• Ja tenim aquí la revetlla de Sant Joan!

  Per fi! Ja han acabat els cursos i la canalla comença les vacances. A més, a partir del 21 de juny comença l’estiu, aquest any amb no gaire bon temps… I durant la nit del 23 de juny se celebra la revetlla de Sant Joan arreu dels Països Catalans: és una de les nits més curtes de l’any a causa de la proximitat del solstici d’estiu.

  Tot i la relació de la festivitat de Sant Joan amb la religió catòlica, l’origen d’aquesta celebració està relacionat amb costums pagans en honor al solstici d’estiu i el culte al Sol. Petards, focs artificials, fonts de colors, fogueres i revetlles populars són els protagonistes de la Nit de Sant Joan. L’altre ingredient de la festa és la coca de Sant Joan, que pot ser de fruita confitada, de pinyons, farcida amb crema, de llardons…, sempre acompanyada d’un bon cava o moscatell. Podeu comprar-la a qualsevols fleca o pastisseria, però també podeu provar de fer-la vosaltres mateixos: aquí en teniu una recepta.

  Fa bona pinta, oi?

  Fa bona pinta, oi?

  Cap a mitjan segle XX, es va iniciar una altra tradició: durant la nit del dia 22 de juny s’encén una foguera al cim de la muntanya del Canigó. D’aquesta foguera surt la flama que ha d’encendre les fogueres d’arreu del país. La flama del Canigó recorre pobles i ciutats gràcies a persones que van fent relleus i la van transportant.

  La flama del Canigó

  La flama del Canigó

  Nosaltres volem celebrar aquesta nit tan especial amb una cançó de Jaume Sisa, Nit de Sant Joan. Si us animeu a cantar-la aquí teniu la lletra.

  Bona revetlla de Sant Joan a tothom!