• S’obre el període de matriculació per als cursos del gener del 2020

  Article complet

 • S’acosta l’inici del curs 2019-20

   

   

   

  El proper 1 d’octubre començarà un nou curs del Servei Local de Català de Molins de Rei. Des del juliol del 2016, el Servei està ubicat al primer pis de la Federació Obrera, al carrer Verdaguer, 48, i les classes les fem al mateix edifici, però al segon pis.

  Les inscripcions encara estan obertes i oferim tots els nivells: Inicial, Bàsic, Intermedi i Suficiència. Tots els cursos són presencials, però també hi ha la possibilitat de fer algun dels nivells en línia. Els horaris de les classes són de matí o tarda.

  L’horari de matrícula és:

  • qualsevol matí, de 10 a 13 h
  • dimarts i dimecres, de 17 a 19.30 h

  Per a qualsevol consulta, podeu posar-vos en contacte amb nosaltres a través del telèfon 93 680 52 63, extensió 5, o o de l’adreça de correu electrònic slcmolins@cpnl.cat.

  Article complet

 • 25a edició del VxL a Molins de Rei

  Tens una hora lliure a la setmana? Vols donar un cop de mà a algú que està prenent el català? Vols participar en el Voluntariat per la llengua o vols repetir l’experiència? Entre el 18 i el 28 de febrer recollirem les sol·licituds de les persones que volen fer de voluntàries o d’aprenents per a aquesta 25a edició del VxL a Molins de Rei.

  Posa’t en contacte amb nosaltres per a qualsevol dubte a través del 93 680 52 63 o del c/e slcmolins@cpnl.cat. Prova-ho! No te’n penediràs!

  Article complet

 • ACTE D’OBERTURA DEL CURS ACADÈMIC 2018-19

  El dimecres 10 d’octubre va tenir lloc a la sala d’actes de la Federació Obrera l’acte d’obertura del curs acadèmic 2018-19 dels cursos del Servei de Català de Molins de Rei i va consistir en una amena conferència a càrrec de David Paloma sobre “Pompeu Fabra: el seny ordenador de la llengua catalana”. L’alcalde de la vila, Joan Ramon Casals, també va adreçar unes paraules als assistents i el director del CNL Ca n’Ametller, Marc Piera, va cloure l’acte.

  ,

  š

  Article complet

 • Article complet

 • CURS INTENSIU DE JULIOL

  Aprofita l’estiu fent un curs de català. Del 26 de juny al 19 de juliol, tens l’oportunitat d’iniciar-te en l’expressió oral amb un Bàsic 1. Les classes seran de dilluns a divendres, de 9.30 h a 12 h, a la Federació Obrera (c. de Jacint Verdaguer, 48). Posa’t en contacte amb nosaltres si hi estàs interessat o saps d’algú que voldria fer aquest nivell.

  Article complet

 • 26 de setembre, DIA EUROPEU DE LES LLENGÜES

  Article complet

 • NOVA MATRÍCULA PER ALS CURSOS DE CATALÀ

  Article complet

 • EL “VADELLETRES” VA A RÀDIO MOLINS DE REI

  Els alumnes dels dos instituts públics de Molins de Rei participen des del mes de gener passat en una activitat batejada amb el nom de Vadelletres per millorar la seva ortografia aprenent a lletrejar paraules. A proposta del Servei de Català de Molins de Rei, l’experiència va començar el curs passat amb els alumnes de 1r i 2n d’ESO de l’Institut Lluís de Requesens, però després de veure l’èxit que va tenir l’activitat, es va decidir d’ampliar-la cap a tots els centres de secundària de la vila, que són quatre en total, dos de públics i dos de concertats. Després de diverses trobades, finalment només es va poder ampliar la participació per a aquest curs 2016-17 amb l’Institut Bernat el Ferrer.

  L’activitat s’inicia el mes de gener quan la tècnica del Servei de Català va a fer una breu xerrada a les aules sobre la importància de la bona ortografia i de dominar el català per quan accedeixin al món laboral. Després d’explicar-los el funcionament de l’activitat, cada classe juga al Vadelletres pel seu compte un cop al mes i els alumnes van obtenint puntuació a mesura que van fent partides. Quan el mes d’abril se’n juga l’última, de cada classe en surt un representant, que serà qui haurà assolit més puntuació i qui anirà a la final.
  Durant la primera quinzena de maig es jugarà la final, llavors com una activitat de fora del centre, organitzada pel Servei de Català. La novetat d’enguany és que, a la final, el representant de cada grup classe s’haurà d’enfrontar a companys seus, però també a alumnes de l’altre institut, de manera que la competició ja surt d’un centre concret i passar a ser, també, entre centres. Per aquest motiu, aquest curs s’ha desdoblat la participació al Vadelletres i les finals corresponents, de manera que 1r jugarà contra 1r i 2n jugarà contra 2n. Així, d’una banda, es tenen en compte les valoracions dels jugadors de l’any passat que van opinar que no era just jugar contra alumnes més grans i, de l’altra, s’eviten finals massa massificades. Cal tenir en compte que són 282 alumnes de 1r d’ESO i 254 de 2n, entre tots dos instituts.
  El dilluns 27 de març, representants de tots dos instituts –quatre de 1r i quatre de 2n– van anar a Ràdio Molins de Rei, acompanyats dels seus professors de català, per explicar el funcionament de l’activitat i els beneficis que ells mateixos creuen que els suposa el Vadelletres. Parlar en públic davant d’un micròfon també és una experiència i tots ells van explicar molt correctament com adquireixen l’hàbit de lletrejar, què els resulta més difícil i què pensen que guanyen amb l’activitat.

  Article complet

 • AQUEST SANT JORDI, LA 32a FIRA DEL LLIBRE EN CATALÀ

  Ja han passat 32 d’anys de la primera Fira del Llibre en Català que es va organitzar des del Servei de Català que en aquell moment tenia l’Ajuntament com a servei propi. Era l’any 1985; en feia dos que s’havia aprovat la primera Llei de política lingüística: el 6 d’abril de 1983. Era un moment de recuperació de competències des de la Generalitat de Catalunya i de definició dels usos de la llengua catalana, que passà a ser la llengua pròpia de Catalunya i la d’ús prioritari a l’Administració i a l’escola.

  L’any 1988 es va crear el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) com a organisme destinat a promoure l’ús del català en tots els àmbits de la societat. L’Ajuntament de Molins de Rei en va ser un dels membres fundadors, al costat de la Generalitat, la Diputació de Girona i 18 ajuntaments més. El Servei de Català que hi va haver a partir d’aquell moment va començar una dinàmica pròpia de tots els Serveis del CPNL, però va mantenir la iniciativa de l’anterior Servei respecte de la Fira del Llibre en Català: continuar fomentant la lectura dels llibres en català.

  Inicialment, les úniques parades que es col·locaven a la plaça de la Creu eren les llibreries que existien en aquell moment, la Biblioteca, algun escriptor o escriptora que publiqués algun llibre en català aquell any i el mateix Servei de Català. Els nens i nenes de les escoles venien al matí, la gent en general venia a la tarda i es començava a generar una certa concentració de públic.

  Poc després, el Servei de Català va prescindir de la parada que tenia per donar a conèixer el suport que oferia a tothom i va començar a organitzar una diada festiva al voltant de la Fira, amb la col·laboració de la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la vila: vam obrir la possibilitat que les entitats vinguessin a la Fira, la Ràdio s’hi va afegir i retransmetia tot el dia des de la plaça de la Creu, vam començar a muntar algun acte cultural a la tarda (segons els anys, signatures de llibres, l’escenificació de la baralla entre el drac i sant Jordi, un petit correfoc dels Diables, sardanes, bastoners, gegants, celebració d’aniversaris de les entitats locals…) i la proliferació d’actes abans i després del mateix dia de Sant Jordi. Mentrestant, la plaça de la Creu es començava a quedar petita de tanta gent que s’hi concentrava sobretot a la tarda.

  Després d’anys d’estudiar la viabilitat d’aquest espai per a la Fira, es va acabar decidint que l’espai se’ns havia quedat petit i, aprofitant una nova plaça cèntrica que s’havia creat, vam traslladar la Fira a l’actual plaça del Palau. En aquell moment es complien precisament els 30 anys de la Fira.

  N’han passat dos més i ja en seran 32 d’una fira que només contempla la promoció i venda de llibre en català. Han passat 34 anys des d’aquella primera Llei de política lingüística que pretenia que el català recuperés el rang i ús que li corresponia com a llengua pròpia. Però com ha evolucionat l’ús del català en aquests 34 anys? Segons la darrera Enquesta d’Usos Lingüístics, de l’any 2015, en la zona d’àmbit metropolità, el 20,9% usa predominantment el català, el 20,4% alterna el català i el castellà, el 52,1% usa predominantment el castellà i el 6,6% usa predominantment altres llengües i el castellà. Pel que fa a la lectura, aquest mateix any 2015 un 65,4% afirmava llegir preferentment en castellà, un 26,5% afirmava fer-ho en català i un 8,2% ho feia en altres llengües. Sembla evident, doncs, que cal continuar promocionant la lectura dels llibres en català.

  Article complet