RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • El bloc, un recurs que acompanya l’aprenentatge

  Segons el DIEC2 l’aprenentatge és el “procés pel qual un individu o una col·lectivitat adquireixen coneixements, habilitats, trets o pautes culturals, com el llenguatge, els prejudicis, les normes, les creences, les regles de conducta”. En aquesta adquisició de nous coneixements és molt important la publicació i l’intercanvi de la informació per tal d’aprofundir-hi i de compartir-la amb la resta de societat a què pertanyem.

   

  La irrupció de les noves tecnologies de la informació i la comunicació ha estat una revolució en el món de l’ensenyament i, de retop, en l’aprenentatge. La filosofia de l’aprendre a aprendre s’imposa per a fer conscient i significatiu el procés d’adquisició de nous coneixements. Les TIC faciliten de manera extrema aquesta implicació i aquest canvi de rol del professorat i de l’aprenent.

   

  En aquest context ens pot ser molt útil un bloc. Un bloc és un web que s’actualitza periòdicament en què es poden publicar diferents articles i dóna l’opció de mantenir un diàleg amb els lectors mitjançant els comentaris. La temàtica i els usuaris són ben diversos.

   

  Pel que fa a l’aplicació didàctica d’aquest recurs, cal dir que ofereix uns avantatges evidents en comparació a les eines tradicionals: el format és molt atractiu, és interactiu (els usuaris són lectors i alhora comentaristes), permet inserir tota mena de recursos (enllaços a altres webs, vídeos, àudios…), és fàcil d’utilitzar perquè és molt intuïtiu, és gratuït… i ens permet donar-li molts usos: publicació de continguts concrets de la matèria d’un curs, edició de textos de producció pròpia i intercanvi d’opinions. Tot en una mateixa eina!

   

  En matèria d’aprenentatge de llengües, que és l’àmbit que ens afecta professionalment, té una aplicació que vull destacar per damunt de les altres: permet crear situacions en què l’ús de la llengua és significatiu i va més enllà de les tasques que podem plantejar a l’aula. Donem a la llengua catalana un paper molt més rellevant perquè no tan sols és la matèria de les classes que impartim, sinó que passa a ser el veritable instrument de comunicació entre una comunitat d’aprenentatge.

   

  En aquest sentit, el bloc (i en general les TIC) és un recurs idoni per a replantejar-nos el nostre rol com a ensenyants de llengua: vegeu aquest editorial del Carles Capdevila.

   

  Usar un bloc en el marc de l’ensenyament de llengües ens dóna, doncs, no tan sols molts recursos per implicar els aprenents en el seu procés d’aprenentatge, sinó també la possibilitat de treure la llengua fora de l’aula i crear un “objecte” virtual que és visible i obert a la consulta de qualsevol usuari d’Internet. Aquest fet resulta molt motivador.

   

  D’altra banda, pot ajudar a canviar l’actitud lingüística de l’aprenent: percep el català com un recurs propi que utilitza en alguns àmbits reals de la seva vida social. Per tant, trenca amb aquella concepció de la llengua catalana com a matèria exclusiva de classe sense cap altra implicació psicològica o emocional. En el millor dels casos, això pot derivar en un canvi de conducta i d’ús lingüístic.

   

  Tot plegat fa que resulti una plataforma ideal per a intercanviar informació i fer-la córrer i alhora acompanyar el professorat i l’alumnat en el camí de l’adquisició de nous coneixements.

   

  http://www.xtec.cat/~ldomenec/formacio/BLOGS/introduccio/edublocs.htm

   

  http://www.mrpmenorca.cat/index2.php?option=com_docman&task=doc_view&gid=123&Itemid=31

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • mmiret: Tens tota la raó, Raquel. Jo seria la primera que no voldria sortir, però potser els menys tímids s’hi...
 • Raquel Olivé: Caram! m’ha semblat molt interessant! ara bé, no sé si els alumnes s’hi engrescarien gaire:...
 • Raquel Olivé: Com a Consorci, podem obrir un bloc amb els alumnes on vulguem i com vulguem? o s’ha de fer en...
 • Raquel Olivé: Aquesta setmana al meu I3 vam explicar com havíem de riure en català correcte pel twitter! HAHAHAHA!...
 • Raquel Olivé: Molt bo el vídeo! m’he fet un fart de riure!

Núvol d'etiquetes

2.0 adell aprenentatge aprenentatge dinàmic aprenentatge educació col·laboració usos de wiki aprenentatge informal autonomia avaluació blocs blocs educatius blogs a ensenyament Comunicació comunitat d'aprenentatge connectivisme Diccionari visual Edupunk Enfocament per tasques ensenyament Entorn Facebook google docs Informació integració nova pedagogia PLE PLN senyoreta SLC Montcada i Reixac tasques tic web 2.0 wiki wikis youtube