• Neologismes (alguns de l’any de la pera)

  Escrit per el 16 de gener del 2020 a les 13:03 a: General

  Un neologisme és una paraula nova o amb un significat nou, que no trobem al diccionari. Pot ser que l’hagi creat la llengua per les pròpies regles de formació de mots o que l’hagi agafat d’una altra llengua.
  Des del 2014 l’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra i l’Institut d’Estudis Catalans fan una crida oberta per triar el neologisme de l’any. Al 2019 els guanyadors n’han estat dos, que han quedat frec a frec en les votacions: emergència climàtica i animalista.

  N’hi ha que quan ho expliques diuen: emergència és una paraula nova?, estelada?, dron? Les dues últimes són les guanyadores d’anys anteriors. I sí, no eren al diccionari. De vegades sembla estrany, però el significat d’una paraula pot canviar, com per exemple amb emergència climàtica, en què sembla que s’amplia el significat d’emergència. Diem sembla perquè en realitat al diccionari queda ben clar que una emergència és un esdeveniment greu que demana una actuació immediata i la veritat és que la tria ens ha estranyat una mica. Deu ser cosa de la Greta, que ha travat el sintagma…

  En el cas de la paraula dron sí que, per molt comú que en fos l’ús, és natural que el DIEC2 no la contingués perquè és un aparell ben nou. L’última actualització del DIEC2 és del maig d’aquest any passat i ja hi trobareu els neologismes guanyadors des del 2014 (estelada, dron, vegà, sororitat i cassolada). No hi trobareu, en canvi, altres neologismes que us poden resultar més habituals o fins i tot antics com hippy, punk, folk, sexi, taekwondo, manga, bolo, zulo, mileurista, represaliar, resilient o súper. Els criteris perquè una paraula entri al diccionari depenen de factors com l’actualitat d’aquesta paraula, l’extensió, l’estabilitat, la freqüència, la presència en altres diccionaris… La Secció Filològica de l’IEC és l’encarregada d’actualitzar el DIEC2. L’Observatori de Neologia és el grup de recerca que els recull i els analitza. I el TERMCAT coordina tota l’activitat terminològica en llengua catalana per afavorir-ne l’ús.

  Ser o no ser (al diccionari), aquesta és la qüestió.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.