RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Estava ple…

  Tal com vau dir alguns, també tenim la locució “ple com un ou”. Vegeu què diu el Diccionari català-valencià-balear:

  Loc.— a) Ple com un ou, o Més ple que un ou: es diu d’una cosa, local, etc., que està molt ple.—b) A boca plena: amb totes les paraules, sense suprimir res d’allò que es vol dir. Ho puch dir a boca plena, Vilanova Obres, xi, 77.—c) A mans plenes: amb gran abundància i generositat. Del sac treu, a mans plenes, draps de color i joies d’or i argent, Alcover Poem. Bíbl. 37.—d) Anar ple d’una cosa: parlar-ne molt i amb insistència. Ja feia dies que Vilaniu anava ple de l’episodi de la font, Oller Vilaniu 294. No vui que s’engreixun rient a ses nostres costes… Demà tot es poble n’aniria ple, Ruyra Parada 33.—e) Estar ple d’algú o d’alguna cosa: estar-ne cansat, tip fins a l’extrem.

  Doncs, au, a Palafrugell dieu que està ple com un ou, igual que mengeu fesolines en lloc de mongetes tendres 😉

Cap comentari

 1. Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • mpadros: Bon inici!
 • Lourdes Plaja Moreno (BIS): Hola, bon inici de curs a tothom.
 • mpadros: Aquesta setmana continuarem treballant-hi.
 • Cynthia Abad: Gràcies per donar-nos més exercicis de pronoms febles. A veure si finalment me’n surt. Encara no...
 • mpadros: Sí, Jordi, corresponen a tota la unitat 11.

Núvol d'etiquetes

Articles avaluació de curs Cantem en català Comentaris i suggeriments Consells Curiositats Descripció Diari de curs Entreteniments Errors freqüents Exercicis autocorrectius Exercicis de reforç expressió escrita expressió oral Frases fetes lectura Novetats Ortografia poesia prova Pàgines web règim verbal Sant Jordi solucionaris Suficiència 1 Tinc una pregunta Tipologia textual Una comprensió oral Varietats generacionals Varietats geogràfiques Vídeos sobre les vostres EO xerrada