• La drecera

    Aquesta no és la primera obra de Miquel Martín, però sí la que ha tingut més èxit. Segurament perquè té molts elements que la fan interessant: ens parla d’un paisatge proper, l’Empordà; ens parla des del punt de vista d’un nen; ens parla de paradisos perduts, la infantesa, uns paisatges que canvien; ens parla de les diferències socials i de la diferent manera de viure al camp i a la ciutat, els seus pares són masovers d’una família rica de Barcelona; ens parla de l’amistat i de descobriments.
    I tot això ho fa en un llenguatge molt ben treballat i alhora molt entenedor.

    Si us agrada, del mateix autor us recomanem Proses reposades, un recull d’articles literaris amb les mateixes qualitats que la novel·la.

    Article complet

  • Boulder

    Boulder en anglès es refereix a un bloc de pedra, a una roca que pot ser escalada sense cordes, a una roca solitària enmig del mar i també és un poble al nord de Colorado. Aquí, és el nom que la seva amant dona a la protagonista de l’obra, dona solitària que ha fugit de Barcelona fent de cuinera en un vaixell a la costa xilena. L’amor la tornarà a Europa, a Islàndia, al fred i a les nits llargues. Un canvi de vida radical que la porta a replantejar-se moltes coses. A què es pot arribar a renunciar per amor? On ens porten aquestes renúncies?

    Article complet

  • Blacksad integral

    Aquesta és una proposta de lectura diferent, però també molt recomanable: un còmic. Blacksad és el nom d’un detectiu que es mou pels Estats Units dels anys 50 resolent assassinats, segrestos, desaparicions… amb l’estil de les novel·les negres clàssiques de l’època. Té la gràcia afegida de les il·lustracions, que recreen molt bé l’època, amb molts detalls i amb la curiositat que els personatges són animals, però amb característiques humanes.

    Els bons còmics ens permeten gaudir doblement: d’una part amb la història que expliquen, en aquest cas de Juan Díaz Canales, i de l’altra amb els dibuixos, de Juanjo Guarnido, que són magnífics.
    Escrit originàriament en francès, cal destacar-ne també la traducció al català feta per Pau Plana i Isabel Rosell.

    La versió “integral” recull les 5 històries que s’han publicat fins ara, que també es poden trobar separadament.

    Article complet

  • Canto jo i la muntanya balla


    Aquest llibre és prosa i poesia. És una història amb personatges reals, gent d’un poble de muntanya, que es creua amb éssers imaginaris: dones d’aigua, bruixes i fantasmes. Tots conviuen en un mateix espai i un mateix temps i s’arriben a trobar molt de tant en tant.
    És un llibre on parlen homes i dones, però també parlen la muntanya i el riu, el gos i el cabirol, la pluja i el tro. I tots junts configuren una història de vida i mort, solitud i companyia, esperança i desesperança, que no pots deixar fins arribar al final.
    Una autèntica meravella sortida de la inspiració d’una escriptora molt jove.

    Article complet

  • L’Odissea, d’Homer

    L’Odissea, d’Homer, és la llarguíssima travessia d’Ulisses (Odisseu en la tradició originària grega) per tornar a Ítaca, la seva terra, després de la guerra de Troia. Allà l’esperen Penèlope, la seva dona, i Telèmac, el seu fill, que alhora també anirà a la cerca del seu pare, tants anys absent.

    Durant segles es cantaven i recitaven les gestes dels herois grecs, Ulisses i Aquil·les en el cas de la Ilíada, també d’Homer. Van passar centenars d’anys de tradició oral –cantada amb l’acompanyament de la lira o recitada davant de milers d’espectadors- fins que cap a l’any 500 aC es decideix posar els textos per escrit per preservar-los.

    L’Odissea va ser creada en vers (més fàcil de recordar i de cantar), i així l’ha traduïda Joan F. Mira, en un català actual i preciós que convida a llegir-la, gaudir-la i recomanar-la. Aventures, déus i deesses, personatges de tota mena, hospitalitat, monstres, fantasia, nostàlgia, venjança, coratge, paisatges, història i molt més acompanyen la lectura.

    La gent entesa diu que amb Homer va néixer la literatura. Ara tenim una bona oportunitat per anar a les arrels de la llengua escrita.

    Article complet

  • Anatomia de les distàncies curtes

    És un llibre de contes escrit per Marta Orriols. Hi trobareu 19 contes curts molt fàcils de llegir, que ens parlen de coses quotidianes, sobretot de les relacions entre les persones. Són persones que es coneixen de fa temps o que s’acaben de trobar i que experimenten sentiments diversos: tendresa, confiança, desconfiança, amistat, incomprensió… és a dir, els sentiments que coneixem tots els éssers humans. Això fa que sigui molt fàcil de connectar amb les històries que hi trobem.

    Article complet

  • El futur

    El futur és una obra de teatre que es va representar al TNC el març de 2019 i que forma part de la campanya “Llegir el teatre” que promou clubs de lectura de dramatúrgia a les biblioteques.

    És una obra molt senzilla de llegir i alhora molt profunda: 4 personatges expliquen el viatge d’una noia i un noi des de Barcelona fins a Suècia. El noi, que no té papers, necessita arribar-hi per veure algú; la noia necessita fer alguna cosa per cridar l’atenció del seu pare. El viatge canviarà la vida de tots els personatges.

    Article complet

  • El secret del brigadista, d’Andreu Claret

     

    Una jove nord-americana viatja a les Terres de l’Ebre, concretament a la Fatarella, per cercar informació del seu avi, que havia estat de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil per donar suport a la República. L’avi havia desaparegut el 1938 i ella vol conèixer les circumstàncies de la seva mort.

    La novel·la transcorre entre aquesta cerca i d’altres del present de la narració i del passat, com la trobada de 34 camperols assassinats. La neta del brigadista coneixerà la història d’una amistat increïble entre el seu avi i un nen del poble.

    Andreu Claret escriu un novel·la molt convincent, ben construïda i de bona lectura.

    Article complet

  • Jo soc aquell que va matar Franco

    D’aquesta novel·la de Joan-Lluís Lluís, escriptor de Perpinyà, no en podem dir que sigui exactament una novel·la històrica, perquè inventa fets, però sí que en podríem dir que fa història ficció. De manera prou versemblant, partint d’uns fets reals: la Guerra Civil espanyola, els camps on van ser tancats els exiliats espanyols al sud de França i la Segona Guerra Mundial, l’autor imagina què podria haver passat si Franco hagués entrat a la contesa mundial al costat d’Alemanya i Itàlia. Molt recomanable.

    Article complet

  • Els jugadors de whist

    Vicenç Pagès és un escriptor molt interessant, que publica novel·les divertides, sorprenents i molt actuals. A Els jugadors de whist ens presenta un fotògraf de casaments que, justament el dia del casament de la seva filla, fa recompte de com ha anat la seva vida i no és que se n’hagi sortit gaire bé. Per altra banda, és interessant, per als que coneixem l’Empordà, veure’l des del seu punt de vista.

    Una altra novel·la molt recomanable del mateix autor és Carta a la reina d’Anglaterra, un viatge a través de la història de la mà d’un personatge immortal, que va travessant èpoques i coneixent personalitats destacades de cada moment.

    Article complet

Lectures compartides des de Palafrugell

Us donem la benvinguda al blog Lectures compartides a Palafrugell. Amb aquest nou espai pretenem intercanviar l’opinió de les nostres lectures, del professorat i de l’alumnat, perquè llegir és una font inesgotable de coneixement, de lleure i d’informació.


Calendari


Favorits


Etiquetes