• Dies de disbauxa i disfresses!

  Sabeu calcular quin dia toca?

  El Carnaval és una celebració que pertany al culte lunar. Per aquest motiu, és una festa mòbil. Aquesta s’ha d’emmarcar dins un cicle sencer amb sentit propi, el cicle que precedeix la Quaresma. Per tal de situar el Carnaval en el calendari, hem de buscar la primera lluna plena posterior a l’equinocci de primavera, el 20 de març. El diumenge següent és Diumenge de Pasqua i el diumenge de la setmana anterior és Diumange de Rams. A partir d’aquest últim comptem quaranta dies enrere i tenim el Dimecres de Cendra, el primer dia de Quaresma i últim de Carnaval. Així, doncs, Dimecres de Cendra es mourà entre el dia 4 de febrer i el 10 de març, mentre que el Dijous Gras ho farà entre el 29 de gener i el 4 de març.

  A l’antiga societat rural, on imperaven els valors crisitians, el  temps de Carnestoltes era una mena de treva, ja que permetia els últims moments de disbauxa abans de la Quaresma, que representa la repressió dels instints i la formalitat litúrgica. Actualment el Carnaval s’ha convertit en una festa popular de caràcter lúdic i  tota aquesta llibertat extrema prèvia al temps de Quaresma agafa forma en un sol individu, en Carnestoltes, que és el Rei del Carnaval.

  El Carnaval i la religió

  Tal com hem dit, el Carnava està molt relacionat amb la tradició cristiana. Se celebra uns dies abans del Dimecres de Cendra, dia en què comença oficialment la Quaresma. En la tradició cristiana, els 40 dies que dura la Quaresma són un temps de sacrifici en els quals, per exemple, no es pot menjar gaire. Per això, durant el Carnaval hi ha més llibertat i es trenquen moltes regles. Cal aprofitar per fer tot allò que després no es podrà fer.

  Dos personatges han representat històricament la lluita entre el que signifiquen el Carnaval i la Quaresma. D’una banda, el rei Carnestoltes, un home gras, bevedor i esbojarrat. De l’altra, la seva enemiga, la vella Quaresma,una vella de set cames que dejuna i és vegetariana.

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>