• Salt, Lloret i Olot expliquen el Voluntariat per la llengua interreligiós

  Jornada 31.05 (6)Dimarts 31 de maig, les direccions generals de Política Lingüística (DGPL) i d’Afers religiosos (DGAR) i el Consorci per a la Normalització Lingüística (CPNL) van organitzar a Girona la “Jornada sobre el Voluntariat per la llengua amb parelles interreligioses: una bona pràctica d’acollida” per tal de reconèixer i difondre l’experiència de les parelles lingüístiques entre persones de diferents religions i incentivar-ne la creació.

  Les responsables de les oficines de català de Salt i Lloret i representants dels respectius ajuntaments van explicar com es va gestar el projecte de parelles interreligioses a ambdós municipis. En el cas de Salt, la iniciativa es va desenvolupar en 4 fases:

  1. Difusió i cerca de participants, a través de l’Escola d’Adults, Caritas, OC de Salt i Mesa de Diàleg Interreligiós
  2. Confecció de les parelles lingüístiques interreligioses, que en van ser 20.
  3. Presentació de parelles, explicació del projecte i trobada de seguiment.
  4. Gravació d’algunes valoracions per poder visibilitzar els resultats i presentar-vos el document visual que veureu a continuació.

  A Lloret de Mar, la prova pilot va viure dues fases: en la primera, es van fer parelles lingüístiques entre persones de les comunitats religioses existents a Lloret, amb qui des del PLAC (Pla Local de Ciutadania) es treballa des de fa temps la qüestió de la diversitat religiosa (vegeu vídeo); en la segona, actualment encara en actiu, es treballa la diversitat religiosa de la mateixa manera que la resta de diversitats presents a Lloret. La majoria de les parelles lingüístiques constituïdes al municipi, a través de l’Oficina de Català, de forma espontània estan integrades per persones de tradicions religioses diferents; aleshores, el PLAC organitza activitats per treballar la diversitat religiosa i hi convida a participar totes les parelles lingüístiques. Per exemple, aquest abril un tècnic d’Afers Religiosos de la Generalitat va venir a fer una xerrada sobre la diversitat religiosa i també es va fer una visita guiada a temples de dues confessions religioses diferents (sikh i ortodoxa).

  Jornada 31.05

  La jornada va comptar amb la presència d’un quartet lingüístic, format per la voluntària Núria Prats i les aprenentes Lourdes Alatriste, Maryam Maatoug i Ekaterina Velikaya. Les aprenentes van explicar els seus motius per apuntar-se al VxL i van mostrar-se molt contentes de poder millorar la seva fluïdesa a l’hora de parlar en català. Segons van explicar elles i la voluntària, la religió no ha estat el tema principal de conversa en les seves trobades, però sí que els ha permès conèixer millor tradicions o aspectes culturals relacionats amb les religions que practiquen.

  Per últim, representants del Consorci de Benestar Social d’Olot van explicar la seva experiència amb les parelles interreligioses, no tan reeixida com les altres dues, ja que el nivell de català dels aprenents no era l’òptim per tal que les trobades fossin profitoses.

  En definitiva, en la jornada es va insistir en la idea que el coneixement mutu és la via principal per trencar prejudicis i estereotips encara massa presents en la societat. El testimoni lloretenc va il·lustrar perfectament que aquesta és una convicció ben fundada. Va quedar ben palès que construint una llengua comuna també construïm cohesió social.

  Diversos mitjans de comunicació van ser a la jornada per fer-se’n ressò: RAC1, ACN, La Vanguardia, Diari de Girona, El Punt Diari, Nova Ràdio Lloret, Revista del Bisbat. Signes del temps (TV3) n’elabora un reportatge.

  Podeu veure algunes fotografies de la Jornada fent un clic aquí.

Categories


Arxius


Enllaços


Darrers comentaris


Núvol d’etiquetes