• El masclisme-1

  El masclisme
  Sandra López
   

  Què és el masclisme?

  El masclisme és el conjunt d’idees, actituds i pràctiques sexistes de l´ home sobre la dona. El masclisme creu que l’home és superior a la dona. Crec que aquesta definició reflecteix la situació personal de les dones dels anys de la dictadura i la transició.

  La societat masclista impedeix a la dona realitzar-se com a persona. Les dones assumeixen el paper de mares, esposes i estan subordinades econòmicament al marit, arribant a ser com una propietat seva. En El temps de les cireres, el masclisme apareix en les tres generacions malgrat que els anys passen, aquesta actitud no canvia. La primera generació que manifesta el masclisme en el llibre és la del vell Miralpeix, que considerava les seves amants com trofeus, regalant-les a totes arracades iguals. El fill d’ aquest, el Joan Miralpeix, pateix un trauma arran de veure el seu para mantenint relacions amb una criada i tractant- la com un objecte.

  La dona més alliberada del llibre és la Natàlia , una dona que va escapar de casa buscant el seu  propi destí després de patir un avortament completament prohibit en aquella època. 

  El personatge contrari ala Natàlia és la Sílvia,conformista i resignada que accepta els enganys del seu marit per mantenir el matrimoni. El Lluís Miralpeix, el seu marit, és  un arquitecte de prestigi de l´alta burgesia catalana; sodomitza la Sílvia de forma habitual malgrat que ella no hi està d’acord. En aquella època les relacions sexuals eren les tradicionals i les fantasies és realitzaven pagant a les prostitutes. Li agradava el cinema pornogràfic francès i hi anava sovint amb la Sílvia.

  Altres personatges masclistes que surten al llibre, serien l’ Esteve, el marit de la Patrícia, que li va prendre l´amant al pare de la Sílvia.

  I per acabar, L´Emili, ex nuvi de la Natàlia, que va trencar la relació  després d´ aprofitar-se dels seus sentiments, malgrat que els seus amics van avisar-la del tipus de persona que era.

  La frase que m’ha impactat més del llibre ha sigut: “Les dones sou bledes, no serviu per a res”

  Per  concloure, us diré que el masclisme, per desgràcia encara és present a la nostra societat.

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>