• Els cognoms i l’espai que ens envolta

  Com que durant l’any ens hem anat coneixent, estic segur que us interessarà aquest article que m’ha fet arribar l’amiga i col·lega Montserrat Palau pensat per a una altra publicació (no és la primera vegada que us enllaço textos preparats per ella!). Parla de l’origen geogràfic de molts cognoms.

  .

  Ara sí que –em penso- haurem de tancar la paradeta. Que tingueu un bon curs nou!

  .

  La majoria dels cognoms s’adopten a l’edat mitjana, per la necessitat d’identificar la població. Per això tenim els que tenim, referits a allò que era habitual a l’època; per exemple, si parlem d’oficis, ens diem Ferrer o Ballester, però no pas Informàtic. Altres tipologies fan referència a l’aspecte físic: Blanc, Negre, Ros, Roig, Petit, Llarg (escrit Llarch)… o, també a elements vegetals: Alzina, Roure, Pi. Hi ha moltes més agrupacions possibles de cognoms, una d’elles podria ser la dels relacionats amb l’espai natural en què vivim, l’entorn. Vegem-ho.

  Catalunya, terra de mar, té molts ciutadans que es diuen Costa. En llatí, aquesta paraula volia dir “part lateral d’alguna cosa”; en aquest cas, podríem dir-ne “part lateral de la terra que toca al mar”. Referits igualment a les zones properes a l’aigua tenim els cognoms Riba o Ribes, del llatí “ripa”, que era la vora del mar, d’un riu o d’una gran extensió d’aigua.

   D’altra banda, no podem oblidar que vivim en un país amb moltes muntanyes, i això es reflecteix en la manera com ens diem: a veure, què vol dir Serra? Doncs “muntanya” o “cadena de muntanyes”. Quants Puig i Pujol coneixeu? Un tou, ben segur. Ambdues paraules provenen del llatí “podium” que vol dir, entre d’altres coses, “prominència d’un terreny”. Un puig o un pujol són, efectivament, això. Igualment, les muntanyes  contenen Prats  (del llatí, “pratum”) i, també, algun Bosc (escrit, gairebé sempre, amb grafia antiga: Bosch). Aquesta paraula és d’origen preromà (en llatí es deia “silva”; d’aquí, la nostra “selva”), segurament indoeuropeu, i és comuna amb d’altres llengües europees. Destaquem l’habitualíssim Rovira, que vol dir “bosc de roures”.

  A continuació podríem baixar dels cims de l’alta muntanya i fer un cop d’ull. Què hi trobem? Doncs Plana o Planes, dos cognoms també molt usuals (del llatí, “planus”, pla). I també Camp(s). Voldria comentar la paraula “coma” (del llatí “cumba”, que vol dir “vall”, i aquest del cèltic “cumbos”, que significa “concau”). Aquest mot té diversos significats; pel que fa als noms geogràfics, és curiós que es refereixi a dos llocs situats en àrees oposades: una coma és un “prat situat en cims aplanats, molt estimat per la pastura”, però també és una “depressió planera en un terreny de muntanya”; és a dir, una vall. Si us acabo de parlar de les famílies que es diuen Coma(es), o Comelles, ara comentaré el cognom Vall(s). Aquesta paraula prové del llatí “vallis”, i vol dir “depressió geogràfica”.

  Per acabar aquest recorregut orogràfic sobre la nostra onomàstica, parlarem dels Font(s) Torrent(s) Riu(s) o Riera. Els dos darrers deriven del llatí “rivus”, que volia dir “rierol o canal”. La paraula llatina que designava els rius grans era “fluvium” (d’aquí el nom del riu Fluvià).

  Si voleu saber més coses dels cognoms catalans, consulteu l'”Onomasticon Cataloniae”, la darrera obra que ens va deixar el mestre Joan Coromines abans de morir.

   

  *Montserrat Palau és historiadora i responsable del Servei de Català de Castellbisbal

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • maragda porcar: Gràcies Ramon, per posar les fotos. Un curs molt agradable que sempre recordaré amb afecte. Maragda
 • Marti Caballero: Moltes gràcies Ramon!. M’ha fet molta il·lusió veure-les publicades. És la culminació...
 • Montserrat Carulla: Hola Ramon t’anyorem, encara que la profe es molt maca.Una abraçada
 • Montserrat Carulla: No hi faltare Ramon.
 • Montse Romeu: Sento molt no repetir de profe per l’ any que ve!Em vam dir que la profesora de nivell...

Núvol d'etiquetes