• Ja tenim aquí el Dictat Popular!

  Saps què és un Dictat Popular? Hi has participat mai?

  La quarta edició i encara no hi has vingut? Aquesta és la teva, doncs!

  El dictat és un acte festiu en el marc de les Festes de Primavera en què el Centre de Normalització i la Xarxa de Biblioteques ens afegim a la commemoració de l’Any Joan Brossa. Llegirà el dictat l’actriu Nausicaa Bonnín, a les 18 hores, a l’Auditori Barradas. Hi haurà premis i un petit refrigeri per a tothom. Pots fer la inscripció en línia, per telèfon o personalment el dia 24 d’abril. Per a més informació, clica a cpnl.cat/dictath.

  T’esperem dimecres 24 al Barradas, a les 18 h.

  Reserva’t la data!

  Article complet

 • Aquí teniu l’album del mes de març!

  Comencem un nou curs fent un repàs visual de les activitats del CNL del mes de març.

  Gràcies a tothom qui hi ha col·laborat! Que el gaudiu!

  Cliqueu aquesta imatge i podreu veure l’album de fotos.

  Article complet

 • Reflexionem-hi!

  Article complet

 • SOTA CONTROL

  Bona tarda! 

  Aquests últims dies hem treballat insistentment els relatius, i, de retruc, els hem diferenciat de la conjunció.

  Aquesta pàgina és interessant pels aclariments que en fa des del punt de vista teòric. 

  Pel que fa a la pràctica, aquí en teniu uns quants exercicis més.

  Més enllà,  hem incorporat a la llista de nous coneixements les diferències entre ‘com’ i ‘com a‘, entre ‘fins’ i ‘ fins a’ i entre ‘cap’ i ‘cap a’.  Consulteu l’enllaç.   

  Ens veiem dilluns. 

   

   

   

  Article complet

 • Els pronoms febles a les cuines de l’S2

  Hola!

  Aquests dies la cuina ha estat la protagonista de les classes de Suficiència 2 del CC Bellvitge. La Mertxe, en Jose i en Ricardo han posat a la pràctica la cuina amb els pronoms. 

  Felicitats! Bon profit! 

   

  Article complet

 • OH, QUE MACO!!!!!

  Parlant dels quemacos, altrament coneguts com a pixapins (que ningú s’ofengui, eh?), la Sílvia Pascual ha caçat això:

  Article complet

 • Refresquem les idees

  photo credit: Rawpixel Ltd Colorful light bulb on a paper via photopin (license) 

  Bona tarda a tothom! 

  Avança el curs i els continguts s’acumulen. Val la pena doncs que ens aturem i que recapitulem per fer un repàs de tot allò que hem vist. 

  Des del punt de vista oral, hem començat amb les exposicions. I hem pogut comprovar que els nostres discursos no han de tenir un format exclusiu: així com la Marta i en Josep optaren pel debat, l’Àlex i la Brenda es decantaren per un text d’opinió més comú defensat a dues bandes. Ambdues fórmules són bones, però alerta a caure en textos massa explicatius. Més enllà, cada grup hi ha donat el seu toc de teatralitat que ha ajudat a fer més suggerent la representació.

  Pel que fa a la gramàtica, hem acabat de veure els verbs amb la inclusió de l’imperatiu (en la pàgina 141 del llibre en podem trobar l’explicació). En aquest enllaç hi trobareu informació i exercicis que espero que us ajudin a entendre l’ús d’aquest mode verbal. 

  També les preposicions han estat un dels nostres objectius (de la pàgina 161 a la 166 el llibre ens en parla). 

  Mireu-vos també les pàgines dedicades als complements preposicionals (de la 184 a la 186). En concret és interessant l’apartat dedicat al canvi i  a  la caiguda de preposició relacionat amb l’infinitiu i les conjuncions (pàgina 185).

  Parlar de preposicions i de conjuncions ens ha posat sobre la taula la casuística dels ‘perquè’. De retruc, hem obert la veda dels relatius. Recordeu que per al proper dia tenim l’exercici 7 de la pàgina 225.

  Referent als ‘perquè,’ més enllà de les fitxes de lOptimot de les quals ens ha parlat en Josep, us proposo els criteris explicatius de la UB perquè ho acabeu de veure clar.

  Aquí en teniu uns quants exercicis

  Recordeu també que de cara al proper dia tenim l’exercici 5 i el 7 de la pàgina 244. 

  Déu-n’hi-doret…

  Espero que sigueu capaços de pair-ho. 

  Bon cap de setmana!

   

   

  Article complet

 • LA SENYORA APÒSTROF

  De cara a repassar els recursos que hem treballat per descriure persones, m’agradaria que llegíssiu el text La senyora Apòstrof, de la Tina Vallès (feu clic damunt del títol en blau per accedir-hi). Espero que gaudiu de la lectura.

  Podria ser ella, la Sra. Apòstrof? photo credit: Nick Kenrick. via photopin cc

   

   

  Article complet

 • LLIURAMENT DE PREMIS DEL CONCURS ‘I TU, JUGUES EN CATALÀ?’

   

  3a edició del concurs I TU, JUGUES EN CATALÀ?

  Acte de lliurament de premis

  DIMARTS 29 DE GENER

  19.00 h

  Biblioteca Tecla Sala

   

  Vine i podràs guanyar un regal

  NO T’HO PERDIS!

  Article complet

 • Carretera enllà. Seguim.

  photo credit: wigerl – herwig ster On the way to slizza schlucht via photopin (license) 

  Bona tarda a tothom! 

  Seguim el nostre camí amb destinació al nivell C1 de català. Per aconseguir-lo, tal com estem podent comprovar, hem d’estar alerta a diversos indicadors. 

  Per començar, amb un dels puntals gramaticals, hem de demostrar un bon control dels verbs en tota la seva projecció. Per això, cal que llegim les pàgines del llibre que s’estenen de la 136 a la 142. Hem de tenir clares les conjugacions i dins de cada conjugació les irregularitats més habituals. En el nostre cas, ens hem centrat en la segona conjugació, ja que és la que presenta un ventall més ampli de casuística que s’allunya del model patró. 

  El subjuntiu és un dels modes més complexos de conjugació, i per tant s’ha convertit en el nostre objectiu. Per a una bona aplicació del mecanisme de construcció del subjuntiu, recordeu que hem de recórrer al reconeixement de la forma del present d’indicatiu en la persona del jo, a partir d’aquí podem construir tant el present com l’imperfet de subjuntiu.

  Els verbs de la segona conjugació es caracteritzen sobretot per l’aplicació del fenomen de la velarització (el procés de transformació de la [k] a la [gu]). En podeu trobar informació a la pàgina 140 del llibre. 

  Els efectes de la velarització també es fan sentir en el passat simple que també hem treballat aquests dies. Amb aquest objectiu, tenim de feina per a casa l’exercici 33 de la pàgina 152. 

  Un altre punt important a tenir en compte  a l’hora d’aplicar el subjuntiu és la concordança. L’última part de la pàgina 212 del llibre i el principi de la 213 ens en parla.

  Més enllà dels verbs, a classe hem treballat les locucions prepositives i les preposicions en general. Per a la propera sessió penseu a fer l’exercici 3 de la pàgina 167. 

  Finalment us recomano un enllaç que ens permetrà reforçar els nostres coneixements gramaticals i textuals útils per aquest curs.

   

   

   

   

  Article complet


1 FOTO NOVA


NOUS CURSOS!

Coneixes algú que vulgui aprendre català?


Si ja estàs fent un curs, la inscripció per al proper trimestre la faràs a l'aula.


ACTIVITATS LECTORES

postimage


SEGUEIX-NOS!


DESCOMPTES AMB EL CARNET D’ALUMNE