• Diccionari oral en línia: ‘Diccionari de dubtes del català oral’

  Escrit per el 15 de desembre del 2010 a les 12:16 a: Llengua

  El Diccionari de dubtes del català oral (DDCOR) és el diccionari digitalitzat, sonor, de l’estàndard oral de la llengua catalana. Conté gairebé 3.000 entrades, la pronúncia de les quals es pot consultar en les principals varietats fonètiques del català: el català central, el mallorquí i el rossellonès (bloc oriental) i el català nord-occidental i el valencià (bloc occidental). Cada entrada inclou, a més de l’exemple de la pronúncia recomanada en cadascuna d’aquestes varietats, les remarques ortoèpiques que cal tenir-hi en compte, sota el rètol d’etiqueta personalitzada i etiqueta mare.

  Per a la realització d’aquest treball, els autors s’han basat fonamentalment en les institucions normatives oficials de la nostra llengua: l’Institut d’Estudis Catalans i l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Més concretament, les Propostes per a l’estàndard oral de la llengua catalana I. Fonètica (IEC, 1990) i el Diccionari ortogràfic i de pronunciació del valencià (AVL, 2006) n’han estat les fonts principals. Però també s’han tingut en compte diverses obres divulgatives com ara el Diccionari de pronunciació en català d’Albert Rico i David Paloma i el Llibre d’estil per als mitjans audiovisuals en valencià, editat per la mateixa AVL.

  Tot i això, la novetat que suposa el DDCOR és evident. En primer lloc, per l’aprofitament de les tecnologies de tractament digital i consulta en web de fitxers sonors, que a més de resultar atractives per a l’usuari d’avui, són la plataforma idònia per a la llengua oral: suposen el pas de la transcripció a la mostra directa i real. Tan real com que, per primera vegada també, se n’ofereix la realització en les cinc varietats principals esmentades abans. De més a més, les etiquetes que expliquen els fenòmens que cal tenir-hi en compte, fan el DDCOR especialment apte per a un públic amb un cert nivell i necessitats d’autogestió: el component didàctic del diccionari s’ha treballat perquè es pugui usar com a material d’autoaprenentatge, d’acord amb les directrius de l’Espai Europeu d’Educació Superior.

  El públic per al qual s’ha ideat aquesta obra és, doncs, l’alumnat universitari que tingui l’expressió oral com a matèria d’estudi. Estudiants de graus i màsters de Filologia Catalana, de Comunicació Audiovisual, de Magisteri, etc., en són els destinataris primers. Però aquest enfocament didàctic no impedeix que el DDCOR pugui ser usat com a referent de la pronúncia recomanada en qualsevol de les grans varietats del català per tots aquells professionals que necessiten un model de llengua oral formal. La selecció d’entrades del corpus, a més de les etiquetes, garanteix que tots els fenòmens hi estiguin representats i que, per tant, qualsevol dubte pugui resoldre’s per imitació.

  En aquest sentit, el DDCOR ha comptat amb una ajuda de la Generalitat de Catalunya en la convocatòria d’ajuts per al finançament de projectes per a la millora de la qualitat docent a les universitats catalanes de l’any 2009. Els autors, David Paloma, Mònica Montserrat i Josep À. Mas, amb una experiència acreditada en la docència universitària i la investigació relativa als models de llengua oral dels mitjans de comunicació, han comptat amb la col·laboració desinteressada de diversos especialistes en la matèria, com ara els professors Miquel Àngel Pradilla, Joan Veny, Gabriel Bibiloni i Imma Creus.

Cap comentari

 1. Els comentaris per aquesta entrada estan tancats.

Categories

Històric

Enllaços

Darrers comentaris

 • rvidal: Tens raó, diu que hi ha “technical difficulty”. Hi ha també l’SkyDrive, que vaig descobrir...
 • ltetas: Al tanto, que últimament no funciona. A mi, almenys!
 • rvidal: Sí, més d’un cop (amb algú del CNL) i funciona. I també va molt bé el Dropbox, més aviat com a...
 • arga: ei, algú l’ha provat? tu l’has provat, ramon?
 • rvm: Un cop tens el Printliminator a la barra de favorits, cliques i se t'obre un quadre amb quatre icones a la...

Núvol d'etiquetes

apli aplicacions associacions bibliografia campanyes COC contrasenyes correctors CPNL cursos cursos a distància diccionaris Dropbox ensenyament Excel IEC informàtica externa informàtica interna inicials instruccions jornades Moodle MP3 normativa novetats bibliogràfiques oposicions PDF PowerPoint productes audiovisuals programes TV proves oficials publicacions externes publicacions internes publicacions internes (Circular) recursos lingüístics SIGMA subscripcions TERMCAT TIC traductors universitats webs àudios