El bloc del curs superior de llengua catalana, nivell D

"Divendres al vespre 2" és el bloc del curs superior de llengua catalana, nivell D, que s'imparteix al SLC de Sant Feliu de Llobregat durant els mesos d'octubre de 2011 a juny de 2012.

jmarfany@cpnl.cat

 • Sempre és un plaer…

  Us adujunto les solucions a la darrera avaluació que vam corregir el passat divendres:  Avaluació final_sol

  Podem recórrer als tòpics habituals i dir coses com que “el temps passa volant”… o que  “sembla ahir que començàvem”…

  La realitat és que sí, que el temps passa ràpid, de vegades massa ràpid… Ja som, però, davant de l’avaluació final del nivell D. El proper divendres, a els 17.30h, començarem a posar-nos a prova…

  Un any més haig de dir a alumnat, amb qui he tingut la sort de compartir aquests mesos, que ha esta tot un plaer. I això, malgrat que ho pugui semblar, no és un altre tòpic més.

  Treballar amb la llengua i per la llengua… Compartir espais de temps amb gent tan diversa…  Intentar millorar constantment gràcies a l’alumnat… Que voleu que us digui! Sempre és una plaer!

  Espero que les classes us hagin estat profitoses i que en tragueu el premi merescut. També que aquest bloc us hagi pogut servir d’ajuda al llarg del curs.

  Només em resta agrair-vos la vostra assistència i l’interès i l’esforç que heu demostrat al llarg del curs.

  Bona feina i… bona sort!

  Article complet

 • Avaluacions del curs

  Alguns de vosaltres m’heu demanat les avalaucions que hem anat fent durant el curs, per tal de poder repassar una mica més. Aquí les teniu

  Primera avaluació:    1    2   3   4

  Segona avaluació:      1    2    3    4

  Tercera avaluació:    1    2    3   4

  Avaluació final:               3   4     6

  Article complet

 • Un bloc per repassar

  Els companys i companyes del CPNL de Manresa tenen un molt bon bloc del nivell D. Segurament us pot servir per repassar algunes qüestions. Podeu veure’l clicant aquí.

  Per no patir un excés d’informació, sobretot us recomano que feu els exercicis de l’apartat d’exàmens.

  Bona feina!

   

  Article complet

 • “Què llegim”, un nou bloc

  Us presento un nou bloc que gestionem des del CNL de Sant Feliu de Llobregat. L’hem titulat Què llegim?

  Vol ser un espai a l’entorn dels llibres i de la lectura. Des del bloc volem fer-nos i que ens feu recomanacions… que opineu sobre les lectures… que us esplaieu escrivint sobre els personatges, el tema, la trama, l’autor….

  Ja sé que en aquests moments teniu més feina de la que voleu… Quan tot s’assereni una mica feu-li un cop d’ull i si voleu col·laborar-hi m’envieu un correu.

  Què llegim?

  Article complet

 • La carta formal

  En la sessió de divendres vam comentar la possibilitat que un dels exercicis d’expressió escrita de la prova de nivell D de la DGPL  fos una carta formal.

  Com alguns de vosaltres us presenteu a la prova del dissabte 2 de juny, si voleu fer un cop d’ull a les principals qüestions a tenir en compte a l’hora de redactar una carta formal, aneu a  aquests enllaços:

  Dossier del nivell C, pàg. 217

  Itineraris d’aprenentatge

   

  Article complet

 • Documents 18/05/2012

  Documents sessió de divendres:

  Situació de la llengua 1939_1983_taula

  dictat

  Article complet

 • Diari de bitàcola 11/05/2012

   
  Divendres passat vam començar la classe, com sempre, resolent dubtes dels exercicis d’ortografia de R i H que van quedar com a deures la setmana anterior, i corregint la transcripció fonètica de l’exercici 6 de la pàgina 481.

  Tot seguit, vam veure el tema de Majúscules i minúscules que ja el teniu penjat al blog, i tambè vam repassar les abreviatures.

  A continuació, en Jaume ens va repartir exercicis de repàs de Pronoms Febles, Relatius, Verbs, Connectors i de Lèxic, que vam fer i corregir a classe.

  Després del descans, vam fer una Transcripció d’un Text Medieval que varem lliurar en Jaume per a avaluar.

  No tenim deures per a aquesta setmana, encara que és aconsellable anar repassant el temari perquè s’acosta la prova final.

  Bona feina a tothom!

  Esther Milena

  Article complet

 • Documents 11/05/2012

  Us adjunto els documents que vam comentar divendres passat:

  Majúscules_Abreviacions

  Els documents complets els podeu trobar a Recursos: Abreviacions i Majúscules-minúscules

  Article complet

 • Diari de bitàcola 4/05/2012

  Com cada divendres a la tarda, tots els companys i el professor Marfany hem pujat a bord del transatlàntic Les Roses per emprendre un viatge emocionant a través de l’univers de les lletres catalanes. Ara que aquest periple cultural s’està  apropant  a la seva inevitable fi, ens recordem que hem fet un llarg camí, ple de troballes lèxiques inesperades i de descobriments ortograficogramaticals que sovint han deixat constància de la nostra ignorància, i ens adonem que com més aprenem d’una disciplina, més conscients som del nostre propi desconeixement. Certament, hem après moltíssim, però encara en podríem aprendre molt més.

  Deixant de banda els preàmbuls, avui hem començat la classe resolent els dubtes que ens havien sorgit sobre els exercicis de subordinades adverbials pendents de la darrera setmana, concretament del 21 al 28, els inclosos des de la pàgina 406 a la 409 del llibre. Hem tret, doncs, la conclusió que algunes oracions subordinades adverbials poden encabir-se en més d’una categoria en funció del sentit de la circumstància expressada. No sempre les conjuncions o locucions conjuntives són determinants de la classificació d’aquestes subordinades.

  Tot seguit, en Jaume ha analitzat amb nosaltres la correcció de les errades comeses a l’examen de gramàtica que vam fer divendres passat. Ens ha comentat que les equivocacions més freqüents han recaigut sobretot als exercicis d’ortografia (confusió en els plurals), sintaxi i vocabulari (manca d’habilitat per a detectar la diferència de significat entre paraules semblants). Ens ha aconsellat que, com que resten 5 setmanes per la data de l’examen final, aprofitem el temps per  perfeccionar-nos en aquells temes que encara no dominem gaire. Ens hi ha donat ànims perquè està convençut que podem aconseguir-ho i que tots tenim capacitat per fer un bon examen de nivell D de català.

  A continuació, sense perdre el fil temàtic de les lliçons del llibre, hem estudiat l’ortografia de la r/rr i de la h (consulteu les pàgines 478-480). Jaume ens ha proposat de fer a casa els exercicis 6, 7, 8, 9, 10, 11 i 12 de les pàgines 481-484. Abans de canviar de terç, ens ha demanat que féssim a classe l’exercici 5 de la pàgina 480  per tal de practicar la transcripció fonètica.

  Justament després de la pausa, hem dedicat una bona estona a repassar sintaxi i sociolingüística. D’una banda, el professor ens ha passat un full amb diferents oracions subordinades perquè les classifiquem i en diguem la funció respecte a l’oració principal. D’una altra, ens ha donat uns fulls amb les definicions de diferents conceptes de sociolingüística (bilingüisme, diglòssia, conflicte lingüístic, llengua minoritària, llengua minoritzada, i d’altres) amb el propòsit d’identificar-los específicament. En un principi, ens ha costat una mica; no obstant això, ens n’ hem sortit amb èxit.

  Finalment, amb la intenció de satisfer la curiositat de tothom, Jaume ha demanat a les companyes que havien realitzat l’examen pilot de nivell D de català de la Direcció de Política Lingüística, que ens expliquessin en què havien consistit les proves. Sembla ser que van haver de fer un examen oral amb una part d’exposició i una altra d’interrogatori periodístic, per a la preparació del qual disposaren de 30 minuts. Així mateix, es van haver d’enfrontar a un examen escrit que consistia en emplenar un text extens, farcit de gran quantitat de buits,  amb paraules de qualsevol categoria gramatical, és a dir, en aquesta prova, no hi havia exercicis que tractessin tan sols un tema de caire morfosintàctic o gramatical. Jaume ens confessà que li agradava aquest nou model d’examen pel seu realisme pràctic. 

  Mª Carmen Bautista

  Article complet

 • Documents 4/05/2012

  Us adjunto les solucions a la prova d’avaluació del 27 d’abril:

  Solucions_27_04_2012

  Article complet

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • Charo Pérez: Doncs, sí, ha passat ràpid el temps. Estic contenta perquè he après molt durant el curs i perquè ha...
 • José Luis Pérez: Igualment, ha estat tot un plaer poder assistir a les teves classes. He après molt i em considero...
 • Susana: Moltes gràcies!!
 • Jaume Marfany: Carina, Encara no hem fet cap examen… No el tenim fins al 15 de juny… Pots mirar la...
 • Carina: Estic estudiant per lliure el nivell D de català i m’examinaré el proper 2 de juny. Com que aquest...

Núvol d'etiquetes

Avaluació solucions