• Els moviments universitaris-1

   
  Els moviments universitaris
  Cristina López
   

  Montserrat Roig plasma perfectament la lluita dels moviments universitaris per aconseguir una representació democràtica.

  Amb l’Emilio i la Natalia, ens podem endinsar en una manifestació dels universitaris a Barcelona. Descriu els sentiments de nervis i d’ incertesa previs a la manifestació i passen al sentiment de por i impotència davant de les càrregues policials, els abusos de la policia als carres i els interrogatius en comissaria. També els sentiments de ràbia i frustració de la Natalia per la seva vida passada amb la família reflecteix la vida de molts joves en els anys 60.

  La lluita estudiantil va estar molt marcada per l’enfrontament amb el SEU, que era l’organització més potent de la Falange.

  El 8 de febrer de 1965 és una de les dates fundacionals del moviment democràtic a la Universitat. Aquell dia es convoca una Assemblea de Districte que reuneix a més d’un miler d’universitaris. L’èxit d’aquesta convocatòria suposa un desafiament que no passa desapercebut al règim i que envalenteix altres estudiants universitaris de l’Estat (Madrid, València, Sevilla…).

  Davant de la creixent contestació estudiantil i l’evident paràlisi i inutilitat del SEU, el règim pren la iniciativa i substitueix el SEU per una altra organització oficial d’ afiliació obligatòria: (APE).A la tardor de 1966 es convoquen eleccions i el moviment, després de rebutjar les APE, inicia un debat sobre com encarar la convocatòria electoral. El resultat és la creació del Sindicat Democràtic d’Estudiants de la Universitat de Barcelona (SDEUB) i la celebració d’unes eleccions alternatives a les oficials, així com la consigna de no participar a les eleccions oficials. Van aconseguir que a les eleccions hi hagués un fort absentisme i vots en blanc. Tot això inicia un cicle de vagues i manifestacions.

Encara no hi ha cap comentari. Sigues el primer a enviar-ne un utilitzant el formulari!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>