• Els moviments universitaris-2

  Els moviments universitaris
  Antonio Muñoz
   

  En el llibre El temps de les cireres, Montserrat Roig descriu el context social d’una època grisa, fosca i convulsa. Els personatges es troben immersos en una societat en plena transformació a cavall entre el final de la dictadura i el principi de la democràcia. Una època marcada per la incertesa i el xoc de pensaments entre el conservadorisme i l’esperança, però sobretot pel neguit de desconèixer si s’acabarà de donar l’estocada final al franquisme.

  La Natàlia, el personatge principal, torna a Barcelona de l’exili després d’haver marxat a l’estranger fugint de la incomprensió social i familiar de l’època.  A la Catalunya dels anys 70, de nou s’estavella amb la crua realitat de la dictadura. El franquisme, encara que molts el donin per mort, continua assassinant i aplicant la pena capital als presos polítics, com és el cas de Grimau i Puig-Antich. La protagonista, cap a la meitat del llibre, recorda les seves experiències viscudes abans de marxar. Participa de les revoltes estudiantils i passa a ser una espectadora de luxe de l’agitació social que es viu en aquell moment a Barcelona de la mà de l’Emilio, un personatge d’origen andalús, comunista i adinerat amb qui festeja. La Natàlia viu a les pròpies carns la repressió policial, els cops de porra i les corredisses davant dels grisos que,  aleshores, feien servir cavalls i canons d’aigua per ofegar les protestes. Narra la reclusió al calabós de la comissaria, les visites a la presó del seu company i  les tortures que els agents propinaven als reclusos. I sempre, quan decau l’esma per seguir lluitant, l’Emilio li recorda a cau d’orella el poema francès Le temps des cerises, que representa un cant a la llibertat i que desitja que l’amor es converteixi en l’únic patiment en un país sense repressió.

  Una obra imprescindible en els nostres temps per recordar els sacrificis dels lluitadors de l’època que contrasta amb l’actual passivitat social que en plena dictadura dels mercats i de retallades de drets continua abaixant el cap i assumint la directriu dirigent.

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>