• Projecte Heureka

  Benvinguts i benvingudes a Heureka!

  Què és?

  Heureka és una base de dades que ha nascut en el Servei d’Assessorament del CNL L’Heura, de Santa Coloma de Gramenet. L’hem concebuda amb un plantejament essencialment dinàmic, perquè té com a objectiu oferir informació actualitzada sobre dubtes lingüístics que sorgeixen arran dels textos que revisem i sobre denominacions de vies públiques, equipaments, entitats i càrrecs públics de la ciutat.

  Per què “Heureka”?

  El desig que tenim amb aquesta base de dades és que, tal com va fer Arquimedes en vessar l’aigua d’una banyera que era massa plena, puguem cridar “eureka!” —de manera més o menys notòria— quan trobem la resposta al dubte que buscàvem. Hi hem afegit la h per fer un joc de paraules entre eureka i heura i per donar, així, reconeixement al fet que neix al CNL L’Heura. 

  Quins objectius té?

  Heureka té dos objectius fonamentals: a) donar resposta a dubtes relatius a noms d’entitats, equipaments, carrers, etc. de Santa Coloma, fer-ne una sistematització i esdevenir, així, un lloc de referència a l’hora de consultar-los i b) recollir els dubtes i les solucions de tipus més lingüístic que no surten de manera immediata a les eines de consulta habituals (Optimot, Termcat, etc.).

  Com s’organitza?

  Per facilitar la classificació i la cerca dels mots que busquem, Heureka té quatre categories principals segons si parlem de convencions, lèxic, puntuació i morfosintaxi; la categoria Convencions es divideix, a més, en vuit subcategories. A cadascuna d’aquestes categories o subcategories hi trobareu una fitxa explicativa amb el dubte, la solució, les observacions —si n’hi ha— i la font en què es basa aquella resposta o explicació. Si des del Centre hem interpretat o decidit alguna qüestió que apareix a la fitxa, a la font també hi dirà “CNL L’Heura”.

  A la part dreta de la pantalla trobareu un enllaç per accedir al nomenclàtor i a una llista de les entitats, dels equipaments i dels principals càrrecs de l’Ajuntament de la nostra ciutat. Pensem que pot ser un lloc de referència de molta utilitat per a tots els qui treballem a Santa Coloma.

  Finalment, també hi haurà un enllaç als “Apunts de llengua” que, mensualment, publiquem a L’Heura Digital.

  Com hi trobarem la informació?

  Heureka és una base de dades, però té el sistema de funcionament d’un bloc. Això vol dir que, quan hi accedim, veurem directament les tres entrades més recents. Per buscar el dubte que volem resoldre, haurem de fer servir el motor de cerca i buscar per paraula clau, per les categories o subcategories a què hem fet referència anteriorment o, finalment, per la data en què s’ha publicat la fitxa.

  Esperem que us faci un bon servei!

  Servei d’Assessorament del CNL L’Heura

Cap comentari

Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.