RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

  • Escrivim B i V…

    En català, la be alta i la ve baixa es pronuncien igual i això fa que dubtem a l’hora d’escriure l’una o l’altra. Per saber quan hem d’escriure b o v podem recórrer a l’etimologia o bé podem comparar les paraules amb altres llengües romàniques com el català o el francès, per exemple.

    Ara bé, si comparem les paraules, cal tenir en compte que no totes coincideixen i per tant podem cometre errors com una casa (arribar, cavall, trobar, mòbil, haver, aprovar…).

    Gràcies a la gramàtica podem recórrer a uns trucs que ens ajudaran, tot i que ja sabeu que cal practicar i, si encara teniu dubtes, haureu d’anar al diccionari.

    Què en diu la gramàtica:

    S’escriu b:

    – Davant de l i r: blanc, agradable, broma, cabra… (a excepció d’algun mot d’origen estranger com Vladímir o Vladivostok).

    – Darrere de m: embenar, ambiciós, amb… (a excepció d’algun mot com circumval·lació, tramvia, triumvir…)

    – Davant vocal, si b alterna amb p entre mots d’una mateixa família: llobató (llop), cabota (cap), sabem (sap)…

    S’escriu v:

    – Darrere de n: canvi, convertir, envestir, minvar

    – Davant vocal, si v alterna amb u entre mots d’una mateixa família: blava (blau), estival (estiu), devem (deu), escriviu (escriure), vivim (viu), oval (ou)…

    – En les desinències verbals –ava,-aves, -ava, -àvem, -àveu, -aven: cantava, cantaves, cantava, cantàvem, cantàveu, cantaven

    Per practicar-ho, fes un clic:

    pràctica de b i v

    Exercicis

     

2 comentaris

  1. nina

    30 Apr 13
    18:21 #

    M’ha servit molt l’esquema, és de molta utilitat, l’únic dubte és que saviesa, va amb “v” per tant no compleix les normes ja que va davant de vocal I alterna amb p , sap, I tot I això amb b no seria correcte.Suposo que és una excepció.Gràcies.

    1. efolgado

      03 May 13
      9:38 #

      Sí, efectivament és una excepció.
      Gràcies pel teu comentari!