• La Santíssima Trinitat

  Escrit per el 09 de Octubre del 2019 a les 12:32 a: General

  Tres en una, o el misteri de la Santíssima Trinitat. Tornem al nostre blog recordant que fa tres anys que l’Institut d’Estudis Catalans va publicar la Gramàtica de la llengua catalana (GIEC). Al cap de dos anys més va presentar la Gramàtica essencial (GEIEC) i aquest any la Gramàtica bàsica i d’ús (GBU).

  La GIEC és la primera gramàtica pròpiament institucional de la història de l’IEC. Abans eren les gramàtiques de Pompeu Fabra. És l’obra de referència de la institució i de tots els parlants a partir d’ara. És important dir que és de tots els parlants (i de totes les parlantes, esclar, deixeu-nos-en fer broma) perquè descriu l’ús de les formes i construccions lingüístiques tenint en compte els parlars de tot el domini català. També té en compte els registres diferents (formal, informal i col·loquial) i fa recomanacions per adequar-nos al context. L’enfocament de la GIEC, doncs, és una mica diferent de les gramàtiques que hi havia hagut fins ara. La GIEC prescriu descrivint, no ens diu tot el que podem dir i el que no, sinó que indica tot allò que es diu i és possible. Té en compte el fet que la comunicació sigui oral o escrita, el grau de formalitat, les condicions de producció, la tradició o novetat de la forma, etc.

  La GEIEC és una gramàtica digital, apta per ser consultada des de l’ordinador, el mòbil o la tauleta. És una versió reduïda i adaptada de la GIEC i té com a objectiu general fer accessible a un públic ampli la descripció i la normativa gramaticals contingudes en la GIEC.

  La GBU s’adreça a un grup encara més ampli d’usuaris. Persones que s’interessen més per l’orientació que per la descripció, que busquen més el què que el per què, que volen trobar respostes més ràpides.

  Tres gramàtiques que porten a una mateixa visió de la llengua, a una mateixa norma, però cada una amb la seva singularitat, perquè no coincideixen totalment en les funcions, destinataris i expectatives. La Santíssima Trinitat, va dir-ne la presidenta de la Secció Filològica de l’IEC fent broma.

Cap comentari

 1. Encara no hi ha cap comentari. Sigui el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>