1. Mercè

  19 oct. 15
  17:49 #

  LA MODA QUE ESCLAVITZA EL TERCER MÓN
  Mercè Jorba

  Què sabem realment sobre la roba que portem? En quines condicions es fabrica? Qui la fabrica? La industria tèxtil explota sense cap tipus de complex els treballadors perquè tots nosaltres puguem comprar més barat. El 90% de les peces de roba d’última moda de marques com Inditex, Zara, Mango o H & M, per citar-ne algunes, es fabriquen a preus irrisoris en diverses zones del sud-est asiàtic, que produeix bona part de la roba que compra Occident.
  Els més afectats per aquesta violació dels drets humans solen ser els milions de dones i nens que es converteixen en mà d’obra esclava, a la qual contracten en condicions inhumanes i insalubres en fàbriques on treballen en jornades d’entre 60 i 84 hores setmanals per un sou moltes vegades inexistent, en el cas dels menors, i que no sol sobrepassar el 0,4% del preu de venda de l’article en altres casos.
  És necessari, doncs, que els consumidors mirem d’aturar aquesta pràctica indigna i busquem alternatives saludables, que no fomentin l’explotació de dones i nens a expenses del consum d’altres persones.

 2. Elisabeth

  20 oct. 15
  14:22 #

  LA MODA I L’ADOLESCÈNCIA

  Durant l’etapa de l’adolescència, els joves d’entre els 12 als 18 anys, segueixen les tendències de moda de les xarxes socials i dels mitjans de comunicació.

  L’imperi de la moda, actualment en mans d’unes poques empreses multinacionals, dificulta que es pugui triar amb total llibertat la roba que volem comprar i les botigues on fer la compra.

  La societat “d’un sol ús” en què vivim, sembla no ser pas conscient que les grans firmes del sector confeccionen roba per uniformar-nos, redueixen costos utilitzant materials de poca qualitat, fabriquen a països on no hi ha legislació medi-ambiental, ni tan sols laboral,la qual cosa els deixa uns marges milionaris de guanys econòmics.

  Amb la nostra proposta de cartell volem aconseguir, despertar la consciència dels joves perquè siguin ORIGINALS , reciclin, redissenyin, intercanviïn la seva roba, que utilitzin la seva imaginació per crear i donar nova vida a la roba que actualment no fan servir.

  Eli Santacruz.

 3. Jaume

  21 oct. 15
  22:41 #

  Moda o capritx

  Què és la moda? Al meu mode d’entendre-la és un fenomen social que marca unes tendències liderades per uns genis del màrqueting amb una gran capacitat d’inculcar i obsessionar una part de la població en la manera canviant de vestir.

  En l’evolució, l’home com a tal va començar a cobrir el seu cos amb pells d’animals, per protegir-se de les inclemències del temps i per tapar les seves parts més íntimes. Una vegada cobertes aquestes necessitats, s’ha anat – amb el pas de molt temps- millorant-les per fer-les més còmodes i atractives. Però com passa amb altres coses, uns espavilats i van veure una manera de fer cèntims fent que cada temporada – estiu, hivern – la manera de vestir sigui diferent de l’any anterior. Amb això no vull dir pas que sigui dolent, però sí que és exagerat.

  Des que som més rics – no de coneixements, sinó, de poder tenir més coses – ens comprem roba, no perquè la necessitem sinó per seguir la tendència de la temporada.

  Conec una parella de joves que cada any renova tota la seva vestimenta per una altra més actual. Això sí, la usada la porten a un contenidor perquè altres puguin aprofitar-la.

 4. Assumspta Navarro

  22 oct. 15
  8:35 #

  MÉS ENLLÀ DE LA MODA

  A l’adolescència quan es va a comprar roba no es pensa més enllà del fet de comprar i es prioritza sobretot la tendència de moda que es portara en la temporada vinent.
  Botes o botins, pantalons amples o estrets, de roba o de pell. Jaquetes de llana o de pell, llargues, curtes, tresquarts,,, Però t’has preguntat alguna vegada què hi ha darrera de la moda? Has pensat mai en el “naixement” d’una peça de roba qualsevol?
  Les grans marques volen vendre molt i per aquest motiu han de vendre a preus baixos. Fa uns quants anys ja, que quasi tots els fabricants porten la seva producció a l’Índia a la Xina a Pakistan… països del tercer món.
  La gent que treballa per aquestes empreses, treballa més de 14 hores diàries en condiciones infrahumanes. En els seus tallers, si se’ls pot dir tallers, no tenen ni calefacció ni aire condicionat, treballen apilats. Ni màquines de café ni de begudes… ni tan sols lavabos decents.
  A la Xina deixen les finestres obertes perquè s’està més calent que si les tanquen. Fa tant de fred que es posen guants tallats de les puntes que els faciliten el tacte amb la materia que estan treballant.
  El pitjor de tot és que en tots aquests països una gran part de treballadors són nens, nens de sis o set anys. Els exploten! I a sobre tenen un sou de misèria. El que ells cobren en una setmana és el que cobrem aquí per una hora.
  Entre tots hauríem de canviar aquesta tendència i cada vegada que anem a comprar. sigui el que sigui, mirar on està fabricat i optar, sense cap dubte, per productes nacionals.

 5. PACO GARCÍA

  23 oct. 15
  13:44 #

  EL CALÇAT COM A COMPLEMENT DEL VESTUARI.
  ———————————————————————

  El calçat és un complement bàsic del nostre vestuari.

  Normalment quan comprem qualsevol peça de roba ens preguntem: m’aniran bé aquestes sabates amb aquest pantalons? o em faran conjunt amb aquell vestit ?, bé tot aixó son reflexions que ens fem habitualment. Però el que realment importa a l’hora de comprar el calçat, és trobar la comoditat i el benestar per als nostres peus, ja que si portem calçat que no ens vagi bé ens pot repercutir en malaties pròpies dels peus com podem ser els galindons, rascades, butllofes, etc. inclús deformacions i fins i tot mal d’esquena a força de portar durant molt de temps aquest tipus de calçat inadequat.

  Per tant hem de procurar que a l’hora de comprar les sabates que portem normalment siguin còmodes, que recullin bé el peu, però que no ens estrenyin, (perque és molt angoixant que et faci mal el calçat), i que no portin massa taló per tal de prevenir riscos de torcedures.

  Tingueu en compte que anar calçat còmodament, repercutirà en el vostre benestar general i d’ànim, i farà brollar un somriure a la vostra cara.

 6. teresa cots

  25 oct. 15
  20:22 #

  T’agrada vestir de marca?
  No m’agraden les grans marques ni m’agrada vestir de marca, això és per la gent “pija”.
  Jo quan era jove era més de comprar-me roba per variar i m’ho podia permetre perquè treballava, però ara la gen jove comencen a treballar de grans i veig que van molt ben vestits,
  Jo ara em compro roba quan la nacessito.
  Els governs no haurien de permetre que aquestes grans multinacionals hi treballés gent tan jove. Quasi sempre que compro roba, veig que és made in China, però aixo no ho arreglaré jo no comprant. Això són els amos de les botigues, que no han de comprar, perquè si jo vaig a una botiga un cop l’any no miro si és made in China o no. Això sí, les sabates mai me les compraria made in China.

 7. Àngela Erazo

  26 oct. 15
  12:46 #

  APRENDE A VESTIR-SE

  En l’actualitat la moda és una de les activitats industrials que més diners mouen en el món.
  La publicitat fa que la gent entri en el consumisme sense cap mena de límit. És per això que ens trobem a les nostres cases amb els armaris plens de roba que no fem servir. Peces de roba que segurament hem comprat compulsivament i que si tinguéssim una mica més de consciència podríem saber si realment necessitem aquella determinada pesa de roba.

  Un altre tema que també seria interessant tractar és el fet que els encarregats de crear tendències en la moda, fan les talles molt petites i molts joves volen estar més primes tal com mostren les models de la publicitat. Aquí comença un altre problema comú i perillós en la nostra societat que són els trastorns alimentaris com la bulímia i l’anorèxia.

  Crec que és hora que fem entre tots una anàlisi del que està passant i prendre`n consciència: Col.laborar amb el medi ambient, ser solidaris i donar la roba que no usem. Cuidar la nostra salut i tenir cura de les nostres despeses innecessàries.

  Per això podríem fer diverses coses com:

  -Ajustar-nos a un pressupost i no gastar més
  -Donar la roba que no usem a familiars,amics,veïns,ONGs, o portar-la a contenidors perquè l’agafin persones que la necessiten.
  -Fer esport i una bona alimentació i així no tindrem problemes de sobrepès.
  -Aprofitar la roba d’un altre any fent transformacions i altres combinacions.

 8. Núria

  26 oct. 15
  15:17 #

  CREA EL TEU PROPI ESTIL DE VIDA

  La indústria de la moda mana. La seva influència és tant incessant que condiciona moltes vegades les nostres relacions socials. Constantment estem sotmesos a una publicitat encisadora i sistemàtica que té com a finalitat comprar sense cap mena de consideració i respecte per a nostra salut.

  Establir talles dintre d´un cànon morfològic de bellesa que no s´ajusten a les necessitats i realitats dels joves en ple creixement tan físic com a psíquic és un exemple clar.

  Els adolescents són els millors destinataris per aquest tipus de mercat perquè a través dels seus missatges triomfalistes i de lideratge, atrauen el seu interès i sobretot perquè són potencials consumidors.

  El que és un greu i veritable problema, comença quan volem canviar el nostre cos i això es converteix en una obsessió fins a l´extrem d´arribar a patir transtorns i malalties que ens poden portat a la mort.

  Sentir-se bé i a gust amb nosaltres mateixos és molt important perquè ens dóna confiança i seguretat i ens fa sentir millor, no és gaire complicat i es pot aconseguir portant una bona alimentació, fent esport, dormint les hores que necessitem, gaudint dels amics, en definitiva, creant un bon estil de vida.

 9. Esteban Rabadán

  01 nov. 15
  11:34 #

  Moda nord – sud

  -Per mi la moda és una d’aquelles coses que veig i no comparteixo, o millor dit no segueixo, compro quan necessito i compro el que m’agrada i no el que em diuen.
  Respecte a les diferències entre nord i sud envers la moda, està clar qui marca i qui confecciona.
  El nord, poderós i amb recursos, marca les tendències de la moda als seus laboratoris de disseny i després, buscant la rendibilitat en la fabricació i sense tindre gaires escrúpols pels drets dels treballadors dels països menys desenvolupats del sud, envien a les seves fàbriques les col·leccions a confeccionar.
  Amb aquesta pràctica es generen grans beneficis per a les empreses gràcies als baixos costos de fabricació. Com a contrapartida, els països productors pateixen la contaminació mediambiental i l’explotació dels treballadors.

  Esteban.

 10. MariaJose Hernandez

  01 nov. 15
  18:13 #

  POSA DE MODA EL FUTUR DEL PLANETA

  Tots som únics i diferents, per tant cadascú de nosaltres hem de crear el nostre propi criteri de moda.
  Quan anem de compres hem de prendre consciència de què necessitem, quina durabilitat volem, de quin material està fet i com s’ha confeccionat.
  Pot ser enriquidor i divertit fer intercanvi de roba, agrupar-nos amb persones amb gustos semblants i reutilitzar la roba creant un estil propi, aprendre uns dels altres com treballar el teixit i com utilitzar els diferents materials, aportant idees….
  D’aquesta manera sense adonar-nos podem far us del reciclatge, acabar amb les feines precàries i passar-ho d’allò més bé.

 11. Annabel Mateos

  01 nov. 15
  19:03 #

  CONSUM RESPONSABLE EN MODA

  Vivim en una societat de consum i és fàcil arribar a ser víctimes del que es pot considerar “consum compulsiu” i comprar per comprar.
  Anar de compres s’ha convertit pels joves en una activitat d’oci, un acte social, una forma d’alliberar tensions i ansietats.
  Un estudi realitzat entre adolescents demostra que aquests representen un 10% del mercat tèxtil i de sabates. Cada jove pot gastar de mitjana uns 500 € l’any en moda i les noies gasten el doble que els nois, 1000€ l’any . Aquest estudi també revela que cada cop es realitzen més compres d’impuls i que els joves es fixen més en les marques i en les últimes novetats, principalment en tecnologia i moda.
  El consum responsable ens permet ser més coherents amb els nostres principis i és una poderosa eina de transformació social, ja que el nostre consum juga un paper fonamental dintre del sistema econòmic actual: un petit gest, de molta gent, en molts llocs pot canviar moltes coses.
  A continuació et donem algunes idees per tenir present abans d’anar de compres:
  – Pregunta’t quina roba et fa falta o et fa il·lusió tenir. Revisa bé l’armari.
  – Assegura’t que la roba que dones per gastada no es pot arreglar. Se creatiu/va, incorpora motius personals que et facin únic/ca.
  – Intercanvia peces de roba amb familiars i amics. Pensa a participar en mercats d’intercanvi o busca el que necessites en alguna botiga de segona mà.
  – Pensa en les implicacions socials i medi-ambientals dels processos de producció que utilitzen les grans marques, les multinacionals. Fixa’t en les etiquetes i informa’t com funcionen les empreses on t’agrada comprar la roba.

  Per aconseguir un consum responsable en moda hem de ser conscients de les nostres necessitats, de les nostres possibilitats econòmiques i de les implicacions de les nostres compres. Pensa que pots crear la teva pròpia moda reutilitzant la roba. Cal que siguem responsables i creatius!
  Pots obtenir més informació a http://www.robaneta.org

  Annabel

 12. silvana

  01 nov. 15
  22:43 #

  La Moda i els complements

  Avui dia el món de la moda és molt ampli i els complements ocupen cada vegada un lloc i un temps més important. És així com les sabates són imprescindibles al moment d’escollir una peça de vestir.
  Quan escollim unes sabates per anar de moda, no sempre es pensa en comoditat per als peus.
  Hem de recordar que els peus són el punt de suport e tot el nostre cos pel que a l’hora d’escollir el calçat hem de pensar en la salut: que s’adapti bé als peus, que no sigui tan alt ni tan baix, que sigui transpirable, còmode i suau perquè així ens faciliti caminar i puguem evitar deformitats en el futur.
  Veiem avui dia que un percentatge important de ciutadans, en especial joves, tenen problemes d’esquena per culpa d’usar calçats incòmodes. És hora de ser conscients i triar el calçat correcte per al benefici del teus cos.
  Inverteix en un bon calçat i el teu cos t’ho agrairà.

  Silvana Espin

 13. Josep Hervás

  02 nov. 15
  21:03 #

  QUÉ VAL LA SAMARRETA?
  T’havies qüestionat el preu real de la samarreta que portes? T’has qüestionat que la samarreta que portes val més que uns simples euros?
  A veure, una regla de tres estudiants: si una samarreta d’uns 300 g. són 5 arbres, quants arbres tens dins l’armari?
  No hi comptem, però el “preu real” de la roba que portem és molt més alt del que crèiem i això que no comptem la ferida que provoquem al planeta amb pesticides i residus.
  Com a dada, s’estima que d’aquí 40 anys estarà contaminat el 20 % del territori i una tercera part de l’aigua dolça, crec que és l’hora de caviar el concepte de vida, deixar de pensar que tot es paga amb euros i aprofundir una mica més, tenir present el desgast del planeta i veure les conseqüències dels nostres actes cada vegada que comprem una peça de roba, sense una necessitat objetiva.
  Qui no té roba a l’armari que mai es posa? Creus que necessites tota la roba que hi ha als calaixos? De debò creus que ets “in” per portar l’última tendència? Si contestes que si, jo preferisc ser “out”, créixer en valors i estimas més la natura que l’opinió de l’assessor d’imatge; Aquesta és la base de la qüestió.
  Pensa a allargar la vida de la teva roba, reciclar, cosir i recosir, doncs depènd de tú l’entorn en el qual vivim, així que et demano que penses a fer un consum responsable de la teva roba. El món és a les teves mans….

 14. Teresa P.

  24 nov. 15
  17:06 #

  LA MODA I EL COTÓ
  El jove d’avui dia , té molt clar el que vol , li agrada la roba còmoda , com els pantalons , faldilles , camises i samarretes , tot de cotó
  El cotó és la fibra més important que es produeix al món . La samarreta és una peça de roba de punt , que als joves els agrada perquè és una peça molt còmoda i suau al tacte , molt fresca , ideal per a l’estiu . Pot ser de colors llisos , estampats o amb algun dibuix al davant .
  Per allargar la vida de la teva roba , fes-ne un ús responsable , la pots aprofitar posant-hi un adorn com per exemple : a una camisa llisa posar-hi una falsa tapeta ,o una falsa butxaca de quadres o estampada o camviant els botons de color , cosint qualsevol detall que les fací diferents i aixó és pot fer amb tota la roba .
  Semblarà que t’has comprat roba nova i aprofitaràs la que ja tens i et veuràs diferent i més “chic” .
  Amb aquestes idees , i algunes més que puguis tenir , tu mateix pots aprofitar la teva roba . I sí te’n canses , i encara està en bon estat , pots portar-la a llocs que la puguin aprofitar per ajudar a altra gent que no té la facilitat que puguis tenir tu al comprar roba nova …

Curiositats


Cursos


Arxius