RSS

Consorci per a la Normalització Lingüística

 • Fotografies fi de curs

  Hola a tothom!

  Com van aquests dies de juny?

  Ja teniu penjades al Facebook les fotografies de la cloenda dels cursos 2011-2012 que va tenir lloc el dia 7 de juny al Pati de Ca n’Ametller. Si les voleu veure, només cal que feu clic a aquest enllaç.

   

  Article complet

 • Fi de curs!

  Ja hem acabat el curs amb la bona nova que tothom ha aprovat. Enhorabona! Aquest curs heu treballat de valent i, si continueu així, us fixeu en l’ortografia i repasseu una mica a l’estiu, podreu fer el curs de Suficiència amb més tranquil·litat. Ja sabeu que podeu anar fent exercicis amb els enllaços que teniu al bloc o bé, si teniu cap consulta, em podreu trobar a Ca n’Ametller els matins de tot el mes de juliol.

  Ja sabeu que avui al vespre fem la festa de final de curs, al Pati de Ca n’Ametller, a les 19 h. Us hi espero!

  I aquells que no pugueu venir, us desitjo que passeu un bon estiu!

   

  Article complet

 • Vocalisme: a/e – o/u àtones

  Aquests dies estem fent la correcció dels exercicis de Setmana Santa i, com sabeu, han sortit excepcions sobre aquestes vocals, les a/e àtones i les o/u àtones. He pensat que podeu consultar-ne la teoria i fer-ne exercicis que teniu als Itineraris d’Aprenentatge. Només heu de fer clic als enllaços:

  Vocalisme: a/e i o/u àtones

  Veureu que en aquest enllaç hi ha l’apartat d’ortografia. Heu de fer clic a vocalisme i d’allà us apareixerà una pàgina amb la introducció. Al marge esquerre hi ha l’índex. Per treballar aquest apartat, heu de fer clic a Vocal neutra: a/e àtones i Vocals o/u àtones que trobareu a l’esquerra. Mireu-vos la teoria i feu-ne les activitats, que us aniran molt bé per repassar.

  Ànims, que això ja ho tenim al sac!

   

   

  Article complet

 • Accentuació

  Recordeu que us vaig passar tot d’exercicis d’accents i alguns els hem corregit a classe? Doncs per a aquells que arribeu tard i no heu tingut temps de corregir-los, us en penjo al bloc els exercicis i la solució.

  Si voleu, us podeu corregir els exercicis que vaig posar de deures per a dilluns (el 6 i el 7).

  Repasseu per al dictat de dilluns!

  Bon cap de setmana!

   

   

  Article complet

 • L’apòstrof

  Fa dies vam estar parlant dels articles el, la, els i les, i de com es transformava el i la davant d’una paraula que comencava en vocal. A més, també vam veure que l’article la no sempre s’apostrofa, que la preposició de s’apostrofa sempre davant de vocal i, a principi de curs, vam comprovar que també apareix l’apòstrof en els pronoms febles.

  Per tal de fer-ne un repàs, he pensat que no us aniria malament mirar-vos

  la teoria de l’apòstrof.

  Per practicar-ho:

  L’apòstrof.-Exercicis

  L’apòstrof.-Exercicis-SOLUCIONARI

  Si voleu en podem comentar els dubtes a classe.

  Article complet

 • Conferència de Muriel Casals a Molins de Rei

  Dimecres 29 de febrer, a les 19.30 h  a La Gòtica, no podeu faltar a la conferència “Futur nacional, llengua i economia” que organitza el Servei de Català, a càrrec de Muriel Casals, presidenta d’Òmnium Cultural, una entitat que el 2011 va celebrar el 50è aniversari.

  Actualment, Òmnium intervé i es posiciona davant les qüestions d’actualitat que tenen transcendència o afecten la societat catalana i per això organitza campanyes de sensibilització, reivindicació i resposta que refermen la realitat cultural i nacional de Catalunya. Amb la Federació Llull (Acció Cultural del País Valencià i l’Obra Cultural Balear), l’entitat coordina les seves accions portades a terme en el marc dels Països Catalans. En podeu veure el documental que va fer TV3 sobre l’entitat si aneu a #Òmnium50A.

  Article complet

 • Llegim i parlem. Sessions de conversa al voltant de tota mena de textos

  Aquest dijous, 1 de març, engeguem Llegim i parlem, un espai de trobada per practicar la conversa a partir de la lectura de textos de tota mena (un conte, un article de diari, un llibre curtet de lectura fàcil, una entrevista, etc.) per poder llegir i parlar sense dificultats.

  A casa caldrà llegir el text que donarem  i s’hi poden marcar les paraules que no s’entenguin, o algun tros que vulgueu comentar. Per tant, practicarem la conversa en català i, de passada, aprendrem vocabulari relacionat amb el que haurem llegit.

  Dates: de l’1 de març al 31 de maig de 2012

  Horari: els dijous, de 17.30 a 19 h

  Lloc: a l’Agrupació Folklòrica de Molins de Rei (c. Rafael Casanova, 26)

  Material: una llibreta per prendre notes

  Aquesta activitat és gratuïta.

   

   

  Article complet

 • El gat amb botes

  Molins de Rei forma part de la xarxa de poblacions amb programació de cinema en català. En aquest moment hi ha una programació regular de documentals i de cinema infantil.

  Aquest diumenge, 12 de febrer, es projectarà al Foment la pel·lícula infantil El gat amb botes en sessió matinal, a les 12 h.

  Teniu més informació sobre la pel·lícula en aquest enllaç.

  Article complet

 • S, SS, C, Ç, Z… LA ESSA!

  Avui aprendrem l’ortografia de la essa, que ja sabeu que en català sona de dues maneres: sorda i sonora. Us deixo aquest enllaç perquè en pugueu practicar el reconeixement del so. A més, aquí teniu uns quants dictats amb els sons de la essa per practicar-ne l’ortografia.

  I, si no en teniu prou, també podeu fer aquest exercici o proveu de llegir aquesta llista de mots amb essa sonora.

  Apa, ja teniu feineta!

   

  Article complet

 • Escrivim B i V…

  En català, la be alta i la ve baixa es pronuncien igual i això fa que dubtem a l’hora d’escriure l’una o l’altra. Per saber quan hem d’escriure b o v podem recórrer a l’etimologia o bé podem comparar les paraules amb altres llengües romàniques com el català o el francès, per exemple.

  Ara bé, si comparem les paraules, cal tenir en compte que no totes coincideixen i per tant podem cometre errors com una casa (arribar, cavall, trobar, mòbil, haver, aprovar…).

  Gràcies a la gramàtica podem recórrer a uns trucs que ens ajudaran, tot i que ja sabeu que cal practicar i, si encara teniu dubtes, haureu d’anar al diccionari.

  Què en diu la gramàtica:

  S’escriu b:

  – Davant de l i r: blanc, agradable, broma, cabra… (a excepció d’algun mot d’origen estranger com Vladímir o Vladivostok).

  – Darrere de m: embenar, ambiciós, amb… (a excepció d’algun mot com circumval·lació, tramvia, triumvir…)

  – Davant vocal, si b alterna amb p entre mots d’una mateixa família: llobató (llop), cabota (cap), sabem (sap)…

  S’escriu v:

  – Darrere de n: canvi, convertir, envestir, minvar

  – Davant vocal, si v alterna amb u entre mots d’una mateixa família: blava (blau), estival (estiu), devem (deu), escriviu (escriure), vivim (viu), oval (ou)…

  – En les desinències verbals –ava,-aves, -ava, -àvem, -àveu, -aven: cantava, cantaves, cantava, cantàvem, cantàveu, cantaven

  Per practicar-ho, fes un clic:

  pràctica de b i v

  Exercicis

   

  Article complet