• 23 d’abril – Sant Jordi

    DIADA DE SANT JORDI, UN LLIBRE I UNA ROSA

    El 23 d’abril celebrem Sant Jordi, que és el patró de Catalunya. La llegenda més popular a Catalunya sobre Sant Jordi explica que hi havia un drac terrible que menjava homes, dones i animals. Per calmar-lo, cada setmana s’escollia una persona i es donava en sacrifici al monstre.

    Un dia, la sort va assenyalar la filla del rei. Però un bell cavaller (Sant Jordi) es va enfrontar al drac i el va matar. De la sang del drac va sortir un roser i la llegenda diu que Sant Jordi va escollir la més bonica per regalar-la a la princesa.

    sant-jordi

    Per Sant Jordi hi ha el costum de regalar una rosa i un llibre. Aquesta tradició, que combina la rosa com a símbol de l’amor i el llibre com a símbol de la cultura, ha convertit el 23 d’abril en una diada alegre i participativa que omple els nostres carrers i places de parades de llibres i flors.SANT-JORDI-2013-copia

    Tradicionalment, la noia li regala un llibre al noi, i el noi li regala una rosa vermella a la noia. És un dia per passejar i gaudir de veure els nostres carrers convertits en llibreries a l’aire lliure.

    El Dia del Llibre és bastant més recent. Segons algunes fonts, es va celebrar per primera vegada el 7 d’octubre de 1926 en commemoració de la mort de Miguel de Cervantes.

    Aquest dia, a les escoles se celebren els Jocs Florals, un concurs literari on es premien els millors contes i les millors poesies escrites pels alumnes.

    Catalunya ha exportat aquesta tradició del llibre i la rosa a la resta del món. L’any 1995, la Unesco va adoptar el 23 d’abril com a Dia Mundial del Llibre i dels Drets d’Autor.

    sant-jordi

    Si cliqueu aquí, hi ha informació sobre diverses activitats que es fan a Barcelona durant el dia de Sant Jordi.

    santjordi5_JR2304100

    I si cliqueu aquí, teniu detalls sobre la jornada de portes obertes a l’Ajuntament de Barcelona.

    Print Friendly, PDF & Email

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes