Avui no us vull parlar d’un llibre, sinó d’una autora. Donna Leon és una escriptora nord-americana que fa anys que viu a Venècia i que ha publicat moltes novel·les d’intriga situades en aquesta ciutat i protagonitzades per un comissari molt especial: Brunetti, culte, llicenciat en dret, casat amb una aristòcrata progressista, professora de literatura anglesa a la Universitat.
Si us agrada la literatura d’intriga, amb robatoris, assassinats i desaparicions, us recomano que busqueu qualsevol de les seves obres; la primera que es va traduir al català va ser Aqua alta i la darrera Conclusions preliminars. Si pot ser, llegiu-les per ordre d’aparició, a part de la intriga podreu veure com va evolucionant el personatge, la seva família, els companys de feina, la ciutat. Tots aquests elements hi són presents i ens donen una idea de com és la vida a Venècia per als venecians, que viuen envoltats de turistes, en una mena d’aparador, i també com és la vida a Itàlia.
Article complet
Fes-ho córrer!
Sàpiens és una revista d’història. D’història del nostre país i d’història d’arreu del món. És una revista que fa reportatges de grans esdeveniments –com el bombardeig de Barcelona ara fa 75 anys- o de personatges que van fent la història de cada dia –com els mestres de la República. És una revista que parla dels noms, dels invents, de les troballes, de la indumentària, de la música, de la literatura, de l’escultura, dels oficis, del patrimoni, dels avenços tecnològics, de l’arquitectura i de molt més. Perquè la història amb majúscula és tot això i molt més.
Sàpies és una revista excel·lent que pot agradar fins i tots a aquelles persones que, malauradament, van tenir algun professor o professora que els va fer avorrir la història perquè només parlava, probablement, de grans batalles i dates. Però història ho és una mica tot; quan qualsevol fet es mira amb el prisma de la seva època, s’analitza junt amb altres fets i es parla tant de grans esdeveniments com de la vida quotidiana i de les persones i els pobles, sempre protagonistes.
Altament recomanable.
Article complet
Fes-ho córrer!
La Nuri París ens recomana L’hivern del món:
Us vull recomanar aquest llibre de l’escriptor Ken Follet, autor d’obres com Els pilars de la terra i Un món sense fi.
És la segona part d’una trilogia –The century– que descriu la societat i el desenvolupament polític d’Europa durant el s. XX.
La primera part d’aquesta trilogia té per nom La caiguda dels gegants i els seus personatges viuen experiències com la Primera Guerra Mundial i la Revolució Russa.
Aquesta segona novel·la narra la història de les mateixes cinc famílies –una de russa, una d’anglesa, una dels USA, una d’alemanya i una família gal·lesa- durant la Segona Guerra Mundial fins als inicis de la Guerra Freda.
Un llibre que et dóna una visió global del s. XX a Europa i com la frustració de la gent pot permetre el desenvolupament d’un moviment com el feixisme.
Article complet
Fes-ho córrer!
Us donem la benvinguda al blog Lectures compartides a Palafrugell. Amb aquest nou espai pretenem intercanviar l’opinió de les nostres lectures, del professorat i de l’alumnat. Del que llegim a l’aula, del que llegim a casa i del que llegim i comentem en els clubs de lectura que fem.
Llegir és una font inesgotable de coneixement, de lleure i d’informació. Llegir ens estimula la imaginació, ens fa passar bones estones, ens ensenya mons llunyans, ens descobreix la història del país i d’altres indrets, ens mostra personatges interessants, i un llarg etcètera.
I si, a més de llegir –que en principi és una tasca solitària- comentem les lectures, és quan les paraules, les narracions, les històries prenen un sentit més ampli; a la nostra visió s’afegeixen altres visions; a la nostra opinió, s’afegeixen altres opinions. I l’enriquiment està servit. Tothom que ha participat en un club de lectura ho sap i ho ha experimentat.
Us animem a participar-hi.
Article complet
Fes-ho córrer!
Dones traïdes, assassines, revolucionàries. Homes obsessius i assedegats de sexe. Mares massa felices i filles egoistes. Pares mentiders i fills fatxendes. Dones que s’amaguen. Homes que enganyen. Vídues contentes, marits desesperats i amigues eternes.
Sempre amb ganes de sorprendre el lector i amb un humor ben fi, l’autora, Núria Martí, ens presenta una història d’Adams i Eves plens de pecats i sense cap mena de remordiment. Vint relats que ofereixen una irònica i incisiva mirada sobre la nostra espècie. De debò que som criatures sàvies?
Article complet
Fes-ho córrer!
Una noia atrapada entre dues passions, entre dos homes diferents, un anglès alt, fort i una mica fatxenda, i un català petit i més aviat introvertit. Amb quin es quedarà? No us perdeu aquesta història situada a l’estany de Banyoles, un mes de gener, durant els entrenaments de l’equip de rem de la Universitat de Cambridge. L’Ondina haurà de triar entre en Patrick i en Jordi. Un triangle amorós en Lectura Fàcil en un escenari ben proper.
Podem enamorar-nos de dues persones a la vegada? De qui està enamorada de debò l’Ondina? En Patrick i en Jordi són valents o són covards? S’estimen l’Ondina? I la regata? La competitivitat de l’esport és la mateixa que tenen tots dos esportistes a la vida amorosa? Descobriu-ho llegint Set dies al llac, de la Núria Martí Constans, Editorial La mar de fàcil.
Article complet
Fes-ho córrer!
Un llibre que em va recomanar una amiga i que m’ha agradat molt. El va escriure el 2001 una autora nord-americana de pares xinesos, l’Amy Tan, i es veu que té molts aspectes autobiogràfics.
Narra part de la vida de l’autora als Estats Units actuals i també part de la vida de la seva mare i de la seva àvia a la Xina de la primera meitat del segle XX. Un contrast de dues maneres de viure ben diferents, però també amb molts punts en comú: els problemes en les relacions entre mares i filles, l’amor, la preocupació pels altres i, sobretot, la lluita per trobar el nostre lloc a la vida.
Article complet
Fes-ho córrer!
M. Àngels Anglada escriu aquesta petita novel·la, Quadern d’Aram, per recordar l’extermini del poble armeni a principis del s. XX. Com en altres ocasions el protagonista és un noi –nen quan comença la narració i home quan acaba- que viu en primera persona l’èxode del seu poble, la mort d’alguns familiars i la nova vida lluny de la seva terra natal, a Marsella. Escrita en primera persona –a cops ell, l’Aram- a cops la seva mare –la Maryk- transmet la força del drama i la força de l’amor a parts iguals. També és la història d’una sòlida amistat.
Us la recomano, a més crec que és necessari recordar l’extermini del poble armeni, llargament silenciat.
Article complet
Fes-ho córrer!
Quina bona iniciativa, aquest blog! Com a professor de català que també sóc, sempre he insistit en la importància de la lectura per aprofundir el coneixement de la llengua i, no cal dir, com a font de plaer. L’obertura d’aquest blog coincideix, a més, amb l’aparició de Marges, la primera novel·la que publico. No m’he pogut estar d’aprofitar l’ocasió per fer-vos-ho saber. En Menna, el protagonista de Marges, se’n va a passar un mes de vacances al Priorat, immers en un mar de dubtes sobre la seva vida. L’excusa és estudiar els marges de pedra seca d’aquella comarca. Té ganes de solitud i de tranquil·litat. Però aquells dies al Priorat no passen en va. En fi, feia molt de temps que volia escriure una novel·la com aquesta i ara em ve de gust compartir-ho amb tots vosaltres.
Roger Vilà Padró
roger@marges.cat
Article complet
Fes-ho córrer!
La Cristina Filip ens ha enviat aquest comentari:
El llibre de què us vull parlar ens situa entre els anys 1936 i 1939, el període de la guerra civil espanyola.
Ens parla de les vivències d’un nen, el pare de l’autora, de la seva família i dels entorns en què ha passat la seva infància en un barri del Madrid d’aquella època.
El llibre comença descrivint la vida feliç d’aquesta família i segueix explicant com ho van perdre tot durant la guerra. La família es va haver de separar i el nen es va quedar tot sol amb els avis fugint sempre dels nacionals, i van acabar amagant-se en una muntanya d’un poble català on una família els va acollir, a ells i a més fugitius com ells. Va aprendre català i allà va començar una nova vida, això sí, sense la seva família.
Recomanaria aquest llibre perquè és fàcil de llegir, i sobretot el que més m’ha agradat és que m’ha fet entendre una mica com va afectar la guerra la gent d’aquella època.
Article complet
Fes-ho córrer!