• Blacksad integral

  Aquesta és una proposta de lectura diferent, però també molt recomanable: un còmic. Blacksad és el nom d’un detectiu que es mou pels Estats Units dels anys 50 resolent assassinats, segrestos, desaparicions… amb l’estil de les novel·les negres clàssiques de l’època. Té la gràcia afegida de les il·lustracions, que recreen molt bé l’època, amb molts detalls i amb la curiositat que els personatges són animals, però amb característiques humanes.

  Els bons còmics ens permeten gaudir doblement: d’una part amb la història que expliquen, en aquest cas de Juan Díaz Canales, i de l’altra amb els dibuixos, de Juanjo Guarnido, que són magnífics.
  Escrit originàriament en francès, cal destacar-ne també la traducció al català feta per Pau Plana i Isabel Rosell.

  La versió “integral” recull les 5 històries que s’han publicat fins ara, que també es poden trobar separadament.

  Article complet

 • Canto jo i la muntanya balla


  Aquest llibre és prosa i poesia. És una història amb personatges reals, gent d’un poble de muntanya, que es creua amb éssers imaginaris: dones d’aigua, bruixes i fantasmes. Tots conviuen en un mateix espai i un mateix temps i s’arriben a trobar molt de tant en tant.
  És un llibre on parlen homes i dones, però també parlen la muntanya i el riu, el gos i el cabirol, la pluja i el tro. I tots junts configuren una història de vida i mort, solitud i companyia, esperança i desesperança, que no pots deixar fins arribar al final.
  Una autèntica meravella sortida de la inspiració d’una escriptora molt jove.

  Article complet

 • L’Odissea, d’Homer

  L’Odissea, d’Homer, és la llarguíssima travessia d’Ulisses (Odisseu en la tradició originària grega) per tornar a Ítaca, la seva terra, després de la guerra de Troia. Allà l’esperen Penèlope, la seva dona, i Telèmac, el seu fill, que alhora també anirà a la cerca del seu pare, tants anys absent.

  Durant segles es cantaven i recitaven les gestes dels herois grecs, Ulisses i Aquil·les en el cas de la Ilíada, també d’Homer. Van passar centenars d’anys de tradició oral –cantada amb l’acompanyament de la lira o recitada davant de milers d’espectadors- fins que cap a l’any 500 aC es decideix posar els textos per escrit per preservar-los.

  L’Odissea va ser creada en vers (més fàcil de recordar i de cantar), i així l’ha traduïda Joan F. Mira, en un català actual i preciós que convida a llegir-la, gaudir-la i recomanar-la. Aventures, déus i deesses, personatges de tota mena, hospitalitat, monstres, fantasia, nostàlgia, venjança, coratge, paisatges, història i molt més acompanyen la lectura.

  La gent entesa diu que amb Homer va néixer la literatura. Ara tenim una bona oportunitat per anar a les arrels de la llengua escrita.

  Article complet

 • Anatomia de les distàncies curtes

  És un llibre de contes escrit per Marta Orriols. Hi trobareu 19 contes curts molt fàcils de llegir, que ens parlen de coses quotidianes, sobretot de les relacions entre les persones. Són persones que es coneixen de fa temps o que s’acaben de trobar i que experimenten sentiments diversos: tendresa, confiança, desconfiança, amistat, incomprensió… és a dir, els sentiments que coneixem tots els éssers humans. Això fa que sigui molt fàcil de connectar amb les històries que hi trobem.

  Article complet

 • El futur

  El futur és una obra de teatre que es va representar al TNC el març de 2019 i que forma part de la campanya “Llegir el teatre” que promou clubs de lectura de dramatúrgia a les biblioteques.

  És una obra molt senzilla de llegir i alhora molt profunda: 4 personatges expliquen el viatge d’una noia i un noi des de Barcelona fins a Suècia. El noi, que no té papers, necessita arribar-hi per veure algú; la noia necessita fer alguna cosa per cridar l’atenció del seu pare. El viatge canviarà la vida de tots els personatges.

  Article complet

 • El secret del brigadista, d’Andreu Claret

   

  Una jove nord-americana viatja a les Terres de l’Ebre, concretament a la Fatarella, per cercar informació del seu avi, que havia estat de les Brigades Internacionals durant la Guerra Civil per donar suport a la República. L’avi havia desaparegut el 1938 i ella vol conèixer les circumstàncies de la seva mort.

  La novel·la transcorre entre aquesta cerca i d’altres del present de la narració i del passat, com la trobada de 34 camperols assassinats. La neta del brigadista coneixerà la història d’una amistat increïble entre el seu avi i un nen del poble.

  Andreu Claret escriu un novel·la molt convincent, ben construïda i de bona lectura.

  Article complet

 • Jo soc aquell que va matar Franco

  D’aquesta novel·la de Joan-Lluís Lluís, escriptor de Perpinyà, no en podem dir que sigui exactament una novel·la històrica, perquè inventa fets, però sí que en podríem dir que fa història ficció. De manera prou versemblant, partint d’uns fets reals: la Guerra Civil espanyola, els camps on van ser tancats els exiliats espanyols al sud de França i la Segona Guerra Mundial, l’autor imagina què podria haver passat si Franco hagués entrat a la contesa mundial al costat d’Alemanya i Itàlia. Molt recomanable.

  Article complet

 • Els jugadors de whist

  Vicenç Pagès és un escriptor molt interessant, que publica novel·les divertides, sorprenents i molt actuals. A Els jugadors de whist ens presenta un fotògraf de casaments que, justament el dia del casament de la seva filla, fa recompte de com ha anat la seva vida i no és que se n’hagi sortit gaire bé. Per altra banda, és interessant, per als que coneixem l’Empordà, veure’l des del seu punt de vista.

  Una altra novel·la molt recomanable del mateix autor és Carta a la reina d’Anglaterra, un viatge a través de la història de la mà d’un personatge immortal, que va travessant èpoques i coneixent personalitats destacades de cada moment.

  Article complet

 • Quim Monzó

  Quim Monzó, Premi d’Honor de les Lletres Catalanes 2018, mereix una entrada com a escriptor recomanat. Autor bàsicament de contes, us en recomanem alguns reculls, com ara Olivetti, Moulinex, Chaffoteaux et Maury que tot i ser del 1980 no ha perdut gens la gràcia. O Mil cretins, del 2007. També són imprescindibles els seus articles de diari, que té recollits en alguns volums com ara Esplendor i glòria de la Internacional Papanates.

  És també traductor al català de diversos autors nord-americans com ara Truman Capote o Ernest Hemingway i ha col·laborat en diverses emissores de ràdio i en programes de televisió.
  Monzó va ser l’escriptor encarregat de fer el discurs inaugural de la Fira del Llibre de Frankfurt el 2007, on quedaven reflectits els trets bàsics de la seva obra: ironia, anàlisi profunda de la realitat, tendresa, humor agredolç. va ser molt aplaudit.
  Podeu aprofitar les vacances d’estiu per acostar-vos a alguna de les seves obres.

  Article complet

 • El noi del Maravillas, Lluís Llach

  El noi del Maravillas és la tercera novel·la de Lluís Llach. A aquestes alçades ja ho podem dir alt i clar, Lluís Llach va ser i és un cantautor excel·lent, un referent musical, una bèstia als escenaris, i ara, a més, s’ha convertit en un escriptor de capçalera.

  El noi del Maravillas és una meravella de novel·la. Ben escrita, ben situada històricament, ben travada; parla de música, d’amor i de lluites; parla d’artistes en temps de misèria i d’artistes de renom internacional; de teatre de varietats i de lírica; del món local i del món cosmopolita.

  Està situada entre les acaballes del segle XIX i el segle XX, amb els anys de misèria, la República, la guerra i el franquisme. Que la novel·la tingui o no tingui trets autobiogràfics ho sap en Llach. Però no importa, importa que és una novel·la per no deixar passar, sobretot els amants de la música. I per als amants de la llengua genuïna, amb molts trets del català gironí.

  Article complet

Lectures compartides des de Palafrugell

Us donem la benvinguda al blog Lectures compartides a Palafrugell. Amb aquest nou espai pretenem intercanviar l’opinió de les nostres lectures, del professorat i de l’alumnat, perquè llegir és una font inesgotable de coneixement, de lleure i d’informació.


Calendari


Favorits


Etiquetes