• El masclisme-2

  El masclisme
  Rosa M. Sambola
   

  El masclisme és molt present en el temps de les cireres. Això és a causa de l’època que narra la novel·la. Durant bona part del segle 20 la dona depenia del pare fins a la majoria de edat, que en aquella època era els 25 anys, i en  casar-se passava a dependre del marit. Les dones legalment no podien treballar, ni disposar de diners propis, ni viatjar soles a l’estranger i moltes més coses si el marit no els donava permís per fer-ho. Estaven clarament per sota dels homes. El seu paper en la vida era casar-se i tenir cura de la llar i dels fills.

  En aquest aspecte hi ha en el llibre dos tipus de dona ben diferents: la Sílvia i la Natàlia.

  La Sílvia és el clar exemple de dona de la seva època: educada per al matrimoni, per arribar-hi verge, per deixar en casar-se els seus somnis de joventut. Durant anys ha fet el que d’ella s’espera com a dona. Accepta amb resignació el seu matrimoni malgrat que ara no és feliç. Sap que el seu marit l’enganya, que el seu fill se n’allunya cada cop més, però tampoc fa res per solucionar-ho “ mentre hi hagi pau” diu…

  En canvi la Natàlia és totalment el contrari: és un esperit lliure. No accepta que, amb 24 anys, encara hagi de dependre del pare i el matrimoni no entra en els seus plans. No li agraden les cadenes que l’imposen pel fet de ser dona. Té una vida sexual activa i s’arrisca a fer coses prohibides a l’època: avortar, anar a manifestacions estudiantils contra el règim franquista….. No li agrada el que passa al seu voltant, per això pren l’única solució possible: marxar del país i deixa-ho tot enrere.

  Són dos tipus de dona. Tot i que les dues tenen la mateixa edat, la Sílvia és una dona antiquada i resignada que no fa res per canviar la seva vida monòtona. La Natàlia és més moderna i lliure i és vista per les amigues de la Sílvia com una fresca, però per a ella només és una dona diferent, que no ha volgut seguir els cànons de l’època.

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>