• Us presento la meva ciutat

    Berga, la meva ciutat, té quasi 17.000 habitants. És la capital de la comarca de Barcelona situada més al nord.
    Us recomano visitar aquests llocs emblemàtics: el Santuari de Queralt, el Carrer Major i l’església de Sant Quirze de Pedret.
    La festa més important és la Patum, declarada Patrimoni de la Humanitat per la Unesco.
    A Berga només s’hi arriba per carretera. No hi ha tren. És a uns 90 km de Sant Cugat.
    Els plats més representatius de la comarca són el blat de moro escairat, les patates emmascarades, els pèsols negres, els bolets i tota mena d’embotits.

  1. Carlotta

    14 Nov 13
    0:36 #

    Sydney és la ciutat que porto al cor des del 1998 quan vaig tenir la sort de viure-hi per 5 mesos.

    És la ciutat més poblada d’Australia amb uns 4,7 milions d’habitants i és la capital del estat de Nova Gal-les del Sud.
    Sydney és la ciutat més antigua del país i està situada al sud-est d’Austràlia; no és una ciutat amb edificis de gran valor històric, ja que té només 225 anys, però, va ser construïda al voltant de diverses badies que li donen la seva particular bellesa.

    Us recomano visitar els jardins botànics, on la gent sol caminar, córrer, llegir i prendre el sol i on també es pot veure el famós teatre Opera House i el pont del port de Sydney, the Harbour Bridge.
    L’aquari és també el millor que he vist en el món i les platges com Bondi Beach inoblidables.
    No us perdeu un passeig per les roques a l’oceà entre Bondi Beach i Coogee Beach.

    El viatge per arribar a Sydney és una mica llarg … al voltant de 20 hores de vol amb almenys una parada i la diferència horària és de 8 o 10 hores endavant, depenent de l’època de l’any.

    Una recepta típica de la cuina australiana és el pastís Pavlova.
    Aquest pastís va ser creat pel xef d’un hotel el 1935 en honor de la visita de la ballarina Anna Pavlova.

    RECEPTA DEL PASTÍS PAVLOVA

    INGREDIENTS:
    • 6 clares d’ou a temperatura ambient
    • 315 gr de sucre
    • 3 cullerades de farina de blat de moro
    • 2 cullerades de vinagre blanc
    • 1 cullerada d’extracte de vainilla
    • 375ml de de crema de llet
    • 1 banana pelada i a rodanxes fines
    • 2 mangos, pelats i tallats a rodanxes fines
    • La polpa de 4 fruites de la passió

    PREPARACIÓ:

    Preescalfeu el forn a 150ºC. Folreu la base d’una safata del forn amb paper d’alumini i després amb paper de forn. Dibuixeu un disc de 20 cm en el paper i gireu el paper de tinta cap avall.

    Munteu les clares d’ou a punt de neu amb una batedora elèctrica i en un recipient net i sec fins que es formin pics ferms. Afegiu-hi a poc a poc el sucre, 1 cullerada alhora, i bateu-ho constantment fins que el sucre es dissolgui i la barreja de merenga sigui espessa i brillant. Incorporeu-hi la farina de blat de moro, el vinagre i l’essència de vainilla i remeneu-ho.

    Aboqueu unes quantes cullerades de merenga al disc preparat i amb l’ús d’un ganivet de fulla plana per formar la merenga, feu solcs per crear una vora. Ho heu de coure al forn durant 10 minuts.

    Reduïu la temperatura del forn a 110ºC. Ho heu de coure al forn durant 1 hora o fins que la merenga és cruixent i seca. Apagueu el forn. Deixeu la merengue al forn, amb la porta tancada, fins que es refredi completament.

    Utilitzeu una batedora elèctrica per batre la crema de llet en un bol fins que es formin pics ferms. Esteneu la crema sobre la part superior de la Pavlova. Cobriu la part superior amb els mangos i les bananes a trossos, col·locant-la de manera decorativa.
    Ruixeu sobre la polpa de les fruites de la passió.

    Passeu el pastís a una safata de servir amb molt de compte, ja que és fràgil i deixeu-lo refredar a la nevera fins al moment de servir-lo.

    Respondre

  2. Nuria

    15 Nov 13
    13:47 #

    Avui vull parlar-vos de la meva ciutat, Ávila. Està situada a 100 quilòmetres a l’oest de Madrid. És la ciutat més alta d’Espanya situada a 1127 metres sobre el nivell del mar i per tant té clima continental, molta calor a l’estiu y molt fred a l’hivern. Té només 60.000 habitants i és molt petita però amb tots els serveis necessaris. Es pot arribar amb tren ou per l’autopista AP6.
    La principal economia de la ciutat es basa en el turisme i el sector serveis per que hi ha molt poca indústria.
    Ávila va ser nomenada ciutat patrimoni de la humanitat el 1985 per la seva muralla i les esglésies situades fora d’ella.
    És molt coneguda per la muralla medieval que envolta a la ciutat antiga i per Santa Teresa de Jesús, que va néixer i va viure a la ciutat més de 30 anys.
    Els llocs mes emblemàtics a més de la muralla són : la catedral, la primera construïda en estil gòtic d’ Espanya,la basílica de san Vicente, la Casa Natal de Santa Teresa i el Monestir de Santo Tomás on està enterrat l’Infant don Juan, el fill gran dels reis catòlics.
    Las festes més importants de la ciutat es celebren el segon cap de setmana de setembre, són les festes medievals i tota la població participa en la seva preparació. Àvila i els seus habitants tornen al passat i es vesteixen de medieval durant tres dies.
    El 15 d’octubre es celebra la festa de Santa Teresa que és la patrona de la ciutat però aquesta és una festa més religiosa.
    La gastronomia és molt variada i es compon de plats amb moltes calories ja que normalment fa molt fred. Els més representatius són la carn de avileño, que té denominació d’ origen, les mongetes blanques, les patates revolconas i per a postres gemmes de Santa Teresa.
    Sens dubte us recomano una visita a la meva ciutat, un lloc que no deixa indiferent a ningú per la seva bellesa, la seva tranquil.litat, el seu bon menjar i l’amabilitat de la seva gent.

    En aquest enllaÇ podeu veure la meva ciutat en només 2 minuts.
    http://vimeo.com/452471417

    Respondre

  3. perla

    17 Nov 13
    15:39 #

    Hola a tots!

    Us presento la meva ciutat , Vinya del Mar , té quasi 300.000 habitants, esta situat a 120 k.m de la capital de Santiago de Chile, es una ciutat molt grand. La economia de la ciutat es basa en el turisme. El non de Vinya del Mar ve d´origen per una plantació de vinyes, pels primers pobladors.
    Recomano visitar un lloc embemàtic com el Rellotge de Flors , les seves platjes, l´avinguda marina, etc,.

    A Vinya del Mar es pot arribar per carretera amb el cotxe i autobús, també per tren i per mar.

    Unes de les festes més importants a nivell cultural, es el Festival Internacional de la Cançó, on venen molts artistas nacionals i internacionals com, Miguel Bose , Shakira, Simply Red, etc.,

    La gastronomia és molt variada i uns dels plats típics son la xurriana, les empanades, carns a l´ast, mariscos, etc..

    El plat tipic de Xile es la Xurriana. Els ingredients que es posen son la ceba, xoriço,, franfurt i carn ,tot aixó es posa amb una cassola fins que estigui fregit.
    Amb unaltre cassola es fregeix les patates que es remena amb els de més ingredients i es posan los ous ferrats i llist per servir.

    Conclusió que Vinya del Mar es una ciutat per visitar i gaudir de la seva bellessa i comoditats. Aprofiteu-la si podeu.

    Respondre

  4. Bélgica Balseca

    17 Nov 13
    20:44 #

    Us recomano visitar, la meva ciutat Guayaquil, per arribar l`única manera de fer-lo és viatjar amb avió uns catorze horas o més, si que aquest no fa escala técnica en un altre país.
    Guayaquil, es coneguda com la perla del Pacífico, per estar assentada a les ribes del riu que dona el seu nom. Depènt la seva economía de l´agricultura, ramaderia, pesca, explotacions de petrolí i gas.

    Es pot viatjar a l´hivern o estiu, ja que allí sempre és estiu, asixí que sempre fa calor i molta humitat. Guayaquil, és un lloc molt gran, és la ciutat mes poblada de l´Equador amb més de tres milions d´habitants, és el pulmó económico del meu país. Es trova a la costa sud-oest, banyada del riu Guayas i l´oceá Pacific.

    Jo, recomano visitar de la meva ciutat el mal Simón Bolívar, actualmente conegut mal 2000, assentat a les riber del riu Guayas, compta amb monuments històrics com la dels llibertadors Bolívar i San Martín, un amplí passeig a vorá del riu on es pot trovar barques per passajar en tot afluents del riu, així també es pot trovar un mercat artesanal on es venen artesanías tipiques del lloc.

    Un altre lloc molt bonic són les illes Santay, que es trova molt a prop a vuit cents metres amb carca barques a quinze minuts, és una área protegida, es pot fer un recorregut per la natura. Té una gran diversitat de flora i fauna animal en els seus diversos manglars.

    Hi ha també un museu antropológic, que mostra tot els nostres avantpassats indígenas, seva cultura arquitectura i religió que va ser destruida en época de la colònia.

    La data més assenyalada és el nou de octubre, independent de Espanya. Aquí hi ha moltes balls a tots els barris amb orquestres, moltes fires. Sobretot és fantastic els focs tirotecnis enmig del riu i al voltant les berques il-luminades.

    A Guayaquil, abunden el mariscs i plats preparats a base d´ells molts consumits com els ¨cvilles¨ de peix macerats amb llima aixi com cevilles de gambes, petxines,crancs o llagostes.
    Un altre plat molt tipic és l´arros amb menestre i vedella rostida plat preparat a base de mongetes o llenties que porta de complement dels patacons de plàtan mascle i els tipics amb ceba que és un brou de peix de bacora o tonyina, preferentment cuita macerats amb una amanida.

    Respondre

  5. Lorena

    19 Nov 13
    1:05 #

    Hola companyes, vull compartir amb vosaltres un petit paradís perdut al pirineu aragones. El lloc es diu Pano. Es un poble en el municipi de Graus en la provincia de Osca.
    De relleu muntanyós és a 894m sobre el nivell del mar. A 185km de Barcelona, 3 horas amb cotxe. Aqui us deixo el link de com arribar:

    https://www.google.es/maps?saddr=Sant+Cugat&daddr=Pano,+Huesca&sll=41.76311700000001,1.1811105000000006&sspn=1.3982207128496413,2.816860239908885&t=m&z=8&geocode=FQbAeAId-7UfACn1Jk4v2pakEjE5PS0dudIurw%3BFSfNhAIdsk0EAClX2IcileqnEjFcZEvdpl5_aA

    Aqueste poble està situat en una carena d’impressionants vistes de tot la vall de graus. En el S X. i en època de “reconquesta” templers a la ordre del rei y la esglesia van a contruïr un monestir benedictí del quel avui no mes es conserva una hermita.
    El 1850 hi vivian 91 habitants en el poble.
    El 1950 solament hi qudaven 52.
    En època de postguerra l’exodo rural a les grans ciutats van a deixar a Pano con una sola veïna: era l’any 1981
    El poble va a estar abandonat durant 10 anys fins que un arquitecte suís va descubrir el lloc i a base de reabilitacions va a trasnsformar el poble en una eco-aldea on es possible viure a cambi de treballar la terra o la restauraciò.
    Tambè se pot anar per fins de setmana o temporadas curtas y pagar per cabanes o habitacions.
    Per conexer mes, mireu aquesta entrevista al Kurt:
    http://www.youtube.com/watch?v=3kQRUVQJcN0

    COSES CURIOSES DE LA ZONA:
    – Mes andavant hi ha un altre poble abandonat molt xuli de visitar i que té unes vistes impresionants del pantano de Barasona
    http://www.fotocommunity.es/pc/pc/display/21599241

    – També hi ha molt prop a Pano, en el poble de Panillo, un temple budista molt bonic y reconocegut.
    http://www.lafueva.com/entorno/templo-budista-de-panillo

    – La cuitat de Graus es coneguda por tenir un record Guiness per fer la llonganiza mes llarga del mon! (jaja!)

    -*** I el que jo us recomano, si un día aneu per allì , provar LA TÒFONA NEGRA !
    La millor època es l’hivern, encara que es un “luxe” pot ser que al casc antic de Graus es trobin una degustaciò de tofona a molt bon preu la tapa.
    Mireu aquest link :
    http://www.mundotrufa.com/blog/mercado-de-la-trufa-de-graus-ii-edicion/

    Un plat típic de la zona es “Gallina Trufada” i sempre acompañada del
    PASTILLO DE CALABAZA:

    Pastillo de Carabassa:
    -100ml.oli
    -100ml.llet
    -1 polsim de sal
    -2 polsins de sucre
    -1/2 culleradeta de bicarbonat
    -300gr farina
    -500gr carabassa
    -canyela

    – Netegar la carabassa y tallar-la en rodanxes finas / Reservar
    – Escalfar oli i afegir-hi la llet
    – Afegir sal, sucre i el bicarbonat
    – Afegir-hi poc a poc la fanrina
    – Pastar la massa i deixar-la reposar 1/2 hores
    – Estireu la massa en forma rodona amb un corró i col.locar-la sobre una safata dexant que sobrisurt prou massa.
    – Posar dintre les redanxes de carabassa pusant entremig canyella, sucre i un doll d’oli
    – Doblegar lo que ha sobrat de massa fora de la safata cap a dins
    – Pintar amb oli i foradar con una forquilla.
    – Posar al forn fins que estigui daurat (45mins mes o menys)
    MMMMMMmmm… MOLT BOOOO !!!
    http://eldelantalverde.wordpress.com/2008/09/17/pastillo-de-calabaza/

    Bé noies, ens veiem a classe !

    Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!