1. Fernando P.L una

    12 març 14
    21:07 #

    Tot i que encara em queda una mica per enllestir el llibre, he pensat que ja podia afegir un comentari. He trobat molt interessant el conte “Vorejant la riera” que segons el meu pare tracta de la primera impressió que es pot tenir tant de les coses com de les persones i que a vegades pot no ser el que sembla.
    La ironia que fa servir Pere Calders amb el personatge del mac quan diu “- No home no! Ho pots explicar a tothom amb tota confiança perquè ningú no et creurà.” fa riure perquè en moltes ocasions la veritat és tan surrealista que per si de cas és millor maquillar-la una mica.

  2. Santiago Fuentes

    04 març 14
    11:02 #

    Un dels contes que més m’ha agradat, ha estat el que es diu “Amb l’ajut de la informàtica”.
    La història succeeix dins d’una empresa tradicional de filats que es veu immersa en un procés de transició cap als mètodes productius “moderns” de finals del segle XX.
    Aquests nous mètodes productius, incorporen a l’empresa elements aliens fins a les hores: executius amb formació universitària que, amb l’ajuda de la informàtica, fan anar de corcoll a tots els empleats, amb unes anàlisis del present i unes prediccions del futur de l’empresa, del tot catastrofistes.
    La història arriba al clímax del surrealisme quan l’amo de tota la vida, fill, net i besnét dels amos de tota la vida, parla amb tota franquesa als empleats i els explica que, fins i tot ell, ha estat considerat sobrer per les anàlisis dels executius i que els empleats han de seguir treballant com sempre, dissimulant i no fent cas dels executius que el propi amo ha contractat.
    Tot plegat un conte que m’ha fet riure per l’humor surrealista d’en Pere Calders.

  3. Montserrat Lasso

    03 març 14
    0:01 #

    Vaig tenir coneixement d’en Pere Calders quan Dagoll Dagom va estrenar el musical Antaviana. Però amb aquest recull de contes he conegut millor aquest mestre de la ironia que, segons diuen els crítics, la utilitza a la perfecció. Crec que és cert, en cada conte ens fa pensar com ens tractem els uns als altres, el menyspreu de les institucions vers el ciutadà. Es gaudeix llegint aquests contes irònics i fantasiosos, enriquint el vocabulari, veient les coses amb un realisme diferent dels altres és a dir es produeix un contrast entre la realitat i l’aparença.

  4. Joan Novell Duran

    28 febr. 14
    15:07 #

    Crec que Pere Calders en aquest recull de contes, fa una crítica mordaç a una societat més preocupada pels convencionalismes, que per viure la seva pròpia vida. Retrata persones indolents que menypreuen a altres individus de la nostra societat.
    Per descriure aquest retalls de vivències alienes, fa servir una fina ironia fent arribar algunes vegades les històries a finals absurds i surrealistes. Això sí, utilitza un gran vocabulari, molta fantasia i una gran dosi de bon humor.

  5. José María Barrera

    28 febr. 14
    11:22 #

    Jo vaig llegir el conte del noi que ha de visitar a la seva tieta perquè a la senyora no li agrada com li han embalsamat la seva gata pesa . La història és molt divertida i surrealista, les exigències absurdes de la tia, que en comptes d’estar contenta perquè li han “ressuscitat” a la gata, es queixa dels defectes que ara té.
    És una bona crítica sobre el tema que de vegades acostumen a rebutjar el treball dels altres sense adornar-nos de les coses positives que s’han fet, i fixant-nos únicament en els aspectes negatius. En aquesta paròdia òbviament està exagerat i portat a l’absurd.

  6. Joan Antoni Mallafré

    26 febr. 14
    21:20 #

    Vaig llegir el conte de l’artesà que construïa pessebres de nadal. Vaig trobar molt divertida la història pel fet que, amb un tema com aquest, es posés de manifest el caràcter absurd i poc connectada a la realitat de l’administració. La figura del funcionari que només posa pegues i dificultats per poder “legalitzar” una cosa tan bàsica com un pessebre en una casa particular és una bona paròdia de com de vegades la legislació acaba èssent un pél o massa invasiva envers el ciutadà. (espero haver fet les menys faltes ortogràfiques possibles).

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius