• Les marededéus trobades

  Ja hem vist que al llarg del curs ens surten temes de sota les pedres. De vegades, estirem el fil a partir de continguts programats, més enllà del que estava previst. De vegades, sorgeixen accidentalment i ens hi agafem. El  tema d’avui va néixer així. Com que no ens hi podíem entretenir, vam decidir que qui volgués podria dir-hi la seva al bloc. I el Miquel ens va passar aquest enllaç i el Juan ens explica amb detall la llegenda d’una de les marededéus trobades.

   Al llarg de l’any hi ha diverses festes dedicades a la Mare de Déu: la Candelera (2 de febrer); Montserrat (27 d’abril); el Carme (16 de luliol), l’Assumpció (15 d’agost); els Dolors (15 de setembre); el Roser (7 d’octubre), la Concepció (8 de desembre)… i el 8 de setembre, dia dedicat a moltes marededéus venerades en una multitud d’ermites.

  -Què són les marededéus trobades?
  Són unes talles presumptament anteriors a la conquesta àrab, que van ser amagades i que van tornar a trobar-se un cop acabada la reconquesta. El relat de la trobada (generalment escrit a partir del s.XV) explica fets prodigiosos relacionats amb la troballa.

  -Quines són les marededéus trobades?

  N’hi ha per tot arreu: del Miracle, del Claustre, Meritxell, Montgarri, Falgars, Queralt, Bellmunt, de la Gleva, del Roure, de la Cinta, del Pi, Font-romeu, Mogrony, Núria, el Mont, la Salut, el Far, el Tura, el Vilar, els Arcs, de Bellvitge… A fora de Catalunya, són ben conegudes: Covadonga, Guadalupe, del Mar, del Pino, de la Vega…

  -Qui troba la imatge? Bous, pastors o moltons; orenetes, corbs, abelles o formigues alades; però també, llauradors, bosquerols, carboners, pastors o ermitans.

  -On apareixen? En un roure, una alzina, una cova, a la gleva…

  -Quin és el prodigi? Les imatges no podien moure’s de l’indret i una espècie de fenomen atmosfèric o del clima indicava el lloc on calia fer una ermita.

 1. Juan

  18 May 12
  22:21 #

  Llegenda de les verges trobades de Palafolls
  La llegenda de les Verges Trobades diu que quan van construir el Castell hi van trobar tres talles de pedra; tres verges. Al moment de trobar-les les persones que hi eren van sentir unes veus que els deia que havien de construir una església en aquell mateix lloc i mantenir viva la fe en les verges. A canvi, les verges protegirien el Castell i tots els seus habitants sempre que fos necessari i sempre que les invoquessin amb un encanteri que la veu va recitar, i que només el rei havia de conèixer. Els vilatans varen construir la capella, que és la que avui coneixem, i van mantenir viva la fe en les verges. Cada any, per festa major, les autoritats del poble assisteixen a una missa solemne en honor a les verges. Les verges van aparèixer en vàries ocasions; sempre en situacions desesperades (la propagació de la pesta, la destrucció de les vinyes, etc.)
  Amb el pas del temps, i amb la decadència del Castell, els vilatans varen traslladar les verges al poble; a l’església, que és el lloc on ara es troben. La tradició de celebrar el dia de les verges trobades s’ha mantingut viva. Aquest dia les autoritats del poble es desplacen caminant des de l’ajuntament fins l’església on assisteixen a una missa solemne per renovar el vot a les verges.
  Diu la llegenda que, quan la situació sigui desesperada i el Senyor del Castell no estigui present per recitar l’encanteri, un cor lliure d’ombres pot invocar les verges que, amb la força de la seva llum, esvairan tots els dubtes.

  Respondre

 2. Montse Romeu

  21 May 12
  16:19 #

  En falta una, de molt coneguda per mi: la del Vinyet, a Sitges. Allà totes les nenes del poble es diuen Vinyet.En coneixeu alguna? Allà hi ha una ermita i un barri que es diuen aixi.

  Per cert, demà hi ha classe? A l´escola del meu fill encara no saben si hi ha vaga o no.

  Respondre

  1. Ramon

   21 May 12
   16:49 #

   Tens raó, Montse: n’hi ha moltíssimes més, algunes de les quals donen el nom a nenes de la població o la comarca. Si coneixeu cap Vinyet -jo en conec alguna- és ben segur que és de Sitges; una Cinta, de Tortosa; una Queralt, del Berguedà; una Farners, de Santa Coloma…

   Respondre

 3. maragda

  22 May 12
  6:52 #

  La Mare de Déu de les Esplugues té un santuari a Conques Pallars Jussà. Els dilluns de Pasqua s’hi fa un aplec.

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • maragda porcar: Gràcies Ramon, per posar les fotos. Un curs molt agradable que sempre recordaré amb afecte. Maragda
 • Marti Caballero: Moltes gràcies Ramon!. M’ha fet molta il·lusió veure-les publicades. És la culminació...
 • Montserrat Carulla: Hola Ramon t’anyorem, encara que la profe es molt maca.Una abraçada
 • Montserrat Carulla: No hi faltare Ramon.
 • Montse Romeu: Sento molt no repetir de profe per l’ any que ve!Em vam dir que la profesora de nivell...

Núvol d'etiquetes