Subscriu-te via RSS

  • Ressenyem?

    Escrit per el 28/11/2014 a les 13.10 h, a: General

    llibres_diditals ressenyaLa unitat 5 del curs de redacció proposa redactar la ressenya d’un llibre que hàgim llegit o d’una pel·lícula que hàgim vist. Ara bé, en què consisteix una ressenya? Quin és el contingut que hi ha d’aparèixer necessàriament? Té una estructura fixada o la podem adaptar segons les nostres intencions?

    Segur que en algun moments us heu plantejat aquestes qüestions. Per això us indico a continuació alguns enllaços que us poden ser útils per acabar de preparar la ressenya que m’heu d’entregar la setmana vinent.

    Com fer una ressenya

    Estructura de la ressenya

    Característiques de la ressenya eficaç

    Bé, ja només us queda tenir clar de quin llibre o de quina pel·lícula parlareu!

    Article complet

  • Els deu manaments (més un)

    Escrit per el 28/10/2014 a les 15.22 h, a: General

    tablas1Un dels objectius fonamentals del curs de redacció és, no cal dir, assegurar la capacitat de redactar bons textos. Per això convé treballar cada escrit a consciència; és l’única manera de millorar-los i de millorar en el nostre aprenentatge. Ara bé, per aconseguir aquesta millora escrit rere escrit hi ha una drecera esplèndida, un mètode únic que us pot fer molt de servei. Són els deu manaments del bon escrividor. Aquí els teniu:

    Els deu manaments (més un) del bon escrividor

    0. Llegeix bé l’enunciat de l’exercici.
    1. Planifica el text que et demanen.
    2. Recull la informació que necessitis.
    3. Selecciona i ordena la informació.
    4. Redacta el text a raig sense capficar-te en la gramàtica.
    5. Utilitza els paràgrafs per organitzar el contingut.
    6. Busca la precisió lèxica.
    7. Poleix els signes de puntuació.
    8. Revisa la gramàtica i consulta els dubtes.
    9. Deixa reposar el text o vés a fer un volt.
    10. Torna a revisar el text de dalt a baix.

    Podeu aprendre-us-els de memòria, o imprimir-los i dur-los sempre al damunt, gravar-los sobre la targeta de crèdit, penjar-los a la nevera… Us asseguro que no us faran mai nosa!

    Article complet

  • Pluja d’idees

    Escrit per el 21/10/2014 a les 8.08 h, a: Activitat, General

    La unitat 2 del manual Curs pràctic de redacció analitza els procediments clàssics que podem fer servir quan hem de recollir informació abans d’escriure un text sobre un tema determinat. No sempre caldrà que fem servir algun d’aquests procediments. De fet, segurament no en tindrem necessitat a l’hora de redactar un avís o una nota, un correu electrònic de caire personal…

    Però si un dia hem d’escriure un article d’opinió, un informe o qualsevol altre tipus de text d’una certa llargada, on a més hàgim de parlar de temes ben concrets des de punts de vista diversos, potser prèviament haurem de documentar-nos o, si més no, rumiar les idees que voldrem expressar. Serà el moment idoni per assajar una pluja d’idees, que és l’activitat que us proposo.

    Podeu penjar les vostres propostes per mitjà d’un comentari. I que comenci a ploure…!

    Article complet

  • Hola, Coma,

    Escrit per el 20/10/2014 a les 13.35 h, a: Teoria

    Ara que ja heu començat a redactar textos (una postal, una carta…), us volia comentar una de les errades de puntuació en què hi ha hagut més unanimitat (no pas absoluta, però!): es tracta de l’absència de la coma entre la interjecció hola (o una partícula semblant) i el nom propi de la salutació. De fet, en general costa de veure la necessitat d’aquesta coma, cosa que es constata en qualsevol dels correus que rebem a l’adreça del Servei de Català.

    Doncs bé, la justificació d’aquesta coma és molt senzilla: el nom propi en aquests casos és un vocatiu, i els vocatius han d’anar separats de la resta d’elements de la frase per mitjà d’una coma. En el cas de les fórmules de salutació d’una carta o d’un correu, això vol dir que tindrem les solucions següents:

    Pep,

    Hola, Pep,

    Bon dia, Pep,

     

    Una altra cosa és que el nom vagi acompanyat d’un adjectiu:

    Benvolgut Pep,

     

    No cal dir que dins d’un text, enmig de qualsevol frase, el funcionament de la puntuació respecte dels vocatius no varia. Per tant, podem trobar-nos amb casos com els següents:

    Vine, Pep.

    Té, Pep, agafa el cistell.

    Bé, Pep, ja t’ho explicaré la propera vegada.

    M’agradaria saber, Pep, com t’ho fas per estar tan jove.

     

    Així doncs, benvolguts alumnes…, us he convençut de la necessitat d’aquesta coma?

    Article complet

  • Per entrar en matèria

    Escrit per el 9/10/2014 a les 8.15 h, a: General

    Bé, doncs, encetem el bloc del curs de redacció. Per començar m’agradaria insistir en la importància de tenir present que el procés d’escriure un text té tres fases ben clares, que corresponen als tres capítols en què està dividit el manual Curs pràctic de redacció, d’Imma Amadeo i Jordi Solé:

    1. Planificar
    2. Redactar
    3. Revisar

    Un text no l’hem acabat d’escriure del tot fins que no l’hem revisat. Abans, haurem hagut d’aturar-nos a pensar què volem escriure, a qui ens adreçarem, com expressarem el que volem dir, com organitzarem el contingut, etc. És la fase de la planificació, que no serà igual per a tots els tipus de textos ni per a totes les ocasions.

    De vegades la planificació no serà res més que un parell de minuts de reflexió abans de posar-nos a escriure (per exemple, si hem d’escriure una avís o una nota breu); en altres moments, necessitarem una estona més llarga, hores fins i tot, sobretot si hem de buscar informació, seleccionar-la, ordenar-la, etc., per fer un article d’opinió o un informe sobre un tema determinat.

    Llavors, ja podrem començar a redactar. I quan hàgim acabat de redactar el text quedarà l’última fase, imprescindible: la revisió. Ens hem d’assegurar que el text expressa les idees que volíem comunicar, que inclou tota la informació necessària, que la correcció gramatical és òptima, que està ben puntuat, etc.

    Avui disposem de moltes eines per revisar bé els textos, i és important saber-les utilitzar correctament. Les més útils i més habituals les vam comentar en la primera sessió presencial del curs, i les trobareu en la presentació que us penjo a continuació: Llengua i TIC.

    Doneu-hi un cop d’ull i, si us ve de gust, feu els comentaris que vulgueu o plantegeu els dubtes que us sorgeixin.

    Que tingueu un bon inici de curs!

     

    Article complet

  • Presentació

    Escrit per el 3/9/2014 a les 13.35 h, a: General

    Aquest és el blog del curs de redacció semipresencial que s’imparteix des del Servei Comarcal de Català de la Selva.

    Aquest blog vol ser un espai per compartir dubtes, opinions, activitats, materials, etc., una eina útil per a les persones que volen millorar les seves habilitats d’expressió escrita i per a tothom qui tingui ganes d’aprofundir els seus coneixements lingüístics per aplicar-los en la redacció de textos.

    Si esteu interessats a fer el curs, podeu adreçar-vos a qualsevol oficina o servei de català del CNL de Girona a partir del 8 de setembre.

    Trobareu més informació en aquest enllaç.

    Article complet

  • Comiat

    Escrit per el 10/2/2014 a les 13.46 h, a: General

    Bé,  el temps vola… i el curs de redacció arriba a la fi. El que no arriba mai a la fi és el procés d’aprenentatge, el trajecte que ens ha dut pels viaranys de la redacció. Si no s’acaben les ganes d’escriure, les ganes de millorar, tenim camp per córrer. És un camí llarg, però distret: ara ens podem entretenir revisant comes i punts; ara, retocant els enllaços o polint la gramàtica. És un esforç que val la pena, ja que al final tenim com a recompensa poder gaudir d’un text nostre ben escrit, del qual ens podrem sentir orgullosos.

    Per arrodonir el curs, en la darrera sessió presencial vam comentar alguns aspectes de redacció i de puntuació que han anat apareixent al llarg d’aquests mesos. Us penjo a continuació el document amb les frases que vam mirar i les solucions possibles per a la major part de problemes.

    Exercicis miscel·lància de qüestions de redacció

    En aquesta darrera sessió presencial, us vaig prometre que tancaríem el blog del curs amb un poema magnífic de Joan Vinyoli, atès que aquest 2014 se celebra el centenari del seu naixement. Aquí el teniu. Gaudiu-ne:

     

    EL PRIMER ESTEL

    Al fons de tot es dreça una muntanya
    prometedora, el dia ja finit.
    És bo no tenir sempre el que volem
    i bastir una cabana d’esperances:
    així, per l’entrellum, el primer estel
    fulgura net, silenciós incita,
    sense fer mal, a un goig que no turmenta
    que sigui breu; sabem que en esvanir-se
    serà tot lluminària el firmament.
    No em puc, doncs, plànyer de la meva sort;
    aquí m’estic ple de pressentiment
    d’una vida auroral sempre futura
    que és ara sols nit clara sense vent.

     

     

    I, per cert, no deixeu mai d’escriure.

    Article complet

  • No m’agraden les tradicions nadalenques (2)

    Escrit per el 4/2/2014 a les 12.51 h, a: Activitat, General

    Segurament sóc de les poques persones a qui no agraden les  festes de Nadal. Però sí que m’agradaven quan jo era petita. Ho recordo amb nostàlgia i  amb enyorança. Eren uns anys de penúria i de privacions. El Tió “cagava” els torrons, les neules, el cava i poques coses més. El Reis em portaven coses necessàries i alguna joguina. Però..eren uns dies entranyables, íntims…No teníem Pare Noel, ni arbre de Nadal, però fèiem el clàssic pessebre.

    Però ara tot a canviat, ja no són les festes íntimes i entranyables de la meva infantesa.

    No m’agraden aquestes festes; i ho dic amb recança, amb sentiment; Trobo a faltar tot allò que anys endarrere tenia: Els meus pares, avis i persones molt importants en la meva vida ja no hi són. Tinc la sort de tenir una gran i feliç família però en aquest dies, no ho puc evitar, el meu record més profund és per  a ells  i em sento impotent i dolguda.

    No m’agraden aquestes festes perquè veig que tot s’envolta amb un gran consumisme, sento que s’ha perdut  el veritable esperit nadalenc.

    El  mes d’agost, en plenes vacances, ja comença la temporada nadalenca en posar-se a la venda la tradicional Loteria de Nadal, i així continua aquest floreig de coneixements que et recorden que per Nadal has de consumir. Fins i tot, jo he caigut en aquest parany del consumisme; per això quan s’acaben aquestes festes sento un cert alliberament i penso: Quina sort que aquestes festes ja s’han acabat!

     

    Roser Planas

    Article complet

  • No m’agraden les tradicions nadalenques

    Escrit per el 3/2/2014 a les 13.55 h, a: Activitat, General

    Com cada any arriba el Nadal i les persones ens deixem endur pel torrent d’alegria i joia d’aquestes festes. Anem a l’armari, busquem la cara més bonica que trobem, i llavors sortim corrents al carrer i entrem a grans magatzems o a petits establiments, segons el gust de la persona,  i comprem tot allò que ens suggereixen els nous anuncis: electrodomèstics d’última generació, roba, perfums, jocs, contes, torrons, cava… i més cofois que un gínjol, esperem el retrobament amb la família per celebrar l’amor al pròxim, amb aparença d’ovelletes i targetes de crèdit que no deixen de treure fum.

    Des de fa uns anys, aprofito aquestes festes per fer un viatge cap a algun país o ciutat desconeguts, depenent del pressupost de la meva butxaca. I des que he fet aquesta proposta, visc els nadals amb una perspectiva més objectiva. I, a més a més, m’he estalviat algun disgust d’aquests que solen eclipsar alguna o altra sobretaula.

    Durant tot l’any tenim botigues al nostre abast, per comprar tot allò que ens calgui, segons aquesta petita regla de tres, per Nadal no necessitaríem comprar res excepcional. De fet, a la majoria de llars: els adults com els nens no saben ni quina cara han de posar quan obrim els regals del Tió, Noel o Reis. El mateix passa amb les sobretaules: per què hem d’asseure’ns hores i hores sense parar de menjar, i, moltes vegades, amb persones amb qui no ens ve de gust compartir la taula? Hem de demostrar que ens estimem? A qui? I per què?

    No em toca a mi jutjar el què i el com s’han de celebrar aquestes festes. Però la distància m’ha ajudat a tenir un punt de vista més obert sobre aquest tema. Tots tenim el deure de demostrar-nos cada dia que ens estimem. No ho fem durant tot l’any? Doncs, per què no ho continuem fent aquests dies, també? Però, sembla que aquesta premissa no funciona per Nadal i sense adonar-nos-en, entrem en una dinàmica d’hipocresia i ridiculesa absoluta, que ens fa més mal que bé.

    Aquestes festes les he passades a Edimburg, he conegut gent estupenda i m’he sentit com a casa. Segurament, aquest estiu, vindran a fer-nos una visita, ja que formen part de la gent que estimo. I no és això, el que importa?

    Us invito a passar un Nadal fora de casa. De ben segur que us n’endureu alguna grata sorpresa.

     

    Albert Quintana

    Article complet

  • Les convencions

    Escrit per el 28/1/2014 a les 13.17 h, a: Activitat, General

    El capítol 8 del Curs pràctic de redacció -el curs s’acosta al final…- ens parla de la revisió dels textos relacionada amb les convencions lingüístiques. Justament d’aquestes qüestions vam parlar en la darrera sessió presencial, és a dir, de majúscules i minúscules, de tipus de lletra, d’abreviatures…

    Efectivament, quan escrivim també hem de tenir present que hi ha unes convencions que cal seguir, unes convencions que sovint varien segons les llengües. A hores d’ara, doncs, ja us heu trobat amb la necessitat de triar entre una majúscula o una minúscula quan heu parlat d’algun ajuntament, quan heu esmentat el nom d’algun llibre o alguna pel·lícula, quan heu fet referència a algun càrrec polític o institucional.

    En el cas que us hagin quedat dubtes sobre aquests usos, podeu recórrer a materials diversos que us resoldran els dubtes. Penseu que un text acuradament escrit és un text ben redactat, que té el contingut ben organitzat, que no conté errades de gramàtica i que, a més, respecta les convencions que afecten l’ús dels tipus de lletra, les majúscules i minúscules, etc.

    Per cert, sobre això darrer jo mateixa tinc un dubte. M’ajudaríeu a resoldre’l? Crec que en la frase següent hi ha algun error de majúscules i minúscules:

    “Avui per sopar hem degustat un priorat excel·lent que recomanaven a la revista Vins i caves.”

    Necessito dues coses: que em confirmeu si hi ha cap error i que em digueu on heu fet la consulta per solucionar el dubte. Així, en una altra ocasió ja em podré resoldre el dubte soleta.

    Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

  • M.Antònia Poch: Pluja d’idees “Obertura dels comerços en dies festius” A favor Augment del consum Més llocs de...
  • Jordi: El Periódico Secció: cartes dels lectors Avd. Meridiana 345 08080 Barcelona Els horaris comercials a...
  • Marina: Obertura dels comerços en dies festius Matí, tarda, estiu, hivern, vacances de nadal, horaris laboral, ritme...
  • JAUME PERA: (Perdoneu pel lapsus anterior ) OBERTURA DELS COMERÇOS EN DIES FESTIUS ? CONSUMISME A L’EXTREM,...
  • Xiu Mei Li: OBERTURA DELS COMERÇOS EN DIES FESTIUS Fonomen existit en altres països Activitats festival Sistema de...

Núvol d'etiquetes

bibliografia cohesió consells convencionas correcció disposició estil estructura del text fraseologia gramàtica majúscules i minúscules organització ortografia paràgrafs per què Planifiació Planificació planificar pluja d'idees Puntuació recollida d'informació recursos a Internet redactar registre ressenya revisar salutacions varaició vocatius ús de la coma