RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Escrivim B i V…

  En català, la be alta i la ve baixa es pronuncien igual i això fa que dubtem a l’hora d’escriure l’una o l’altra. Per saber quan hem d’escriure b o v podem recórrer a l’etimologia o bé podem comparar les paraules amb altres llengües romàniques com el català o el francès, per exemple.

  Ara bé, si comparem les paraules, cal tenir en compte que no totes coincideixen i per tant podem cometre errors com una casa (arribar, cavall, trobar, mòbil, haver, aprovar…).

  Gràcies a la gramàtica podem recórrer a uns trucs que ens ajudaran, tot i que ja sabeu que cal practicar i, si encara teniu dubtes, haureu d’anar al diccionari.

  Què en diu la gramàtica:

  S’escriu b:

  – Davant de l i r: blanc, agradable, broma, cabra… (a excepció d’algun mot d’origen estranger com Vladímir o Vladivostok).

  – Darrere de m: embenar, ambiciós, amb… (a excepció d’algun mot com circumval·lació, tramvia, triumvir…)

  – Davant vocal, si b alterna amb p entre mots d’una mateixa família: llobató (llop), cabota (cap), sabem (sap)…

  S’escriu v:

  – Darrere de n: canvi, convertir, envestir, minvar

  – Davant vocal, si v alterna amb u entre mots d’una mateixa família: blava (blau), estival (estiu), devem (deu), escriviu (escriure), vivim (viu), oval (ou)…

  – En les desinències verbals –ava,-aves, -ava, -àvem, -àveu, -aven: cantava, cantaves, cantava, cantàvem, cantàveu, cantaven

  Per practicar-ho, fes un clic:

  pràctica de b i v

  Exercicis

   

2 comentaris

 1. nina

  30 Apr 13
  18:21 #

  M’ha servit molt l’esquema, és de molta utilitat, l’únic dubte és que saviesa, va amb “v” per tant no compleix les normes ja que va davant de vocal I alterna amb p , sap, I tot I això amb b no seria correcte.Suposo que és una excepció.Gràcies.

  Respondre

  1. efolgado

   03 May 13
   9:38 #

   Sí, efectivament és una excepció.
   Gràcies pel teu comentari!

   Respondre

RSS dels comentaris

Escriu un comentari

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>