Hortènsia

L’hortènsia és un arbust ornamental procedent de la Xina i el Japó que es cultiva molt en jardineria amb finalitats ornamentals.  Té unes fulles ovalades  i les flors poden ser de color rosa, blau o blanc segons el ph de la terra. En terres àcides les flors seran blaves; en terres alcalines, roses; i en terres neutres, blanques. 

El nom d’aquesta flor el devem  al naturalista francès Philibert Commerson, que la va introduir a Europa i li va posar un nom de dona: Hortènsia. Es veu que en llatí aquest nom es posava a les dones que tenien molta cultura. Una Hortènsia molt famosa per les seves qualitats oratòries va ser la filla de l’advocat Quint Hortensi, que va ser contemporani de Ciceró. 

Era normal a l’Imperi romà de posar de cognom aquesta mena de nom gentilici; o sigui tots els nois de les diferents famílies d’aquest llinatge portaven el cognom d’Hortensi, i totes les noies d’aquest llinatge portaven el nom d’Hortènsia de primer nom o bé de segon.

Hortènsia, per tant, és un nom de dona clàssic relacionat amb la cultura i l’oratòria. 

 

Fonts: Viquipèdia, Optimot

http://etimologias.dechile.net/?hortensia

 

Print Friendly, PDF & Email

Un comentari a “Hortènsia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *