• Sobre el Palau dels Requesens

  El Miquel s’adhereix a la crida que el Juan Carlos va fer a classe per augmentar la participació en aquest blog i predica amb l’exemple: ens envia una crònica sobre el Palau dels Requesens, que aprofito per presentar-vos:

  Palau RequesensEscut a Can Mateu de la Creu

  Tant desconegut com el palau és l’espai que conformava el terreny tancat que li pertanyia. Actualment poc sabem de les dimensions precises de la finca i els accessos amb que comptava. J.M. Riera la situa entre els actuals carrers: Boters, la pujada de la Font, Ignasi lglésias, l’antic camí de les Eres (o camí de Santa Creu), l’hort de can Roca, la Plaça de la Creu i el carrer Rafael de Casanova quan era camí Reial. El palau es situava, respecte a la vila històrica, en un dels seus extrems, al final del carrer de Dalt (carrer Major o Alfons II d’Aragó), referint-se a la zona compresa entra la plaça de la vila i el carrer boters. La prolongació del carrer Major fins la plaça de la Creu es produeix a finals segle XVIII i inicis del segle XIX fruit de les vendes dels terrenys del predi per part dels hereus dels Requesens.

  Junt amb la incertesa de les dimensions exactes del predi també se’n desconeix el nombre i la localització de les entrades a aquest. Una d’aquestes entrades s’ha volgut situar a Can Mateu de la Creu, a l’actual plaça de la Creu, donada la presencia en aquesta casa d’un escut en el llinda de pedra que actualment és irreconeixible però que s’atribueix que és l’escut dels Requesens. Can mateu de la Creu és considerada part de les construccions del predi i porta d’entrada al jardí del palau  si bé es desconeix si el portal un cop urbanitzada la zona s’adaptà a la casa o bé fou un portal recuperat i incorporat.

  Història

  La propietat dels Requesens en aquesta vila no es limitava a l’edifici del palau si no que també tenia construccions annexes, jardins, horts i terrenys que constituïen el recinte tancat del predi del palau.

  La data concreta de construcció de l’edifici del palau no és documentada, però les fonts documentals reflecteixen que fou manat construir per Galceran de Requesens a mitjans del segle XV, sobre una petita part d’estructures anteriors que s’atribueixen al celler dels Desllor.

  El palau rebrà personatges notables: El 1445 sojornaren els reis Joan II i Blanca ; el 1493 ho van fer els Reis Catòlics i Cristòfol ColomCarles I, qui fou proclamat futur emperador a Molins de Rei (30 de novembre de 1519); el 1532 ho fan l’emperadriu Isabel de Portugal i el seu fill, Felip II de Castella.

  A partir de 1564, moment en que els Requesens es traslladen a Madrid, comença el declivi de l’edifici.

  L’any 1808, durant la guerra del francès, el palau fou destruït i incendiat, el que restà dempeus, fou emprat per allotjar-hi soldats francesos i com hospital. el deteriorat estat de l’edifici exigia quantioses despeses per a la seva restauració, cosa que va donar pas a la posterior parcel·lació dels terrenys d’aquest palau, propietat dels marquesos de Vilafranca y de los Vélez com a descendents de la família Requesens. La parcel·lació d’aquests terrenys va propiciar la configuració de l’actual carrer Major.

   

 1. Juan Carlos

  19 març 14
  21:05 #

  Molt interessant l’article, no m’hagués imaginat mai els personatges històrics que han dormit a Molins de Rei. Té molta història i històries aquest palau dels Requesens.
  Gracies Miquel.
  Per altra banda, en Ramon ens va passar fa temps un enllaç de dites i refranys. Us passo l’enllaç, jo hi he trobat les respostes del exercici.
  http://www.elrefranyer.com/
  Espero que traieu profit d’aquesta eina.
  Fins demà companys.

 2. Juan Carlos

  19 març 14
  21:09 #

  Com indicació, poseu al buscador del refranyer les o la paraula més important de la dita o expressió o refrany i el tindreu molt fàcil.
  Ànim.

 3. Miquel Hermoso

  21 març 14
  13:25 #

  Buscant com s’escriu donar una pallissa, que a mi em sona malament, he trobat això:
  pallissa 1
  F AGR Lloc destinat a guardar-hi la palla.

  pallissa 2
  F Sèrie de cops donats a algú amb la mà, amb un bastó, amb uns assots, etc.

  pallissa, allisada, estomacada;
  dar una paliza donar una pallissa, estomacar, estovar

 4. Juan Carlos

  21 març 14
  20:43 #

  Hola Miquel, quins pensaments et passen per al cap !!!
  Quantes sorpreses ens donen les paraules !!!
  Si em permets li sumaré un significat més que tothom reconeixerà: guanyar per molta diferència al contrari. Ex.: El Madrid guanya al Barça per 10 a 0, i en el Camp Nou….això és una PALLISSA.

  1. Miquel Hermoso

   22 març 14
   0:07 #

   Bé, un 1-2 ja em sembla una bona estomacada, no s’ha d’abusar.

 5. Juan Carlos

  22 març 14
  14:01 #

  Tens raó, que ja és una bona estovada 1-2.
  La massa d’una pizza, si l’estoves molt s’estovarà massa i es tornarà enganxosa; és a dir, la massa ha rebut una pallissa i es torna tova i enganxosa. Justament al contrari és el que passaria als jugadors i aficionats de l’equip perdedor, es quedarien durs i relliscosos. Els aficionats del que guanyi, no obstant això, s’entovarien, es quedarien tous i enganxosos.
  Text extret de l’ Etimologia de l’accepció, “pallissa”.
  Autors, Miquel i Juan Carlos.

 6. Juan Carlos

  22 març 14
  21:12 #

  Hola Ramon,
  Aquests comentaris que fem i no tenen res a veure amb el tema tractat a la pàgina, n’hi ha algun lloc per a fer-lo ??

  1. ramonfont

   23 març 14
   19:41 #

   Jo, com molts de vosaltres -n’estic segur- segueixo amb curiositat i interès els vostres descobriments i reflexions. Crec que és el més amè del bloc. Llàstima que no hi pugui haver manera de tenir-los agrupats, perquè l’única entrada de texts en un bloc és a l’apartat dels comentaris…

 7. Juan Carlos

  22 març 14
  21:13 #

  Hola a tothom,
  Penso que va ser el dimarts passat que varem parlar de la diferència entre múscul i musclo; m’hi he ficat a buscar i per si ajudo algú, ja que jo no ho tenia clar, us exposo el següent:
  -Múscul = òrgan del cos que s’estira i contreu.
  -Muscle = espatlla (no esquena ).
  -Musclo = mol·lusc bivalve (valva és cada una de les closques que té un mol·lusc) de conquilla negra.
  -Musclada = menjada de musclos.
  Fins aviat.

 8. Juan Carlos

  22 març 14
  21:32 #

  Perdoneu-me, faltava l’accepció “musclera”
  – Instal·lació construïda per al cultiu extensiu de musclos.
  -Peça de l’armadura que protegia els muscles.
  -Reforç que hom posa a la camisa o en una altra peça de vestir, en la part corresponent al muscle.
  -Part que en una peça de vestir cobreix el muscle o espatlla.
  Si us fixeu, en la 3a descripció posa “hom”, com la he trobat curiosa la he buscat al diccionari. Pel que no ho sàpiga l’hi aconsello que esbrini el significat.

 9. Juan Carlos

  23 març 14
  14:09 #

  Un altre paraula maca: “ensems”, també us l’aconsello per esbrinar.

 10. Juan Carlos

  23 març 14
  14:18 #

  Més cosses, penell és el mot que es dona a l’aparell que ens indica el sentit que porta el vent i també es diu popularment “gallet”, suposadament per la forma que té de gall, es clar, però buscant-lo al diccionari ens trobem curiosament que té un altre significat molt curiós, a més a més de penell.
  Si voleu feu una ullada.

 11. MONTSERRAT dE DIEGO

  24 març 14
  22:24 #

  hola Ramon,
  bona nit, sòc la Montse, demà no podré fer l´examen, avui m’he passat tot el dia a urgències amb el meu pare i al final ha quedat ingresat. si em poguèssis fer l’exàmen un altre dia t’ho agraïria molt.

  gràcies,

  Montse