• La Quaresma: 40 dies de dejú i abstinència

  La Quaresma és el període de quaranta dies d’abans de Pasqua que el calendari litúrgic cristià assenyala per preparar-se per a la Setmana Santa. Comença el Dimecres de Cendra i acaba el Diumenge de Rams. L’objectiu de la Quaresma és establir un període de reflexió i penitència en què els cristians tinguin temps de preparar-se per a la celebració pasqual. Tradicionalment també es practica dejuni i abstinència.

  “Quaresma” deriva del llatí quadragesima, o el “quarantè” dia abans de Pasqua.

  La durada de la Quaresma té el seu origen en el simbolisme del nombre quaranta que es tenia com a símbol de plenitud. Així, quaranta dies són els que va durar el Diluvi, els dies que van passar Moisès i Elies a la muntanya, o els dies que va dejunar Jesús al desert. Les dates del període quaresmal varien cada any en funció de com quedi fixada la Pasqua. El Diumenge de Resurrecció sempre cau entre el 22 de març i el 25 d’abril, per tant, Dimecres de Cendra i l’inici de la Quaresma oscil·laran entre el 4 de febrer i el 10 de març.

  Tradicionalment s’ha associat la Quaresma amb el dejuni i l’abstinència. Antigament era una pràctica molt més estesa i extrema que en l’actualitat. Durant l’edat mitjana era habitual la prohibició del consum de carn i ous. Actualment, el costum s’ha relaxat i per exemple l’Església Catòlica només estableix com a dia d’abstinència el Divendres de Quaresma.

  El dejuni durant la Quaresma es considera una manera mitjançant la qual els cristians s’identifiquen amb el patiment de Crist durant la Passió.

  La cultura popular representa aquest període de temps en una vella  arrugada i xaruga, amb set cames que va perdent d’una en una a mesura que van passant les setmanes de Quaresma.  Segons la tradició, els menjars abundants de la resta de l’any es canvien per un règim de sopes amb oli, verdura i aigua durant el període de Quarsema. Només els diumenges es podria menjar peix. Per això, la vella Quaresma porta sempre un tros de bacallà a la mà.

 1. Montserrat Bruguera

  15 Feb 16
  11:17 #

  M’agradaria precisar el que estableix l’Església Catòlica, ja que tots els divendres de l’any són dies de penitència segons el que diu el Codi de Dret Canònic (cfr. n. 1249-1253) i el decret de la CEE (BOCEE 16 [1987] 155-156):
  1. El Dimecres de Cendra, començament de la Quaresma, i el Divendres Sant, memòria de la Passió i Mort de nostre Senyor Jesucrist, són dies de dejuni i abstinència. Els altres divendres de Quaresma són també dies d’abstinència, que consisteix a no prendre carn, segons antiga pràctica del poble cristià. És a més aconsellable i mereixedor de lloança que, per manifestar l’esperit de penitència propi de la Quaresma, es privin els fidels de despeses supèrflues, com ara les menges o begudes costoses, espectacles i diversions.
  2. En la resta de divendres de l’any, l’abstinència pot ser substituïda, segons la lliure voluntat dels fidels, per qualsevol de les següents pràctiques recomanades per l’Església: lectura de la Sagrada Escriptura, almoina (en la quantia que cadascú estimi en consciència), altres obres de caritat (visita de malalts o atribolats), obres de pietat (participació en la Santa Missa, rés del rosari, etc.) i mortificacions corporals.

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>