• Pere Calders, el gran escriptor de contes

  Ahir al vespre, a la Sala Gòtica, vam tenir l’ocasió de sentir diversos fragments d’obres de Pere Calders llegits en llengües diverses per alumnes dels cursos de català (el nostre grup hi participava amb la lectura que va fer la Charo (Felicitats, Charo; ho vas fer molt bé!). Era l’acte del SLC de Molins en què, en ocasió de Sant Jordi, commemoràvem el centenari del naixement de l’escriptor.

  Pere Calders  comença a ser conegut als anys 30 amb la publicació de dibuixos, contes i articles a diferents diaris i revistes. Ja molt aviat, quan només tenia 24 anys publicà els seus primers llibres. Un recull de contes, conegut com El primer Arlequí i la novel·la de La glòria del doctor Larén.

  A Mèxic, ja que va haver d’exiliar-se, va escriure el que segons la crítica ha estat la seva millor època, els contes titulats com Cròniques de la veritat oculta, Gent de l’alta vall i la novel·la Ronda naval sota la boira. Cap als anys 60 va tornar a terra catalana i va continuar escrivint obres com L’ombra de l’atzavara. A més durant aquesta dècada també col·labora com a periodista. Ja als anys 80 li arriba la popularitat, gràcies a Antaviana, un muntatge teatral basat en els seus contes.

  En quant als premis que va guanyar Pere Calders cal destacar el Premi Sant Jordi, que el guanya gràcies a L’ombra de l’atzavara. També va rebre, l’any 1986 el Premi d’Honor de les Lletres i al 1993 el Premi Nacional de Periodisme.

  Val a dir que aquest és un breu repàs a la vida de Pere Calders i que naturalment va fer moltes més obres durant tota la seva vida. De fet era un autor que es va atrevir amb molts gèneres. Podem recollir la novel·la, la prosa, la narrativa breu, la narrativa infantil i juvenil, el teatre, la crítica literària i l’assaig.

  Les seves obres han estat traduïdes a a moltes llengües com l’alemany, el búlgar, l’eslovè, l’euskera, l’holandès, el japonès o el suec. Sense cap mena de dubte estem davant d’un autor que ha traspassat fronteres amb la màgia de les seves obres.

  La diada de  Sant Jordi és un bon moment per llegir un llibre. Pere Calders ens ofereix un ampli ventall d’obres, destinades a tot tipus de públic. Amb un estil narratiu on destaca la ironia i la crítica, segurament tindrem èxit amb qualsevol de les seves obres. (Extret de: llegirllibres.cat)

  40 contes breus

  _____________________________________________________

  Amagada primavera (Txarango): cançó del Sant Jordi 2012

   

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • maragda porcar: Gràcies Ramon, per posar les fotos. Un curs molt agradable que sempre recordaré amb afecte. Maragda
 • Marti Caballero: Moltes gràcies Ramon!. M’ha fet molta il·lusió veure-les publicades. És la culminació...
 • Montserrat Carulla: Hola Ramon t’anyorem, encara que la profe es molt maca.Una abraçada
 • Montserrat Carulla: No hi faltare Ramon.
 • Montse Romeu: Sento molt no repetir de profe per l’ any que ve!Em vam dir que la profesora de nivell...

Núvol d'etiquetes