• Tradicions. Els castellers

    Benvolguts i benvolgudes alumnes,

    Coneixeu aquesta tradició tan catalana? A mi és una de les que m’agrada més! Els castells són torres humanes i és una tradició molt arrelada als Països Catalans, sobretot a Catalunya. És una tradició declarada Patrimoni Cultural i Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

    Si cliqueu aquí, podeu veure un vídeo on s’explica una mica la història dels castellers.

    Si cliqueu aquí, podeu veure un gran reportatge sobre els castellers (si premeu la icona de l’orella, el podeu subtitular al català).

    I si cliqueu aquí podeu accedir a un PDF on s’explica molt bé què són els castells: origen, característiques, etc.

    Jo, com que visc a Vilafranca, sóc molt fan de la colla castellera dels Castellers de Vilafranca i he de dir que per a mi és la colla que ho fa millor. Però n’hi ha moltes més i totes s’esforcen moltíssim!

    També vull compartir amb vosaltres alguns vídeos, perquè realment són impressionants. Ara que ja ha començat la temporada dels castells, us animo a assistir en alguna diada castellera, perquè segur que us agrada molt.

    El primer vídeo el podreu veure si cliqueu la imatge de sota. És el vídeo de la primera vegada que es va carregar un tres de deu (3d10), és a dir, deu pisos de tres persones. A baix de tot, hi ha tres pisos que tenen més persones. Són la pinya, el folre i les manilles. És un castell molt difícil i el van carregar per primer cop els Castellers de Vilafranca el novembre de 1998. Fixeu-vos que dic «carregar», perquè, malauradament, va fer llenya, és a dir, va caure. Per cert, aquell dia jo era a la plaça i us he de dir que la gent saltava, cridava, aplaudia, reia i plorava de l’emoció. Va ser impressionant!! Encara se’m posa la pell de gallina…

    Si cliqueu a la foto de sota, podreu veure el vídeo de la primera vegada que es va carregar i descarregar el primer tres de deu, aquesta vegada, de la mà dels Minyons de Terrassa. Després d’un intent fallit, el van repetir i ho van aconseguir!!

    Espero que en gaudiu i que us animeu!!

    Per cert, ja sabeu que a Barcelona hi ha diverses colles castelleres? Una és a Sants i una altra a Gràcia… Potser hi podríeu participar i així, de pas, practicar català, oi?? Us adjunto les seves pàgines web i… ja ho sabeu! Podeu anar a algun assaig a veure com va!

    Borinots (Castellers de Sants)

    Castellers de la Vila de Gràcia

    Print Friendly, PDF & Email
  1. Natalia Tosco

    24 maig 13
    12:05 #

    És realment impressionant, molt bonica aquesta tradició

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

Núvol d'etiquetes