• Lectures per a bons lectors- Setembre/gener 2018

  CANÇÓ DE LA PLANA, Kent Haruf

  Novel·la ambientada a Holt, un poble dels Estats Units, en una ambientació molt rural, on una colla de personatges ben diferents ens expliquen el dia a dia de les seves vides: dos germans pagesos solitaris, una noia jove embarassada la qual ha de buscar-se un lloc on viure, etc. L’autor aconsegueix una història molt entranyable en què es  fa difícil no empatitzar amb els personatges i sentir-hi una profunda simpatia.

   

   

   

  EL RISC MÉS GRAN, Laura Pinyol

  La Júlia, una dona de 34 anys i mare de dos fills, s’acaba de separar i es trasllada a viure a la Terra Alta. Allà començarà de zero i veurem com fins ara la seva vida ha estat marcada per les decisions del que era la seva parella fins ara, i no per les seves. Una història reivindicativa, on hi veiem, sobretot, el fons de les relacions sentimentals.

   

   

   

   

   

  EL CEL NO ÉS PER A TOTHOM, Marta Rojals

  Finalment ens arriba la nova novel·la de la Marta Rojals! Aquesta vegada ens porta la història d’una família durant quaranta anys, marcada sobretot per la manca de relació entre dues germanes bessones, la Sara i l’Eva,  amb constants anades i vingudes en el temps que ens ajuden a entendre tota la història d’aquesta família.

   

   

  Article complet

 • Lectors que comencen- Setembre/gener

  COM S’ESBRAVA LA MALA LLET, Antònia Carré-Pons

  Recull de contes on tots els personatges són gent gran, i on hi predomina la sinceritat, la cruesa i l’humor negre. Per tant, són històries amb gens de sentimentalisme, però alhora, molt reals: Tant hi podem veure una desfilada de moda en un geriàtric, com la filla a qui la mare, amb Alzheimer, demana que li compri un cavall.

   

  UN BATEC ALHORA, Sharon Creech

  Una novel·la escrita en vers que té com a protagonista l’Annie, de dotze anys, a qui  li agrada passar estones amb el seu avi. Però tot comença a canviar quan en Max, el seu millor amic, sempre està empipat i l’avi  comença a perdre la memòria. Una història sobre la capacitat que tenim per adaptar-nos als canvis.

   

   

   

  L’ILLA DE L’ABEL , William Steig

  Petit conte protagonitzat per un ratolí que ho té tot: viu en un lloc amb totes les comoditats feliç amb la seva dona. Però un dia una tempesta els sorprèn i ell va a parar a una illa remota on haurà de començar de nou, sense saber si podrà tornar mai a casa. Una història sobre la vida i sobre el que significa començar una nova vida.

  Article complet

 • Lectors que comencen- Abril/juliol 2018

  • Cartes d’amor de 0 a 10, de Susie Morgenstern

  És la història de l’Ernest, de 10 anys, la mare del qual va morir en néixer ell, i el seu pare ha desaparegut. Ell viu amb la seva àvia, la Precieuse, però pensa que la seva vida no val res. L’única distracció que té és una misteriosa carta que el seu avi havia enviat des del front durant la guerra. Però un dia arriba a classe una alumna nova, la Victoire de Montardent, una nena que es fixa en l’Ernest…

   

  • El caçador d’estrelles, de Ricardo Gómez

  És la història d’en Batxir, que viu en un campament de sahrauís i té una malaltia als pulmons que l’obliga a estar quiet a la seva tenda tot el dia, des d’on només pot escoltar els sons  que li arriben. I així es va imaginant tot el que passa al voltant seu.

   

   

  • El dia que vaig marxar, de Carles Porta

  És una història inspirada en un fet real sobre l’assetjament escolar. Ens explica la història de Lolo, que sembla portar una vida normal, va a l’institut, té amics. Però res és el que sembla: va ser abandonat pels seus pares, el van portar a viure amb el seu germanastre, a l’institut només s’envolta de nois amb problemes… Tot això farà que visqui situacions desagradables.

   

   

   

  Article complet

 • Lectures per a bons lectors- Abril/juliol 2018

  • Les vuit muntanyes, de Paolo Cognetti

  Novel·la guanyadora del Premi Strega en què s’explica la història d’en Pietro, un noi de ciutat que estiueja als Alps italians. Allà coneix en Bruno, fill d’un  paleta de la zona, que no ha anat mai a l’escola, i que s’ha de fer càrrec del bestiar que té la seva família. Estiu rere estiu, en Bruno i en Pietro es van fent amics malgrat les diferències dels seus orígens.

   

  •  La fugitiva, de Blanca Busquets

  L’última novel·la de Blanca Busquets ens torna a portar al poble de Cantonigròs, que ella anomena ‘La Carena’, i té com a protagonista la Mireia, una dona de més de noranta anys que viu sola a Barcelona. A través de la Mireia anirem revivint la infantesa de La Carena i el dia a dia actual.

   

  • La novel·la de Sant Jordi, de Màrius Serra

  La novel·la de Màrius Serra està ambientada el dia de Sant Jordi a Barcelona en una Catalunya independent, en la qual trobem cinc personatges del tot diferents: l’àlter ego de l’escriptor i tres personatges més relacionats amb el món del llibre: un editor, un escriptor portuguès de renom i una noia que ha d’acompanyar-lo. Però una sèrie de crims es van succeint a les parades de llibres, la qual cosa configura una diada de Sant Jordi una mica especial…

   

   

   

  Article complet

 • CURS 2017/2018. RECOMANACIONS PER AL PRIMER QUADRIMESTRE. OCTUBRE-GENER

  LLIBRES PER A BONS LECTORS

  Em dic Lucy Barton,  d’Elizabeth Strou

  Novel·la situada als anys 60 a Nova York en el moment en què la Lucy, una dona casada, ha de passar uns dies a l’hospital, i l’única visita que rep és la seva mare, que passarà tres dies i tres nits amb ella, després d’anys sense parlar-hi. La Lucy, originària d’un poble petit, va marxar de casa quan es va casar, i els seus pares s’ho van prendre com un abandonament. La relació entre els pares i ella, doncs, havia quedat molt deteriorada. Després d’aquesta visita de la mare a l’hospital, la Lucy comença a pensar en la seva infantesa i joventut, i en què suposa ser mare.

   

  Quan arriba la penombra, de Jaume Cabré

  Després de l’èxit de Jo Confesso, Jaume Cabré ens torna a deixar sense paraules amb aquest recull de contes en què l’element comú és la maldat, però on també regna la ironia, la fantasia i el joc. De fet, tot el recull esdevé un joc, ja que elements que trobem en els primers contes, els tornem a recuperar a mesura que avança la història.

   

   

  La memòria de l’arbre, de Tina Vallès

  Història escrita a partir de capítols molt curts, i que ens posa en la pell d’un nen en el moment en què els avis es traslladen a viure a casa seva, per motius de salut. A través d’en Jan, el nen, veurem com els pares li expliquen, amb tristor, la notícia de la salut precària de l’avi. Tot i que ell està molt content de tenir els avis a casa, va vivint petits detalls que el fan adonar del canvi que s’acosta en la seva vida. Així aprèn com els records i la memòria s’han de guardar per sempre.

   

  LLIBRES PER A LECTORS QUE COMENCEN

  Dedica’m un poema encara que sigui teu, de Maria Carme Roca

  Les aventures de la Laura quan descobreix, a l’institut, que els poemes que li envia l’Oriol per WhatsApp en realitat són del poeta Miquel Martí i Pol. Una història envoltada de realitat quotidiana sobre qui volem ser, i de quina manera aparentem el que no som en realitat.

   

  El mar i la serp, de Paula Bombara

  Història d’una família ambientada durant la darrera dictadura militar a Argentina i explicada des del punt de vista d’una nena, des que és petita i fins a l’adolescència. Veiem a través dels seus ulls el que va significar per a ella i la seva família la desaparició de 30.000 persones.

   

   

  És complicat, de Pasqual Alapont

  Anem descobrint, a poc a poc, la història d’en David: viu amb l’oncle, va a l’escola, té molts moments tristos sense que en sapiguem els motius, vol marxar de casa i no sabem per què, no sabem per què no viu amb els pares i per què no hi són… De mica en mica, però, anirem esbrinant tota la veritat.

  Article complet

 • Curs 16/17. Segon quadrimestre febrer-juny. Recomanacions per a autors que comencen a llegir

  Xala, va! Càsting d’estrelles, d’Anna Fité

  xalaÉs la història de dues amigues, la Cinta i la Jana, que són molt fans del grup de música Xala, va! Un dia, però, el grup fa un càsting per seleccionar noves cantants i elles s’hi presenten, amb un condició: que o entren totes dues o no n’entra cap…

   

   

   

   

  No surtis de nit… d’Eulàlia Canal i Glòria Martín

  És la història de dos bessons, en Max i en Joel, que una nit surten de festa i, quan tornen a casa, havent begut un pèl massa, tenen un accident i un dels nitdos no sobreviu.

  Aquesta novel·la combina el món real i el món fantàstic. Tots dos mons creen una atmosfera que ens atrapa i ens fa llegir  la història fins al final, sense parar…

   

   

   

  Muntanyes russes, de Rosa Roca Riera

  russesÉs la història de tres amics, que s’enfronten a situacions adverses de la vida que s’acaben entrellaçant: primer, la Fàtima deixa enrere les terres del sud i s’instal·la a Catalunya; segon, en Dimitri ha deixat Rússia i ha vingut a Catalunya a viure amb una família que és una mica estranya, i, finalment, la Núria, que ha marxat de París sobtadament i ha deixat enrere tots els amics… Tots tres passen per una situació similar i igual de dura, i les seves vides s’acaben trobant…

  Article complet

 • Curs 16/17. Segon quadrimestre febrer-juny. Recomanacions per a bons lectors

  L’Aquari, de David Vann

  Aquesta és l’última novel·la de Davin Vann, autor de ‘ Sukkwan Island’, Premi Llibreter 2011. Aquesta nova història se centra en Caitliaquarin, una nena de 12 anys que viu amb la seva mare a Seatle. Cada tarda, després de l’escola, visita l’aquari de la ciutat, mentre espera que la seva mare la reculli quan surti de treballar. Però, un dia, coneix un home gran que li canviarà la vida per sempre, a ella i a la mare…

   

   

  Alguna cosa no del tot neta, però no gaire perillosa, d’Ignasi Oliveres

  Aqucosa-no-netaesta obra ha estat guanyadora del II Premi Autor Revelació, convocat per l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.

  Tenim al davant un thriller ambientat en la Barcelona actual, en què els protagonistes (l’Àngels, l’Agustí, l’Oriol i el Ricard) porten una vida del tot normal fins que un d’ells aposta per fer realitat els seus somnis i assumir els riscos que aquests somnis implicaran. I tot plegat comportarà tirar endavant accions no gaire netes, però tampoc no gaire perilloses…

   

   

  Una vida millor, d’Anna Gavalda

  vidaSón dues històries totalment independents, amb dos protagonistes, la Mathilde i en Yann, de 24 i 26 anys, que es troben en situacions molt diferents però amb un mateix objectiu: prefereixen arriscar-se a triar una vida equivocada en lloc de no viure’n cap. La Mathilde ha deixat els estudis i comparteix pis. Un dia oblida la bossa en un cafè i, una setmana després, un desconegut la hi torna. Això ho canvia tot.

  En Yann ha acabat els estudis i no té feina. Un dia el veí el convida a sopar i això també ho canvia tot…

  Article complet

 • Curs 16/17. Primer quadrimestre. Recomanacions per als lectors que comencen

  Duna, de Muriel Villanueva

  dunaAquest és el diari personal que una nena de dotze anys escriu mentre passa l’estiu a casa de l’avi, on viurà experiències que li seran molt difícils d’oblidar. És un llibre ple d’emocions i sensacions i està acompanyat d’unes il·lustracions que ens faran gaudir encara més de la lectura.

  Us ho passareu molt bé llegint-lo!

   

  L’estàtua sense rostre, de Miquel Arguimbau

  estatua

  És una novel·la ambientada a l’antic Egipte. Amed ha d’acompanyar el seu pare, l’arquitecte del faraó, a una missió molt important. La història ens explica un viatge ple d’aventures, amistat i misteri, i, a més, ens fa aprendre un xic més d’aquesta etapa de la història tan apassionant.

   

  Diumenge al matí, al peu del salze, de Dolors Garica Cornellà

  salzeÉs la història d’un grup d’antics companys de classe que són convocats per Facebook a la mateixa casa rural on van anar de colònies per la festa de final de curs cinc anys enrere. Viuran un cap de setmana plegats compartint vivències i sentiments amb la idea de desenterrar la capsa que havien enterrat cinc anys abans. Però…

   

  Article complet

 • Curs 2016/17. Primer quadrimestre. Recomanacions per als bons lectors

  Anatomia de les distàncies curtes, de Marta Orriols

  anatomia-de-les-distancies-curtesAquest és un recull de contes que fa un retrat de les relacions de parella a través de petits moments de les nostres vides, moments que de vegades volem amagar, però que l’autora converteix en únics.

  El llibre va acompanyat del pròleg de Jenn Díaz i l’epíleg de Tina Vallès.

  No us el perdeu!

   

  La vídua, de Fiona Barton

  viduaTeniu al davant un thriller amb tot el que ha de tenir per enganxar-nos des de la primera a l’última pàgina: la desaparició d’una nena petita, un matrimoni que semblen la parella perfecta i no ho són gens (o sí?), una periodista que ho vol saber tot i un policia que no es creu a ningú.

   

   

  Allò que va passar a Cardós, de Ramon Solsona

  cardos

  És una novel·la ambientada als anys 60 a la vall de Cardós amb l’arribada de molts autocars plens d’homes que escapen de la misèria buscant una vida millor, amb la perspectiva de treballar a les obres d’una gran central hidroelèctrica. La història està estructurada a base d’investigacions i testimonis, i així s’aconsegeuix que el lector encara es posi més a la pell dels personatges.

  Ramon Solsona és una garantia. No dubteu de llegir aquest llibre: us agradarà!

  Article complet

 • Lectors que comencen: recomanacions per a l’estiu del 2016

  HISTÒRIA D'AMOR A SARAJEVOHistòria d’amor a Sarajevo, de Jaume Benavente

  Aquesta novel·la ens explica la història de la Selma, una noia bosniana que té disset anys i que viu a Sarajevo, i Petar, un noi serbi. Entre ells comença una història d’amor que ha de sobreviure a la incomprensió de tots pel fet de pertànyer a dos bàndols oposats.

   

  _23SAF_167539.pdfAdam i Thomas, d’Aharon Appelfeld

  És una història basada en fets reals, viscuts per l’autor durant la Segona Guerra Mundial. Ens explica les aventures i peripècies de l’Adam i en Thomas, dos nens jueus que es veuen obligats a amagar-se al bosc.

  Una història de supervivència sobre l’amistat, la confiança i l’esperança.

  Article complet