Grèvol

El grèvol és un arbust perenne, de fulles brillants, ordinàriament molt ondulades i espinoses al marge, amb flors blanques i fruits de color vermell. Les branques d’aquest arbust amb el seu fruit s’usen sovint com a ornament nadalenc.

El nom científic d’aquesta planta és la paraula llatina AQUIFOLIUM;  o sigui, fulla punxeguda. En grec també tenia el mateix significat: OXYPHULLON ‘fulla punxeguda’. El llatí vulgar va fer evolucionar el AQUIFOLIUM a ACRIFULLUM, i d’aquí tenim el nostre grèvol.

Val a dir que hi ha una planta semblant, també emprada com a decoració nadalenca, que és el galzeran, que té uns fruits de baia vermella i que es fa sobretot en alzinars. D’aquesta planta concretament, el galzeran, a Blanes en diem gangarangan. És una denominació que està recollida al diccionari dialectal Alcover-Moll.

Grèvol, galzeran i gangarangan, plantes de decoració nadalenca!

 

Fonts: Viquipèdia, Optimot, DIEC 2, Diccionari Alcover-Moll

Print Friendly, PDF & Email

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *