructura dels articles d’opinió. Aquí teniu els dos enllaços que hem vist: “Com s’escriu un article d’opinió” i Itineraris d’aprenentatge. Tots dos apareixen a la pàgina 31 del dossier del curs.

  Què heu de fer?

  ·Heu de preparar la intervenció oral sobre l’eutanàsia. (Us heu d’imaginar que heu trucat a un programa de ràdio per donar la vostra opinió sobre aquesta qüestió.)

  ·Heu d’escriure un article d’opinió per a una revista especialitzada en termes laborals en què valoreu la situació actual de la conciliació familiar i laboral al nostre país.

  Recordeu que teniu dues setmanes per presentar totes dues activitats.

  Bon cap de setmana!

   

   

   

  Article complet

 • 6a sessió: 7 de novembre de 2018

  Hola a tots! Aquesta setmana hem tingut la sisena sessió del curs.

  Per començar, hem corregit l’exercici de les conjuncions perquè, per què i per a què. I he recollit l’exercici de la notícia.

  Tot seguit, hem continuat amb els exercicis sobre la puntuació.

  Després de la pausa, l’Ainhoa ha llegit la seva aportació al dictat creatiu. Aquí la teniu:

  UNA NISSAGA INDESTRUCTIBLE (Capítol 5)

  El cavall corria massa i de camí a la ciutadella la Laia discorria si havia fet bé de consentir l’oferiment. La por va envair-la i l’espenta que havia rebut no va ajudar-la gaire a pensar amb claredat. Un cop van ser a destí, l’Abel la va escortar fins a unes estances que infonien una comoditat mai no vista per la jove. El senyor Gelabert romandria fora un parell de setmanes, per tant, no calia angoixar-se per res. La Laia només pensava en el seu poble i en la dissort a la qual el senyor feudal el tenia subjecte. Àdhuc es reiterava dintre seu: “He de procurar-me la confiança de l’Abel”.

  Van succeir-se els dies i els dos joves van anar intimant. El vell no apareixia i ningú en reportava notícies. A la vila de la Laia estaven esbalaïts. Tanmateix, els colpia un desassossec derivat de l’esvaïment sense rastre de la neta de l’Eugènia, fins al punt que, un cop escorcollada la contrada sense trobar-hi cap indici, la donaven per finada. 

  Per finalitzar, us he parlat del primer exercici de nota de curs: haureu de fer d’aquí a dues o tres setmanes una intervenció oral sobre el tema que es tracta a la següent notícia. Com a material de suport, també disposeu  de la informació que apareix en aquest reportatge .

  Perquè tingueu en compte a l’hora de preparar-la, us he comentat que a la pàgina 27 del llibre de curs podeu consultar tres enllaços en què apareixen tots els connectors necessaris per elaborar un text ben cohesionat. (CNL d’Osona, Departament de Justícia, Universitat Politècnica de Catalunya)

  Què heu de fer?

  Per a la propera setmana heu de fer un resum de la notícia que us he lliurat. A la pàgina 26 del manual del curs teniu tres enllaços que expliquen què és i com s’ha de fer un bon resum. (enllaç 1, enllaç 2, enllaç 3)

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • Proposta de nous cursos!

  Article complet

 • 5a sessió: 31 d’octubre de 2018

  Hola a tots! Aquesta setmana de Castanyada hem tingut la cinquena sessió del curs.

  Per començar, hem corregit els dos exercicis de les conjuncions que, què, per què, per a què i perquè.

  Tot seguit, hem treballat la puntuació fent exercicis i revisant la teoria.

  Després de la pausa, l’Anna ha llegit la seva aportació al dictat creatiu.

  UNA NISSAGA INDESTRUCTIBLE (Capítol 4)

  Va fer un crit d’esglai, es penedia d’haver sortit del seu amagatall. Se sentia amenaçada, però Abel no semblava de la mateixa pasta que el seu pare. Era un noi alt, fornit i afable que es disposava a auxiliar-la.

  La Laia no volia el socors de cap home, i molt menys d’un membre d’aquell llinatge, els responsables de la trifulga que estava patint. Tot i això, estava tan esmaperduda per la bursada que havia rebut que no va tenir cap altra opció. Vorejava la tempesta, així que l’Abel l’ajudà a pujar a cavall. Va fer-li entendre que ell no tenia res a veure amb l’il·lustríssim senyor Gelabert, el seu pare, l’amo i senyor del feu. És cert que vivia al seu alcàsser, però l’Abel va assegurar-li que podia restar uns dies allà sense que els seu pare s’assabentés de la seva presència.

  En aquell moment, la Laia va veure l’oportunitat de venjar el seu poble i deslliurar-lo de la penúria, així que va acceptar la invitació. Encara no s’ho podia creure, s’acarrerava a la fortalesa dels Gelabert.

  Què heu de fer?

  ·Heu de fer els exercicis de les conjuncions que us vaig donar a classe.

  ·Heu de redactar la notícia a partir de la informació que us vaig lliurar.

  (Els que no vau assistir a la sessió, si m’ho demaneu us enviaré per correu electrònic els deures per a la setmana vinent.)

  Bon cap de setmana!

   

  Article complet

 • 4a sessió: 24 d’octubre de 2018

  Hola a tots!

  Aquesta setmana hem tingut la 4a sessió del curs  amb algunes absències; espero que els que estigueu malalts us recupereu ben aviat.

  Per començar, hem corregit l’exercici de transcripció fonètica. Tot seguit, hem comentat el text que tracta sobre les varietats dialectals i els registres de la llengua i hem comentat la introducció de la Proposta per a un estàndard oral de la llengua catalana.

  Per tenir més clar el concepte de registre lingüístic, podeu consultar aquest document.

  En finalitzar la pausa, l’Emili ha llegit la seva part del dictat creatiu:

  UNA NISSAGA INDESTRUCTIBLE (Capítol 3)

  La Laia es va refugiar a casa d’uns parents que vivien lluny del seu poble. Sabia que es trobava en un atzucac. No volia ser utilitzada per seduir el senyor feudal però, al mateix temps, sabia que la seva gent patia. La pesta i les males collites havien enverinat encara més les relacions entre els camperols i un exèrcit cada cop més feréstec i despietat. No tenia gaire temps. Feia dos dies que estava amagada i havia de prendre una decisió. Per mirar d’aclarir-se va sortir a donar un volt en direcció al riu.

  Quan hi arribava va sentir un soroll d’animals i uns crits esgarrifosos que s’acostaven perillosament. Quan va voler reaccionar ja l’havien encerclat. Eren membres de l’exèrcit del senyor. Va rebre una forta batzegada d’un d’ells. Llavors quan ja es temia el pitjor, va aparèixer un jove ben plantat muntant un preciós exemplar de cavall. Era el comandant de l’escamot. Va alçar la mà i es va fer el silenci entre els seus homes. Llavors es dirigí a ella somrient i li digué:

   —Li demano excuses si l’hem espantat. Em dic Abel i el meu pare és el senyor d’aquestes terres. Si necessita ajuda, resto a la seva disposició.                                                                               

  La Laia va respirar alleujada. Encara ignorava que des d’aquell dia la seva vida donaria un tomb inesperat.

  Per acabar la sessió, hem treballat el primer contingut gramatical del curs: les conjuncions i preposicions què, que, perquè, per a què i per què.

  Pel que fa a la distinció entre què i que, hem revisat la teoria i l’exercici de la pàgina 12 del dossier del curs.

  Quant a les preposicions perquè, per a què i per què, podeu consultar-ne la teoria en aquest document de l’Optimot.

  Què heu de fer?

  ·Heu de fer els dos exercicis que us he donat a classe. Aquells alumnes que no heu pogut assistir a classe us els puc enviar per correu electrònic si m’ho demaneu. 

  BON CAP DE SETMANA!

  Article complet

 • 3a sessió: 17 d’octubre de 2018

  Hola a tots!

  Aquesta setmana hem treballat una mica la fonètica. Hem vist els diferents casos d’elisions, sinalefes, emmudiments, sensibilitzacions, etc. Podeu consultar aquests enllaços com a referències complementàries:

  ·Transcripció fonètica

  ·Les elisions

  ·Les sonoritzacions

  En acabat, hem fet un exercici de transcripció. I després de la pausa, la Yolanda ha llegit la seva part del dictat creatiu. Aquí, la teniu:

  UNA NISSAGA INDESTRUCTIBLE (Capítol 2)

  L’Estevet seria el que li donaria la notícia, ja que la coneixia des que va néixer. A la Laia, mentre l’escoltava, se li van aigualir els ulls. No es podia creure que un home tan estimat per la seva família li estigués parlant així. Va fugir muntanya avall i començà a sanglotar. De veritat només ella tenia la clau per alliberar el poble? I les altes noies coetànies?

  En Caín, el senyor feudal, era un home escarransit, d’uns cinquanta anys, amb el nas punxegut, els ulls rodons i la cara tota arrugada. Res a veure amb el seu fill, l’Abel, un esvelt mosso rialler apassionat per noves formes de conrear la terra. La Laia era més semblant al fill, ja que ambdós pensaven que tots els homes són iguals, tinguin diners o siguin pidolaires.

  En els darrers anys l’exèrcit no havia aconseguit cap progrés. Era hora de refer-se amb gent jove i arriscada per la causa.

  Tot seguit, hem llegit diversos fragments del dictat.

  Per últim, hem fet un repàs de les característiques principals dels dialectes del català.

  Què heu de fer?

  ·Heu d’acabar l’exercici de transcripció fonètica.

  ·Heu de fer l’activitat 2 de la pàgina 9. Heu de respondre a la pregunta següent: Et sembla que, atesa la situació comunicativa, el professor utilitza el registre i els dialectes adequats? Per respondre-la podeu consultar els enllaços que hi ha al dossier del llibre sobre els registres, els dialectes i l’estàndard. Si voleu complementar la informació sobre els registres us he lliurat aquest document. No cal que feu cap text escrit, simplement a la propera sessió posarem en comú les opinions de cadascú.

  Ah! No volia acabar l’entrada sense dir-vos que efectivament pòtol té femení i és pòtola.  

   

  Bon cap de setmana!

   

   

   

  Article complet