• Miquel Martí i Pol, 10 anys

  Miquel Martí i Pol, el poeta actual més llegit, ens va deixar el dia 11 de novembre del 2003 -avui fa 10 anys- endut per l’esclerosi múltiple que l’afectava. Tenia 64 anys.

  L’obra de Martí i Pol no es pot deslligar de la realitat i de la gent, ‘la seva gent’, de Roda de Ter, la seva vila natal. De condició obrera, va treballar a la fàbrica tèxtil la Blava dels catorze anys als quaranta-tres, fins que la malaltia no l’en féu sortir. La dura vida dels treballadors, les seves  ànsies i preocupacions, el treball esforçat i anònim de les dones, la vida de la gent gran…, tot plegat ha configurat una obra socialment compromesa, com apareix ben clarament a ‘El poble’ (1966) i a ‘La fàbrica’ (1972).

  Però el realisme social de Martí i Pol, el seu compromís amb els més desvalguts, conviu en la seva obra poètica amb una constant reflexió sobre valors universals com l’amor, la mort i el destí. Això és especialment visible els primers anys setanta, quan se li manifesta l’esclerosi múltiple, que li va impedir de moure’s i de parlar amb normalitat per sempre més.

  Martí i Pol tracta tots aquests valors en un llenguatge senzill, directe, pròxim i tendre, fet que explica el gran nombre de lectors, de tota edat i condició, que s’han identificat amb la seva poesia.

  Antologia

   

  (Extret de Vilaweb. Diari de l’escola)

 1. neus

  12 nov. 13
  1:38 #

  Que gran que era en Martí i Pol. Els seus poemes però em posen trista, no sé perqué, potser perquè m’el imagino assegut a la cadira de rodes i intuïn el seu patiment.
  Bona nit.

 2. Juan Carlos

  15 nov. 13
  11:55 #

  M’he sorprès amb aquest poeta perque jo no estava assabentat de que van treballar junts en Lluís Llac i ell. He escoltat de nou algunes cançons que van compondre tots dos i les he trobades, si hi cap, més boniques, delicades i tristes que no pas abans, per eix. ” El meu pais ” del disc ” Verges 50 “, ” Un pont de mar blava “, etc…
  Gracies per la teva nota queem va fer trobar un petit tresor d’aquests que els tens al davant i no els veus.
  Fins dimarts vinent.

  1. ramonfont

   15 nov. 13
   13:45 #

   Em plau, Juan Carlos, haver contribuït a fer aquest retrobament amb el poeta i el cantant. És el compliment més gran que em podies fer. Gràcies a tu per comunicar-ho!

   1. Juan Carlos

    16 nov. 13
    11:59 #

    Me’n alegro molt Ramon, ja som tres de la colla que ens ha agradat en Martí i Pol. A veure si s’apunta algú més i fem un recital de poesía d’aquest poeta el dia que creguis convenient, per commemorar el desè aniversari de la seva mort.
    Salutacions per a tothom.