1. Esteban Rabadán

  06 des. 15
  20:04 #

  CAVALL FORT

  El Cavall fort és un joc tradicional de carrer per jugar tot l’any. Es tenen referències al joc que daten del segle setze, com tots el jocs tradicionals s’anomena de maneres diferents segons la regió o el país on es juga.
  Per jugar a «Cavall fort» calen dos equips de quatre a vuit jugadors per bàndol.
  El joc comença com la majoria, escollint els integrants dels equips, dos líders o capitans seleccionen els membres del seu grup alternativament, una vegada creats els dos grups se sorteja qui salta i qui para.
  L’equip que para es col·loca recolzat a la paret o a un jugador neutral «la mare», un darrere l’altre amb l’esquena doblegada i el cap ficat entremig les cames del company del davant, simulant el llom d’un cavall.
  El joc consisteix que l’equip que salta ha d’agafar embranzida per pujar a lloms del cavall al més endavant possible, mantenint l’equilibri i sense que cap part del seu cos toqui a terra. Una vegada tots els saltadors estan muntats a cavall el primer saltador canta «Cavall fort, aguanta’t fort» i compta fins a onze. Si el cavall aguanta dret, guanyen i canvien les posicions, sinó tornen a saltar els mateixos.

 2. PACO GARCÍA

  08 des. 15
  18:17 #

  EL JOC DE L’UNO

  És un joc de cartes, en el qual hi podem participar de 2 fins a 10 jugadors a partir dels 7 anys d’edat.

  Aquest tipus de cartes es divideixen en quatre colors: blau, vermell, verd i groc i a la vegada cada color porta cartes numerades del 0 al 9.

  Tots els jugadors han de tirar una carta del mateix color del que s’està jugant, i si no en tenen cal poder tirar-ne una d’un altre color, però del matenix número.

  A més a més, el joc consta de cartes especials que alteren el flux normal del joc, mitjançant accions tals com: inverteixel sentit, roba 2, roba 4, comodí canvi de color, comodí blanc (s’han de robar 10 cartes), saltar (el jugador que ve a continuació perd el seu torn).

  Per últim, cal dir que per guanyar el joc, els jugadors han de desfer-se de totes les cartes que es reparteixen inicialment, set. Guanya qui diu en veu alta la parula “UNO” quan té una sola carta, i aquesta coincideix amb l’última que hi ha sobre la taula. En cas que el jugador no hagi dit prèviament “UNO” serà penalitzat i haurà de robar dues cartes més.

 3. Mercè

  09 des. 15
  14:22 #

  EL PENJAT

  Com a introducció podem dir: que El Penjat és un joc clàssic de lletrejar, la finalitat del qual és esbrinar una paraula o una frase amagada al darrere d’uns espais en blanc marcats amb guionets. Està pensat per a dos o més jugadors i a causa de la seva senzillesa no requereix un espai específic per a ser jugat.

  Els orígens d’ El Penjat són foscos, però, pel que sembla, va sorgir en l’època victoriana. És una relíquia del segle XIX, inspirada en els delinqüents que rebien la pena màxima. Per aquest motiu, el diagrama està dissenyat per assemblar-se a un home penjat. Avui en dia, però, hi ha qui opta per imatges menys sàdiques i elegeix altres alternatives, fins i tot de caire infantil, com pot ser dibuixar la figura d’un arbre amb pomes i esborrar-les o ratllar-les a mesura que s’esgoten les opcions.

  Les regles del Penjat són molt simples i els materials també: un full de paper i un llapis.
  • En primer lloc, un jugador pensa en una paraula o una frase i la representa usant una fila de guions, al començament dels quals es pot escriure una lletra inicial o algunes lletres intercalades que serviran de guia.
  • Si el jugador endevinador suggereix una lletra que apareix a la paraula, el jugador que l’ha proposat escriu aquesta lletra tantes vegades com estigui repetida en els llocs correctes. Pel contrari, si la lletra suggerida no existeix a la paraula, el jugador que la coneix s’encarrega de penalitzar-lo penjant-lo a la forca de mica en mica. Alguns jugadors dibuixen la forca abans de jugar i altres elaboren els elements de la forca com a part del joc i després segueixen: amb el cos, coll, cap, braços i cames, d’un en un.
  • El joc s’acaba, o bé quan el jugador o jugadors participants esbrinen la paraula o frase completa correctament,o bé són penjats del tot.

 4. teresa cots

  10 des. 15
  6:11 #

  JOC DE LA PILOTA
  Aquet joc té l’origen del joc que explicaré.Chichenitzà a Mèxic de166 per 68metres amb vint-i-cinc persones per banda. Els jocs de pilota dels maies es consideraven esdeveniments rituals sobre la vida o la mort.La pilota podría simbolitzar el sol i era feta de pedra, per aquet motiu els jugadors s’havien de cobrir el cap i el pit. L’objectiu del joc era fer pasar per un primer anell la pilota que és col.locava en una de les parets del camp de joc de la civilització maia. Eren maies contra els azteques. El líder del’equip del camp que guanyava era decapitat. Això formava part d’un ritu de fertilitat perquè anava al paradís i entregava la seva vida als déus,
  Aquet joc té lórigen amb els maies i els azteques.
  Joc”moros i cristians.Es juga amb una pilota i hi ha dos bàndols i una persona es queda al mig.Els moros i cristians han d’anar llançant la pilota ben forta, fins a tocar la persona del mig queda eliminada. I guanya el camp on quedin més persones. Aquet joc es fa en una zona àmplia,en un camp gran.

 5. Àngela

  11 des. 15
  14:09 #

  LES DAMES XINESES

  Aquest joc es va iniciar a Alemanya amb el nom de -Stern Halma-, perquè era una variant anterior d’ un joc anomenat -Halma-, perquè el tauler té forma d’ estrella -stern en Alemany-, però als Estats Units el varen anomenar -chinese checkers-, joc de dames xineses per fer-lo més exòtic.

  El joc és un tauler amb 121 casellas en forma d’ estrella de David -de sis puntes-, cada punta té un color diferent i consta de 10 fitxes o peces. Aquestes fitxes pertanyen a un jugador i estan ubicades en un dels triangles de les puntes de l’ estrella. Les peces es mouen pels foradets del tauler. Això facilita entendre que la regla del joc és moure una peça per casella.

  Participen 6 jugadors, però poden jugar 2, 4, o 6 persones i l’ objetiu del jos és ser el prmer a desplaçar les fitxes fins al triangle oposat.

  Aquest joc m’ agrada molt perquè quan era petita jugava a les tardes amb els meus germans després del col.legi i a l’ acabar de fer els deures ens entreteniem berenant i jugant a les dames xineses, moltes vegades la meva mare també jugava amb nosaltres.

  Tots mostràvem els nostre costat més competitiu per ser rl primer en traslladar les fitxes d’ una punta a l’ altra.

 6. Assumspta Navarro

  12 des. 15
  8:57 #

  PASSATGERS AL TREN

  Aquest joc de cartes es juga sobre un tauler específic on si poden veure algunes capitals d’Europa i vies de tren de diferents colors. Hi poden jugar de dues a cinc persones.

  Cada jugador ha d’escollir una carta de trajecte llarg, i dues de trajecte curt. Cada trajecte consta d’una estació de sortida i una d’arribada. Cada jugador té 45 vagons i 3 estacions.

  Al costat del tauler hi ha una pila de cartes boca per avall on hi ha vagons de diferents colors i locomotores de color negre, i també cartes de vagó boca per munt. (Les locomotores són de color negre i les pots fer servir per substituir el color que et faci falta a mode de comodí).

  A cada torn hi ha 5 opcions: robar dues cartes de la pila boca per avall, o només una de les boca per amunt, construir la via entre dues capitals per anar completant el recorregut, posar una estació o demanar trajectes nous.

  Cada capital s’uneix per una o dues vies màxim, i només es poden construir una vegada, de manera que només un jugador pot ocupar cada via.

  Es tracta d’anar construint trossos de via entre capitals fins a completar els teus trajectes. Els trajectes llargs donen més punts, però són mes difícils de fer i els curts en donen menys, però són més fàcils de fer. Els trajectes completats sumen punts i els no completats en resten.

  Guanya el jugador que més punts ha fet, comptant vagons, estacions sense posar i destins.El trajecte continu més llarg guanys 10 punts extras.

 7. CLAUDIA

  13 des. 15
  20:19 #

  Rumicub
  És un joc de taula per 2 a 4 jugadors que va ser inventat el 1940 pel romanès Ephraim Hertzano.
  El rumicub es juga amb 106 fitxes ,104 numerades del 1 al 13 i de 4 colors diferents(vermell,groc,blau ,negre)i dos comodins.
  Cada jugador té un suport per posar-hi les fitxes perqué l’oponent no les vegi.
  Quan s’inicia el joc les fitxes són col locades boca per avall a la taula, i cada jugador treu 14 fitxes només un en tindrà 15.Aquest últim comença el torn.
  Si algú treu fitxes repetides es poden intercanviar amb els altres.
  Per poder baixar fitxes a la taula has de tenir línies de cominacions que sumin mínims de 45 punts,com per exemple:sèrie,3 o 4 fitxes del mateix numero però diferent color(5 negre-5 blau -5 groc),o escala,3o 4 fitxes del mateix color però diferent numero(2-3-4 blau).
  Els punts són especificats a la fitxa.Si no pots ajuntar 45 punts has de agafar fitxa de les que són sobre la taula i passar torn.Si has pogut ajuntar els punts mínims de 45 i els has posat sobre la taula ja pots jugar fort intentant fer el major número de combinacions i intercanvis possibles quedan-te amb les menys fitxes possibles en el suport.
  Si estàs a punt de finalitzar, has d’avisar quan tens una sola fitxa als altres jugadors.
  Els punts fets sobre la taula es sumen i del suport es resten.
  Es juguen tantes partides com calgui fins que algú arribi a 1500 punts.

 8. Núria

  14 des. 15
  11:01 #

  JOC DE MOVIMENT

  NOM DEL JOC: La gallineta cega.
  JUGADORS: Sis o més.
  MATERIAL: Un mocador.
  DESENVOLUPAMENT DEL JOC:

  Abans de començar, es marquen els límits del terrenys de joc, que no ha de ser gaire gran.
  Després es tria a sort un jugador perquè faci la gallineta cega.
  Al jugador triat se li embenen els ulls, i tot seguir se li fan tres voltes cap a un costat in tres més cap a l´altre.
  Després avança amb els braços estesos tractant de tocar algú.
  La resta de jugadors l´esquiven amb silenci, i el mateix temps s´apropen tant com
  s´atreveixen a la gallineta cega, fent-li pessigolles o dient-li coses.
  Quan la gallineta agafa algú, ha d´intentar reconèixer-lo pel tacte. Si s´equivoca el deixa anar i continua buscant.
  En cas contrari, el jugador agafat passará a ser la nova gallineta cega.

  OBJECTIU DEL JOC: Aconseguir endevinar el que ha atrapat al primer intent.
  OBSERVACIONS: Hi ha d´haver molt silenci.
  ORIGEN: Els seus orígens es remunten a ritus molt antics relacionats amb adoracions prehistòriques..
  Durant l´edat Mitjana i èpoques després no només era un joc de nens, sinó que també hi jugaven els adults

 9. Elisabeth

  15 des. 15
  20:33 #

  La Loteria

  Jo us parlaré d’un joc d’atzar mexicà molt típic, es diu “La Loteria”.

  La Loteria té els seus origens a l’Itàlia de l’edat mitjana, d’allí viatja a Espanya i l’any 1769 arriba a la Nova Espanya, on es va jugar entre la classe alta de les colònies.

  Durant la guerra d’independència de Mèxic, cap als anys 1810 al 1821, la loteria es va convertir en el passatemps quotidià entre els soldats, per quan la guerra acaba la popularitat de la loteria era estesa a tot arreu de Mèxic.

  La loteria és molt similar al joc del Bingo, la diferència és que en lloc de jugar amb números, la loteria juga amb imatges tradicionals que antigament eren pintades a mà.
  Té 54 cartes i 10 cartons diferents dividits en 16 imatges. Les cartes es remenen, hi ha una persona destinada a cridar cada imatge que va sortint, al començament de cada partida es fixa l’objextiu per guanyar, normalment sol fer línies, ja sigui de forma vertical, diagonal o horitzontal i fins i tot el cartó complert.

  El primer jugador que arribi a l¡objectiu ha de cridar “Loteria” i de seguida es procedeix a verificar-ho

  En la gran majoria de fires populars a Mèxic podeu trobar una parada on gaudir amb aquest joc.

  Eli Santacruz.

 10. Josep Hervás

  12 gen. 16
  21:40 #

  EL RUMMY O

  El Rummy O és un joc de taula per a un màxim de 4 jugadors. El joc té 106 fitxes numerades de l’1 al 13 en quatre colors diferents i cada una d’aquestes està duplicada, sense oblidar els dos comodins que hi ha a tot joc. Per simplificar una mica és com si fossin dues baralles de cartes de pòquer.
  Barrejades les fitxes, cada jugador n’agafarà 14 (fitxes) que posarà al seu faristol i amb la resta es faran piles petites.
  És l’hora de jugar al Rummy, un joc que consisteix a fer escales del mateix color al menys amb quatre fitxes i trios o quartets del mateix número sense repetir cap dels 4 colors del joc.
  L’objectiu és anar llevant-se fitxes des de el teu faristol al tauler central, incorporant de les teves a les escales i trios del companys de partida. També pots menejar els trios per fer escales i viceversa, la qüestió es desfer-te de fitxes. Compta que al teu torn, el tauler i les fitxes són per tu, per fer tant com vulguis, sempre que cap fitxa es quedi solta i desparellada. Si es dóna el cas que no pots fer res al tauler central, estàs obligat a robar una fitxa de les piles abans fetes i passar el torn al següent company.
  Jo crec que podem començar a jugar, recorda que la pretensió del joc és quedar-se sense fitxes, ànim i molta sort.
  Que sàpigues que diuen que pot ser originari d’Espanya i el seu primer nom era “Conquian”. Va ser cap al 1800 quan es va enviar primer a Mèxic i va acabar a Amèrica del nord, fins a tornar a Anglaterra, on hi donaren el nom amb el qual es coneix ara, Rummy.

 11. Annabel Mateos

  20 febr. 16
  14:27 #

  EL JOC DE L’OCA

  El joc de l’oca és un joc de tauler per jugar un mínim de dues persones i un màxim aconsellat de quatre, encara que hi pot jugar més gent.
  Es necessita un tauler del Joc de l’Oca, es pot jugar amb un o dos daus i fitxes de colors per a cada jugador.
  L’objectiu del joc és avançar per 63 caselles amb dibuixos, en un recorregut en forma d’espiral, guanya el primer jugador en arribar al centre del tauler, que és la casella 63, amb una gran oca.
  Pel que fa a la història, es creu que el joc va ser inventat per Francesc de Mèdicci, que en va enviar una còpia a Felip II d’Espanya a mitjans del segle XVI. Altres teories afirmen que prové d’un mapa del Camí de Sant Jaume, essent les caselles les parades principals de la ruta.
  S’han realitzat versions per tot el món i s’han arribat a fer concursos televisius i adaptacions multimèdia per Nintendo.
  Les instruccions del joc són: cada jugador llança el dau i comença el que tregui el nombre més alt, es continua l’ordre segons com estiguin asseguts en la direcció de les agulles d’un rellotge. La fitxa de cada jugador va avançant segons la numeració obtinguda pels daus que es va tirant per torns. Hi ha caselles especials, la que es va repetint durant tot el recorregut cada 4 o 5 caselles és l’oca, que et permet avançar. Altres caselles fan retrocedir o no poder moure’s durant diferents torns, per exemplela presó, tres torns, o la fonda, un torn.
  És un joc fàcil de jugar, per a totes les edats, es pot jugar en família, etc. Al ser molt conegut i popular les instruccions són senzilles: “D’oca a oca i tiro perquè em toca”

  Annabel Mateos

Curiositats


Cursos


Arxius