• Complements i pronoms

  En un comentari recent (podeu consultar-lo, és del dia 29 de març), parlàvem de l’oració gramatical. Vèiem que la componen el subjecte i el predicat, i que el predicat està format pel verb i els complements. En el cas del predicat verbal, hi ha els complements directe, indirecte, circumstancials i preposicionals.

  Per completar-lo us presento un esquema que explica com podem reconèixer els complements i quins pronoms febles els substitueixen. Està extret d’un manual aparegut recentment, que presenta les qüestions gramaticals  de manera clara i esquemàtica (i amb exercicis autocorrectius): El català escrit. Manual d’autoaprenentatge, de l’editorial Barcanova. Crec que us pot ajudar: Complements del verb i substitució pronominal

  Aquests dies, a més, hem començat a veure que, per evitar repeticions, substituïm els complements  pels pronoms febles. Però, què són els pronoms febles? Quan els fem servir? Com s’escriuen?

  Per respondre aquestes i altres preguntes bàsiques sobre els pronoms us convido a llegir Allò que s’ha de saber dels pronoms febles.

  Ara que ja tenim clara la teoria, podem passar a la pràctica. Tot seguit trobareu exercicis per identificar els complements verbals i a fer-ne la substitució pels pronoms adients. Us aconsello que els aneu fent. Vosaltres mateixos podreu comprovar-ne la solució en els solucionaris adjunts. Si voleu, podeu fer comentaris adreçats als companys mitjançant aquest bloc, o a mi, per correu.

  Complements directe i indirecte (1)

  Complement directe i indirecte. Substitució

  Complements directe i indirecte (1) SOLUCIONARI

  Complement directe i indirecte. Substitució. SOLUCIONARI

   

  Finalment, penjo el full d’exercicis que corregirem a la classe vinent: Complement circumstancial

   

   

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • maragda porcar: Gràcies Ramon, per posar les fotos. Un curs molt agradable que sempre recordaré amb afecte. Maragda
 • Marti Caballero: Moltes gràcies Ramon!. M’ha fet molta il·lusió veure-les publicades. És la culminació...
 • Montserrat Carulla: Hola Ramon t’anyorem, encara que la profe es molt maca.Una abraçada
 • Montserrat Carulla: No hi faltare Ramon.
 • Montse Romeu: Sento molt no repetir de profe per l’ any que ve!Em vam dir que la profesora de nivell...

Núvol d'etiquetes