• Any Fabra – Setembre

  Carta als nebots
  Article de Giulia Detela
  1. Un dia Fabra havia d’escriure una carta als seus nebots i mentre escrivia “Queridos sobrinos” es va adonar de l’artificiositat que representava l’ús del castellà escrit quan ells sempre es parlaven en català.

  Aquest fet va ser el detonant de la seva determinació d’escriure una gramàtica catalana. Una de les coses que fan admirar Fabra és la claredat interior i la decisió ferma de trencar aquest costum d’escriure en una llengua diferent de la que es fa servir parlant.

   

  Pompeu Fabra: Detalls i curiositats explicats per la seva filla
  Article de Diana Fernández

  Carola, la seva filla, el descriu com “un home hospitalari i obert, discret i alegre”. Fabra no concebia la persona sense sentit de l’humor. Era aficionat a la música clàssica i a l’art, fumava en pipa i escrivia sempre a mà.

  Fabra era molt llaminer, fins al put de menjar-se tot sol una barra de torró de Xixona. El seu mitjà de transport preferit era el tramvia. No suportava els renecs, deia que “empastifaven l’idioma”.

  La biblioteca de casa seva va ser cremada després del seu exili. Carola recorda que van tenir una minyona comunista i que, sense saber-ho, parlaven de comunisme en la seva presència i que aquest fet els va salvar la vida.

  Fabra i la seva família van residir a Prada de Conflent. La seva filla ho recorda com un lloc on s’ho van passar bé, “no menjàvem, però rèiem”. La situació econòmica no va millorar fins que va rebre l’import d’un premi que el govern francès donava als savis d’Europa.

  Els últims anys de la seva vida va formar part d’un govern català a l’exili, tot i que ell no es va interessar mai gaire ni per les pessetes ni per la política. Carola recorda que abans de la mort del pare li havien fet un homenatge a Prada al qual van assistir intel·lectuals francesos i exiliats republicans. El dia dels seu enterrament sonava Bach de la mà de Pau Casals.

   

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Curiositats


Cursos


Arxius