• Altres opinions sobre el llenguatge (aparentment) sexista (II)

  Escrit per el 23 de novembre del 2009 a les 12:00 a: General

  Sembla que des de les Illes segueixen interessats a desfer l’embolic en què ens han ficat els predicadors (les predicadores?) de la no discriminació sexista en els usos lingüístics. En un apunt precedent ja em vaig fer ressò dels raonats i raonables arguments de Gabriel Bibiloni sobre la qüestió. Doncs bé, ara ha estat el Departament de Filologia Catalana de la Universitat de les Illes Balears (juny del 2009) –Bibiloni en forma part i segurament ell mateix n’ha estat l’impulsor i redactor– qui ha considerat oportú fer una declaració en què, en només dues pàgines, es poden trobar afirmacions tan rotundes com aquestes:

  “Algunes propostes formulades sobre el gènere gramatical, el denominat llenguatge no sexista, es basen en una encomiable voluntat de reflectir la igualtat entre homes i dones, però es formulen a partir d’un coneixement insuficient del funcionament de les estructures lingüístiques, per la qual cosa descansen sobre nocions científiques falses.”

  La declaració acaba establint cinc criteris que us convido a llegir. No ho sé a vosaltres, però a mi, com ja em va passar llegint Gabriel Bibiloni, em convencen.

  “Aquestes incoherències poden arribar, fins i tot, a crear dubtes d’aplicació de disposicions normatives si l’intèrpret suposa que la segregació de gèneres s’hi introdueix de manera voluntària i significativa (per exemple “Convocatòria d’ajuts per a famílies amb nins i nines menors de tres anys”).”

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • rvidal: Tens raó, diu que hi ha “technical difficulty”. Hi ha també l’SkyDrive, que vaig descobrir...
 • ltetas: Al tanto, que últimament no funciona. A mi, almenys!
 • rvidal: Sí, més d’un cop (amb algú del CNL) i funciona. I també va molt bé el Dropbox, més aviat com a...
 • arga: ei, algú l’ha provat? tu l’has provat, ramon?
 • rvm: Un cop tens el Printliminator a la barra de favorits, cliques i se t'obre un quadre amb quatre icones a la...

Núvol d'etiquetes

apli aplicacions associacions bibliografia campanyes COC contrasenyes correctors CPNL cursos cursos a distància diccionaris Dropbox ensenyament Excel IEC informàtica externa informàtica interna inicials instruccions jornades Moodle MP3 normativa novetats bibliogràfiques oposicions PDF PowerPoint productes audiovisuals programes TV proves oficials publicacions externes publicacions internes publicacions internes (Circular) recursos lingüístics SIGMA subscripcions TERMCAT TIC traductors universitats webs àudios