• Gemma Lienas i “El fil invisible” ens visita a la Biblioteca Sant Adrià

  El dia 4 de març, a les 7 de la tarda, la Institució de les Lletres Catalanes convida aquesta autora perquè els seus lectors hi puguin conversar i conèixer més extensament la seva obra.

  Als grups de lectura i als cursos de català s’han llegit “El fil invisible” i “El final del joc” diverses vegades.

  Alumnes i lectors, hi esteu convidats i convidades!

  Print Friendly, PDF & Email
 1. Carles Vecino Santos

  30 nov. 22
  6:02 #

  “El fil invisible”, novel·la de ficció de Gemma Lienas, amb referents històrics puntuals, és un llibre —he de reconèixer-ho— que m’ha resultat una mica feixuc de pair. No tant per l’estil d’escriptura, que és clar i entenedor, perfectament assequible per a la majoría de l’alumnat divers que assisteix als cursos de català del CPNL, sinó perquè no he estat capaç de trobar el “fil invisible” al qual agafar-me per transitar còmodament i de manera fluida al llarg de la novel·la.

  Des del punt de vista de la trama m’ha semblat un pèl pretenciós, amb un entrellat dens d’històries diferents, cronològicament i temàtica, que sovint queden esfilagarsades i no acaben de formar un conjunt compacte i ben travat. Històries amb un gran potencial de suspens, com la de la cursa pel descobriment i la descripció de L’ADN —que en la novel·la apareix encarnada en el personatge històric de Rosalind Franklin— no acaba d’agafar un ritme engrescador, i cau sovint en el tedi. Altres històries dins la novel·la queden desdibuixades, sense acabar de definir-se clarament. I penso que, al llarg de 400 pàgines, es podría haver aconseguit un efecte unitari més potent.

  L’anàlisi psicològica dels personatges que hi apareixen queda també en un plà inconcret, sense aprofondir, potser de manera intencionada per part de l’autora, que ha volgut deixar aquest aire vagarós que destil·la la novel·la.

  Des del punt de vista de la creació literària, és una novel·la sense excessives pretensions. Llenguatge clar i entenedor, com ja he apuntat, de lectura fàcil i sense gaires embolics. Ben escrita. He trobat a faltar, però, un ritme narratiu més àgil; una tendència a la repetició de construccions gramaticals i de certes expressions i locucions llasta sovint el flux narratiu.

  Atenent a qüestions d’ordre pràctic, potser cal dir que l’estil d’escriptura de la Gemma Lienas en aquesta novel·la compleix, al meu entendre, els requeriments per a ser un llibre de lectura assequible, escrit amb un llenguatge molt correcte i que proporciona eines d’expressió d’us quotidià molt valuoses; en aquest sentit sembla una tria encertada, pel context pedagògic del CPNL.

  Caldría, però, plantejar-se si es poden assolir aquests requeriments amb obres d’una creativitat literària més singular i una extensió més apamada.

 2. Carles Vecino Santos

  30 nov. 22
  5:52 #

  “El fil invisible”, novel·la de ficció de Gemma Lienas, amb referents històrics puntuals, és un llibre —he de reconèixer-ho— que m’ha resultat una mica feixuc de pair. No tant per l’estil d’escriptura, que és clar i entenedor, perfectament assequible per a la majoría de l’alumnat divers que assisteix als cursos de català del CPNL, sinó perquè no he estat capaç de trobar el “fil invisible” al qual agafar-me per a transitar còmodament i de maneta fluida al llarg de la novel·la.

  Des del punt de vista de la trama m’ha semblat un pèl pretenciós, amb un entrellat dens d’històries diferents, cronològicament i temàtica, que sovint queden esfilagarsades i no acaben de formar un conjunt compacte i ben travat. Històries amb un gran potencial de suspens, com la de la cursa pel descobriment i la descripció de L’ADN —que en la novel·la apareix encarnada en el personatge històric de Rosalind Franklin— no acaba d’agafar un ritme engrescador, i cau sovint en el tedi. Altres històries dins la novel·la queden desdibuixades, sense acabar de definir-se clarament. I penso que, al llarg de 400 pàgines, es podría haver aconseguit un efecte unitari més potent.

  L’anàlisi psicològica dels personatges que hi apareixen queda també en un plà inconcret, sense aprofondir, potser de manera intencionada per part de l’autora, que ha volgut deixar aquest aire vagarós que destil·la la novel·la.

  Des del punt de vista de la creació literària, és una novel·la sense excessives pretensions. Llenguatge clar i entenedor, com ja he apuntat, de lectura fàcil i sense gaires embolics. Ben escrita. He trobat a faltar, però, un ritme narratiu més àgil; una tendència a la repetició de construccions gramaticals i de certes expressions i locucions llasta sovint el flux narratiu.

  Atenent a qüestions d’ordre pràctic, potser cal dir que l’estil d’escriptura de la Gemma Lienas en aquesta novel·la compleix, al meu entendre, els requeriments per a ser un llibre de lectura assequible, escrit amb un llenguatge molt correcte i que proporciona eines d’expressió d’us quotidià molt valuoses; en aquest sentit sembla una tria encertada, pel context pedagògic del CPNL.

  Caldría, però, plantejar-se si es poden assolir aquests requeriments amb obres d’una creativitat literària més singular i una extensió més apamada. 😉

 3. Conxi Muñoz

  27 nov. 22
  16:49 #

  El fil invisible és un llibre entretingut i fàcil de llegir. El que més m’ha agradat és el tema del guió que està preparant la protagonista, la Júlia. El guió tracta del descobriment de l’ADN, però la Júlia treballa el tema des de la perspectiva de reivindicació del paper fonamental que va tenir la Rosalind Franklin en aquest descobriment, un fet poc visibilitzat durant molt temps. De fet, ni tan sols va ser anomenada quan els descobridors, Francis Crick, James Watson i Maurice Wilkins van ser guardonats amb el premi Nobel.
  D’altra banda, la història personal de la Júlia ens manté intrigats fins al final. El seu viatge a l’illa de Batz, després de ser convidada a la celebració dels cents de la seva besàvia, ens dona a conèixer la seva família francesa i el misteri de l’absència de relació de la seva àvia materna amb la seva mare i la resta de la família de França.
  Crec que El fil invisible és un llibre senzill, adequat pels alumnes dels cursos de català.

 4. Montse Vallvé

  26 nov. 22
  13:16 #

  “El Fil Invisible” és un llibre de lectura àgil i lleugera; una trama d’intriga familiar, condimentada amb algunes reflexions sobre la maternitat i la marginació de la dona.
  La protagonista, Júlia, fa un viatge a l’illa de Bazt per a conèixer la seva família i allà descobreix uns fets ocorreguts durant la Segona Guerra Mundial, que afectaràn directament a la seva vida personal.
  Paral.lelament, i també en connexió amb l’illa, es va intercalant la història de la Rosalind Franklin i el seu descobriment de l’ADN, una connexió que personalment m’ha semblat molt feble i poc creïble.
  Tot plegat té un tractament poc profund i mancat de complexitat. Personalment el que m’ha cridat més l’atenció es la part en la que parla dels “lebensborn”, organització nazi de la qual ja tenia certa informació i el llibre ha fet que m’infomés en més profunditat.
  Podria dir que és un llibre recomanable per a qui vulgui passar una estona agradable de lectura sense massa esforç.

 5. Ricard Diaz Villegas

  26 nov. 22
  11:12 #

  El fil invisible, Una novel.la on les protagonistes principals són les dones, però, on el fil conductor d’aquest protagonisme és la Julia, una dona amb molt de caràcter, intuïtiva i fidel a les seves idees i, que al voltant de la seva persona surten tots els personatges d’una història plena de suspens i incerteses.
  D’una banda, la Julia canalitza aquesta història , començant amb la relació que té amb el seu marit en Carles, un científic genètic el qual vol ser pare a qualsevol preu i la seva amiga i confident, la Cristina, passant per la seva familia materna plena de misteris i secrets i, on el punt de partida és la seva àvia Odile (Odette),continuant amb la relació que té amb el seu oncle Jean amb el qual flirteja sexualment,encara que pateix una enfermetat neurodegenerativa. I finalment la seva besàvia Yboone, la qual la convida a passar el mes d’agost a l’illa de Betz (Costa Bretona) amb motiu del seu 100 aniversari i, on acaba descobrint el misteri de l’àvia Odile.Paral.lament el fet de descobrir a la protagista del seu guió, la Rosalyn FranKlin, científica marginada pel fet de ser dona i al mateix temps plagiada en el ser descobriment de l’ADN (1953). I la pintora Remedios Varo autora del quadre Harmonia,completen el seu guió.
  D’ altra banda, la Gemma ens convida encaixar totes les peces del trencaclosques, fent servir la ètica i la moral en temes com ara:
  -Haver de ser mare o no pel fet de ser dona .
  -El naixament d’un fill, sabent que té una alteració genètica.
  -La dona infravalorada.
  Per concloure, al meu parer, és una obra plena de supens i misteri, amb continguts que porten al debat.Però, al mateix temps és una mica feixuga de pair per el transfons de idees.

 6. Clara

  24 nov. 22
  1:45 #

  Comentaré el llibre “el fill invisible” des de dues perspectives: com a alumna i com a lectora, és a dir, amb la meva mirada personal. Com a alumna, crec que és un bon llibre per reforçar alguns temes gramaticals que hem vist en el transcurs del curs. L’autora utilitza un llenguatge col·loquial i fàcil d’entendre que pot servir per adquirir més vocabulari i per refermar els coneixements del nostre nivell.

  Des d’un punt de vista personal, he de dir que el llibre no m’ha agradat gaire, l’argument m’ha semblat superficial malgrat que toca temes interessants. L’autora desenvolupa la història des d’una mirada feminista i intenta donar visibilitat als entrebancs que pateixen les protagonistes per realitzar-se com a dones i/o professionals. Però, per fer-ho, utilitza tòpics sense aprofundir en els personatges o en el context. No veig clar el motiu de recuperar un personatge com la Rosalind Franklin i desenvolupar-lo de la forma que s’ha fet, són moltes pàgines escrites que no porten enlloc. A més, algunes connexions entre personatges em semblen una mica forçades, o com a mínim, hi ha massa coincidències…

 7. cristian

  24 nov. 22
  0:25 #

  El fil invisible és un llibre que podria haver estat bastant interessant per a mi. Pateixo d’un problema de comprensió lectora des de ben petit, però que se m’ha diagnosticat vora els quaranta-cinc anys, la qual cosa no m’ha ajudat gaire a entendre’l bé del tot. Si hagués pogut gaudir d’un àudio llibre potser, hauria estat millor per mi. És un llibre misteriós que em costa moltes vegades de situar en l’espai i el temps, ja que sembla que els salts són constants en l’àmbit de les dates. Així i tot, involucra dintre del seu temari coses científiques molt atractives i dades que ben segur et poden deixar amb la boca oberta. La reivindicació d’una científica que per l’únic motiu de ser dona va ser ridiculitzada em sembla superinteressant. Dona peu a (com sempre) fer una reflexió de tot plegat a la nostra societat.

 8. Mariana

  23 nov. 22
  21:39 #

  La Gemma Lienas ens relata un estiu força revelador i inoblidable a la vida d’una barcelonina jove i independent. La invitació a passar l’agost a l’illa francesa de Batz amb motiu de la celebració dels cent anys de la seva besàvia, porta a la Júlia a descobrir els secrets ben amagats d’una part de la seva família materna i l’ajuda a prendre una decisió respecte al que vol fer amb la seva monòtona vida en parella que veu abocada al fracàs perquè, entre d’altres motius, no desitja tenir fills. Un fet casual connecta la seva visita a l’illa amb el guió del documental en el qual està treballant basat en el descobriment científic de la Rosalind Franklin, no degudament reconegut, de la doble hèlix de l’ADN.
  Des del meu punt de vista, l’autora obre massa portes les quals no acaba de traspassar del tot, creant una trama no gaire àgil en alguns passatges,especialment a les primeres pàgines,amb descripcions extenses i innecessàries que aporten poc a la història principal. A més a més, fa coincidir de manera inversemblant fets diversos per tal que avanci el relat, cosa que, per mi, dilueix les atmosferes aconseguides en alguns dels capítols. L’argument està travessat per temes sucosos com per exemple, la invisibilització de les dones a la societat i la barbàrie de l’ocupació nazi a Europa entre d’altres que, posats al servei de la narració principal, generen molta expectació. Per aquest motiu, trobo que és una llàstima que tot s’acabi resolent precipitadament fent encaixar les diferents peces de manera un xic forçada i simple.
  Si bé “El fil invisible” no és el tipus de literatura que m’agrada, l’he trobat, per moments, entretinguda.

 9. Mariana

  23 nov. 22
  20:44 #

  La Gemma Lienas ens relata un estiu força revelador i inoblidable a la vida d’una barcelonina jove i independent. La invitació a passar l’agost a l’illa francesa de Batz amb motiu de la celebració dels cent anys de la seva besàvia, porta a la Júlia a descobrir els secrets ben amagats d’una part de la seva família materna i l’ajuda a prendre una decisió respecte al que vol fer amb la seva monòtona vida en parella que veu abocada al fracàs perquè, entre d’altres motius, no desitja tenir fills. Un fet casual connecta la seva visita a l’illa amb el guió del documental en el qual està treballant basat en el descobriment científic de la Rosalind Franklin, no degudament reconegut, de la doble hèlix de l’ADN.
  Des del meu punt de vista, l’autora obre massa portes les quals no acaba de traspassar del tot, creant una trama no gaire àgil en alguns passatges,especialment a les primeres pàgines,amb descripcions extenses i innecessàries que aporten poc a la història principal. A més a més, fa coincidir de manera inversemblant fets diversos per tal que avanci el relat, cosa que, per mi, dilueix les atmosferes aconseguides en alguns dels capítols. L’argument està travessat per temes sucosos com per exemple, la invisibilització de les dones a la societat i la barbàrie de l’ocupació nazi a Europa entre d’altres que, posats al servei de la narració principal, generen molta expectació. Per aquest motiu, trobo que és una llàstima que tot s’acabi resolent precipitadament fent encaixar les diferents peces de manera un xic forçada i simple.
  Si bé “El fil invisible” no és el tipus de literatura que m’e’agrada més, l’he trobat, per moments, entretinguda.

 10. cristian

  23 nov. 22
  15:53 #

  El fil invisible és un llibre que podria haver estat bastant interessant per a mi. Pateixo d’un problema de comprensió lectora des de ben petit, però que se m’ha diagnosticat vora els quaranta-cinc anys, la qual cosa no m’ha ajudat gaire a entendre’l bé del tot. Si hagués pogut gaudir d’un àudio llibre segur que hauria estat millor. És un llibre misteriós que em costa moltes vegades de situar en l’espai i el temps, ja que sembla que els salts són constants en l’àmbit de les dates. Així i tot, involucra dintre del seu temari coses científiques molt atractives i dades que ben segur et poden deixar amb la boca oberta. La reivindicació d’una científica que per l’únic motiu de ser dona va ser ridiculitzada em sembla superinteressant. Dona peu a (com sempre) fer una reflexió de tot plegat a la nostra societat.

 11. Montserrat

  23 nov. 22
  10:23 #

  El fil invisible és una novel·la amb un misteri que la nostra protagonista la Julia haurà de resoldre.
  La història ens mostra el retrobament amb la seva família francesa a l’illa de Brazt.
  La meva opinió és que el llibre conté massa informació que no es correspon amb la trama principal de la historia.
  La seva lectura ha sigut fàcil i entretinguda.
  Tot i que, el llibre té moltes pàgines el final m’ha semblat entranyable i ho recomanaré.

 12. Jordi Soriano Giménez

  23 nov. 22
  10:13 #

  El llibre m’ha semblat molt entretingut, ja que el fet de descobrir nous llocs com la petita illa de Batz, fa encuriosir i amb això posar-li obstinació a la lectura.
  Fa pensar en moltes situacions del dia a dia relacionat en l’actualitat sobre el masclisme.
  D’altra banda, en buscar una escapatòria i anar-se amb la família, amb la seva manera de ser observadora posa en marxa una recerca en profunditat dels seus orígens donant-li resposta a coses del present i del futur.
  És una novel·la molt entretinguda, repeteixo i molt recomanable a llegir.

 13. Laura S.

  23 nov. 22
  10:10 #

  La novel·la «El fil invisible» m’ha semblat un llibre de lectura lleugera, amb el qual, de català, n’he après molt.

  Com a estudiant d’aquesta llengua, me n’emporto una major varietat lèxica que agraeixo, especialment, pel llenguatge i les expressions quotidianes que utilitza l’autora en els diàlegs; que són els que donen ritme a alguns dels capítols.

  Com a lectora, trobo que potser s’ha abusat un xic de les coincidències i casualitats que fan que es resolguin algunes de les incògnites que ens presenta la trama. Pel que fa a la llista d’ingredients o temes que incorpora Gemma Lienas a la seva recepta de novel·la (si em permet apropiar-me per un instant del seu símil), hi trobem:

  – una bona base de pressions socials o invisibilitzacions que hem patit i patim les dones
  – mig quilo de relacions individuals, familiars y sexo-afectives
  – un manat de qüestions ètiques sobre genètica, dominació, vincles…
  – dues cullerades de diversitat funcional
  – una pinçada de salut mental
  – i un grapat de memòria històrica, entre d’altres.

  Com a convidada a dinar, he de dir que, tot i que al principi el plat se’m presentava una mica pesat, finalment l’experiència lecto-culinària ha estat entretinguda i força enriquidora.

 14. Ramon

  23 nov. 22
  10:09 #

  El llibre “El fil invisible”, de Gemma Lienas, no m’ha agradat gaire. Per bé que la idea central de l’argument és bona, molts dels seus aspectes semblen entrats amb calçador i el conjunt resulta poc versemblant. Hi ha un munt d’anècdotes creades de manera massa postissa, simplement per confirmar la suposada intriga. D’altra banda, la conducció de l’acció denota una falta de criteri per part de l’autora, perquè és lenta i reiterativa. Per exemple, sorprèn la quantitat de cops que ens fa saber al principi que la protagonista té una carta i no gosa obrir-la. O la insistència previsible en la sospita que l’Odile és, en realitat, dues persones. D’altra banda, bona part de les descripcions de l’acció resulten banals i intranscendents, amb un excés de detall inútil i avorrit. També es fa molt feixuga l’exposició dels passos que fa l’autoria en la redacció del curtmetratge, que no caldria. En el costat positiu, hi ha uns quants temes que m’han semblat interessants: la relació entre ella i l’oncle (és o no és incest?); el retrat del robatori de fills per part dels nazis, per tal de purificar la raça, o la llosa que representa per a les persones el misteri dels grans secrets familiars (d’altra banda, hi ha un munt de literatura sobre el tema), per citar-ne alguns. En fi, podria ser un bon llibre amb 150 pàgines menys, sense perdre’s en detalls inútils que el fan molt pesat i aprofitant-ne d’altres que serien interessants i només tracta per sobre.

 15. Ricard Diaz Villegas

  23 nov. 22
  1:43 #

  , Una novel.la on les protagonistes principals són les dones, però, on el fil conductor d’aquest protagonisme és la Julia, una dona amb molt de caràcter, intuïtiva i fidel a les seves idees i, que al voltant de la seva persona surten tots els personatges d’una història plena de suspens i incerteses.
  D’una banda, la Julia canalitza aquesta història , començant amb la relació que té amb el seu marit en Carles, un científic genètic el qual vol ser pare a qualsevol preu i la seva amiga i confident, la Cristina, passant per la seva familia materna plena de misteris i secrets i, on el punt de partida és la seva àvia Odile (Odette),continuant amb la relació que té amb el seu oncle Jean amb el qual flirteja sexualment,encara que pateix una enfermetat neurodegenerativa. I finalment la seva besàvia Yboone, la qual la convida a passar el mes d’agost a l’illa de Betz (Costa Bretona) amb motiu del seu 100 aniversari i, on acaba descobrint el misteri de l’àvia Odile.Paral.lament el fet de descobrir a la protagista del seu guió, la Rosalyn FranKlin, científica marginada pel fet de ser dona i al mateix temps plagiada en el ser descobriment de l’ADN (1953). I la pintora Remedios Varo autora del quadre completen el seu guió.
  D’ altra banda, la Gemma ens convida encaixar totes les peces del trencaclosques, fent servir la ètica i la moral en temes com ara:
  -Haver de ser mare o no pel fet de ser dona .
  -El naixament d’un fill, sabent que té una alteració genètica.
  -La dona infravalorada.
  Per concloure, al meu parer, és una obra plena de supens i misteri, amb continguts que porten al debat.Però, al mateix temps és una mica feixuga de pair per el transfons de idees.

 16. Lorena Tomeo Vives

  23 nov. 22
  0:17 #

  El fil Invisible, una obra plena de personatges entrellaçats on el fil argumental és portat per la protagonista, la Júlia. Mitjançant les seves experiències viatgem per les vivències de la seva familia i descobrint, poc a poc, secrets i misteris amagats. L’autora és capaç de introduir-nos, marcant dates exactes per capítols, a diferents moments de la història, utilitzant el flashback como a recurs literari recurrent.
  Si l’objectiu de la novel.la és purament l’entreteniment del lector aquesta fita s’aconsegueix perfectament, ara bé, és important esmentar què, en ocasions, els personatges no tenen suficient profunditat, moltes vegades es queden en un plànol superficial, pobre y amb poca evolució.
  Recomanaria el llibre? Depèn.
  Si us agraden les lectures àgils, amb fuidesa i emocionants aquesta no és la vostra novel.la. Ara bè, si busqueu una història carregada de detalls, descripcions i un passeig una mica anodí per la segona guerra mundial i el descobriment de l ‘ADN, llavors no us ho podeu perdre.
  Encara que potser, amb 100 pàgines menys, també aconseguiríem l’objectiu,

 17. Hugo Valoria Suárez

  23 nov. 22
  0:12 #

  Quan ens van demanar llegir-nos aquest llibre, no em va fer gaire gràcia, encara menys al moment de veure’l i treure’l de la biblioteca. Tampoc van ajudar les primeres pàgines a canviar el meu pensament.

  No obstant això, la mescladissa de novel·la negra i històrica amb gotetes romàntiques i tota la divulgació científica que a poc a poc va tornar el meu pensament al punt, que agafava el llibre amb ànsia i tristesa en contemplar que cada vegada em quedava menys.

  Tanmateix, hi ha trames que sobtarien, ja que distreuen de la principal i aporten poc o res. Llavors, el relat es converteix en reiteratiu i predicible.

  Per concloure, vaig gaudir enormement de la narració i de l’aprenentatge, ja sigui geogràfic, científic i històric, però si l’autora s’hagués explaiat una miqueta menys, m’hagués semblant més amè.

 18. Rosa Maria

  22 nov. 22
  23:59 #

  “El fil invisible”, és una novel·la de ficció, de l’escriptora Gemma Lienas i premi BBVA Sant Joan.
  És un llibre molt àgil de llegir, tot i que la introducció és massa llarga.
  La novel·la, relata la vida de la Júlia. La major part del relat, es desenvolupa entre Barcelona i l’illa de Batz.
  La historia comença a Barcelona, explicant-nos tots els dubtes que té la Júlia en referencia al seu matrimoni i en si vol ser mare o si no ho vol. També que ha d’escriure un guió per a un documental sobre la estructura de l’ADN. I també ha de decidir si accepta la invitació d’anar a la festa d’aniversari de la besàvia que es celebrarà el mes d’agost a l’Illa de Batz, i aprofitar per conèixer tota la família de França que no coneix.
  La veritable trama del llibre, és tot el que ha de fer la Júlia a Batz, per esbrinar la veritable historia dels seus avantpassats i en especial la seva àvia, cosa que no es gens senzilla, ja que hi ha un misteri molt ben guardat.
  Personalment, crec que es un bon llibre, molt àgil de llegir i amb un misteri molt interessant, que et fa estar amb moltes ganes de veure el desenllaç final. De tota manera penso que hi ha, al començament i algunes pàgines intermèdies, molt contingut que no fa falta, cosa que fa que a estones el llibre es faci una mica avorrit.

 19. Dori

  22 nov. 22
  23:41 #

  El fil invisible de la Gemma Lienas és un llibre de lectura fàcil i molt descriptiu. Al meu parer, al principi és massa lent, amb moltes explicacions de la vida quotidiana de la protagonista, la Júlia. Però després, el llibre fa un gir important i l’autora ens trasllada a la Bretanya Francesa, amb el viatge que fa la protagonista per conèixer la seva besàvia i la resta de la seva família.
  Tot canvia, i amb aquest viatge sembla que la història també ens transporti a una altra època, és com un viatge en el temps. L’autora ens fa viure als anys 40, en el moment de la invasió nazi. A més a més, el relat es torna intrigant, enllaçant la recerca de les arrels familiars de la protagonista, a la mateixa illa on havien anat personatges científics, pintors d’aquella època. L’autora aconsegueix que el lector vulgui estirar del fil invisible, per anar resolent les intrigues que es van plantejant.
  També és interessant que hagi volgut donar una versió diferent de la història de la científica Rosalind Franklin, ateses les dificultats de les dones al món de la ciència.
  En conclusió, trobo que al final la novel.la té molts ingredients per fer atractiva la seva lectura, combinant temes d’història amb intriga i pinzellades d’amor incloses.

 20. Montserrat Alarcón

  22 nov. 22
  23:32 #

  El fil invisible és una novel·la amb un misteri que la nostra protagonista la Julia haurà de resoldre.
  La història ens mostra el retrobament amb la seva família francesa a l’illa de Brazt.
  La meva opinió és que el llibre conté massa informació que no es correspon amb la trama principal de la historia.
  La seva lectura ha sigut fàcil i entretinguda.
  Tot i que, el llibre té moltes pàgines el final m’ha semblat entranyable i ho recomanaré.

 21. Núria Villacampa

  22 nov. 22
  23:23 #

  A, “El fil invisible”, una novel.la sobre dones, Gemma Lienas relata les incerteses que turmenten a la Júlia, la protagonista.
  D’una banda, la Júlia no troba l’argument per escriure un guió com a documentalista de ciència.D’altra banda es qüestiona la seva relació matrimonial i el fet de decidir tenir un fill.
  Haurà de prendre aquesta decisió per complir amb les convencions socials? o bé, prioritzarà la seva carrera professional? El debat de la maternitat recorre tota la novel.la…
  Amb l’objectiu de resoldre aquestes incerteses i trobar un espai on escriure i posar distància amb en Carles, el seu marit, la Júlia aprofita una invitació familiar a l’ílla de Batz per celebrar els 100 anys de la seva besàvia Yvonne.
  La novel.la combina a l’illa bretona les dues trames principals; un antic secret familiar i el descobriment de l’estructura de l’ADN, temàtica del guió que escriurà finalment la protagonista.
  De fàcil lectura, “El fil invisible”, ens mostrarà la personalitat curiosa, intuitiva i detallista de la Júlia que trobarà els seus orígens i la seva identitat en el seu passat i també les respostes al seu futur.

 22. Ángela Martínez

  22 nov. 22
  20:34 #

  El llibre ” El fil invisible” m’ha semblat una lectura amena amb un fil argumental entretingut, però des del meu punt de vista té una trama bastant predictible i falta de profunditat. La primera part se m’ha fet una mica pesada, així com les pàgines en les quals detallava el guió que la Júlia, protagonista de la història, estava escrivint. M’hauria agradat connectar més amb els personatges, que es donés més importància a com senten, les seves llums i les seves ombres emocionals, en comptes de descripcions més superficials.
  No obstant això m’ha encantat que és capaç de transportar-nos, a través de la Júlia, a paisatges costaners de la Bretanya francesa, sabors entranyables de cuina de l’àvia, o sensacions de por i angoixa enmig d’una nit de tempesta.
  Finalment, que aparegui el tema de la invisibilització de la dona dins de la història (en aquest cas en l’àmbit científic, però extrapolable a qualsevol altre), em sembla important i necessari, ja que falta molt per reconèixer, redescobrir i reescriure.

 23. Dulce Núñez

  22 nov. 22
  20:09 #

  La meva opinió sobre el llibre “El fil invisible” és que, tot i que té un vocabulari senzill, la trama es desenvolupa d’una manera esperada amb unes descripcions llargues i repetitives i té un final forçat que acaba deixant accions sense resoldre’ns, a mi em va mantenir lligada esperant que alguna cosa hi passés.
  El que més em va agradar van ser els valors tan importants que transmet la Júlia, la protagonista, com el respecte que es té a si mateixa sent conscient i conseqüent amb els seus sentiments i les seves accions, l’amistat que manté amb la seva amiga Cristina i la reivindicació que fa del feminisme a través d’un documental en el qual està treballant, que tracta de la persona de la Rosalind Franklin, que va ser una científica i química que va tenir un paper molt rellevant en el descobriment de l’estructura de l’ADN, a qui no se li van fer els reconeixements que es mereixia per haver nascut en una època amb una societat clarament sexista.
  Igual de considerable és la figura de la pintora mexicana Remedios Vero que, tot i que no figura com a personatge en si, té un paper rellevant al llarg de tot l’argument.
  És un llibre recomanable per passar una estona distreta, però crec que les notes sobre el documental en què treballa la Júlia eren del tot prescindibles i no aporten cap mena d’informació necessària.

 24. Anouchka

  22 nov. 22
  19:21 #

  “El fil invisible” és un llibre d’intriga que se centra principalment en dues trames paral·leles que es van interconnectant. D’una banda, coneixem a la Júlia, una guionista de documentals científics que s’interessa per la figura de la Rosalind Franklin, descobridora de l’estructura de l’ADN i poc reconeguda pels científics i la societat, i de l’altra, la història de la seva família bretona de l’illa de Batz amb qui la Júlia no té vincles previs i que amaga un secret sobre els seus orígens.
  Tot i que el llibre és de lectura fàcil i es vertebra en forma de dietari, la primera part m’ha resultat una mica llarga i prescindible pel desenllaç de la novel·la. Potser perquè té la voluntat de ser un llibre en femení, amb personatges com la besàvia centenària, tota una institució, la seva cuidadora. que alhora s’ocupa de la casa, o la pintora surrealista Remedios Varos, m’ha semblat que els personatges masculins són gairebé prescindibles com l’Horaci, que ocupa proporcionalment un lloc massa extens. En altres ocasions se’ls hi perdona la vida com en Vicent a qui l’autora, sent feminista, no demana explicacions sobre les seves actuacions. Finalment, he trobat a faltar una remirada de la Júlia sobre la seva àvia amb qui tenia una relació molt estreta, una vegada que ha conegut el misteri del seu origen. Amb tot, m’ha agradat l’estil d’escriptura amb un llenguatge viu que correspon bé al tipus de la protagonista, jove i inquieta. A banda de reflexionar sobre el desig de tenir fills o sobre les actituds vitals davant les malalties degeneratives, també he gaudit del fet d’apropar-me al paisatge illenc bretó i a la seva gastronomia.

 25. Francesca

  22 nov. 22
  15:01 #

  “El fil invisible ” ha estat el llibre triat com a lectura en el nostre grup de classe de català.
  Amb una lectura fàcil i entretinguda barreja varies trames històriques amb una història personal de la Júlia, la protagonista. Una noia amb un caràcter fort i decidit que vol descobrir la història de la seva família.Reconec que m ‘ha picat la curiositat i he buscat més informació d’alguns dels personatges,així com, esdeveniments històrics que surten a la novel.la.
  L ‘ únic que m’ ha semblat una mica forçat és el final,tot es resolt a l’ últim capítol i jo l’ hauria arrodonit més.Un llibre recomanable per passar una bona estona.

 26. Gràcia

  21 nov. 22
  18:22 #

  El fil invisible és una obra de lectura fàcil i amb una trama entretinguda, tot i que hi ha parts que m’han semblat prescindibles. L’autora, a través de la Júlia, ens trasllada a l’illa francesa de Batz, on viatja per a conèixer la seva família bretona amb l’excusa de la celebració dels cent anys de la seva besàvia, escriure el guió per a un documental, així com per a reflexionar sobre un matrimoni que no la fa feliç i que es veu abocat al fracàs per la seva reticència a ser mare. Ens dona a conèixer diversos personatges de vàries generacions i descobreix un secret que ho capgirarà tot.
  Personalment penso que no ha aprofundit prou en la psicologia d’alguns dels personatges i tot i que trobo interessant la història de la Rosalind Franklin, una científica que no va ser prou valorada només pel fet de ser una dona que es movia en un mon d’homes, em sobren les parts del guió, massa llargues pel meu gust. També m’ha semblat previsible en alguns moments.
  Tanmateix, si la intenció de la autora era entretenir els lectors, ho ha aconseguit. I també cal dir que m’ha despertat la curiositat per conèixer l’illa de Batz.

 27. Patrick Longford Beverley

  21 nov. 22
  13:22 #

  «El fil invisible» m’ha semblat un llibre entretingut, amb un argument envitricollat, tot i que la seva manera d’utilitzar la història com a eina al servei de l’argument m’ha semblat una mica artificial i poc pensada. Si es vol fer servir un tema ja tan conegut com és la marginalització de la científica Rosalind Franklin, cal trobar alguna perspectiva interessant sobre els fets i no només «ella va descobrir la doble hèlix abans i ho puc demostrar amb aquesta història d’un detall en un quadre que no va ser real». El tema de l’hermafroditisme rep un tractament també bastant superficial en una breu digressió sobre l’Enciclopèdia de Diderot, cosa que em sembla una llàstima, atès que les persones intersexuals tenen una història molt rica que hauria valgut la pena investigar i explorar, en lloc de donar per fet que el seu tractament de part de la societat del passat s’hauria caracteritzat sempre pel rebuig i l’opressió: la realitat és molt més complexa i sorprenent, i hauria ofert possibilitats temàtiques que no se n’han aprofitat gaire aquí.

 28. Antonio linde

  27 març 20
  21:46 #

  M’ha agradat molt,la visió que dona el punt de reflecció d un nen petit és interesant,basant-se en un tema actual con és el d’el divorci vist en la innocėncia d’un nen petit i el q podem arribar a fer els pares i mares per fer mal a la selva ex-pareja

 29. Emma Aboy

  20 març 20
  18:59 #

  M’ he llegit, el llibre de la Gemma Lienes “El diari lila de la Carlota”. M’ ha agradat molt, és molt facil de llegir, i molt informatiu.
  La Carlota mira el món amb les “Ulleres Liles”, explica al diari situacions quotidianes que són masclites, injustes i discriminatòries. Se n’adona que la dona és tractada de manera inferior a l’home.

 30. Samuel David Schlechter

  20 març 20
  12:31 #

  Rebels, ni putes ni submises.
  La selecció del llibre que he llegit ha sigut casualitat i curiós.
  No és un relat, o una historia. És una reivindicació pels drets i la lluita de la dona segon les dones per a les dones, NO, segon els deixen els cercles dels homes.
  I l´autora ho fa en forma de cròniques de setembre a desembre del 2004. A raó d’una per dia de dilluns a divendres llegides en una radio nacional _Catalunya Cultura_ en un espai que porta per titol. “Amb ulls de dona”.

 31. Pedro

  19 març 20
  23:54 #

  Jo vull opinar sobre el diari lila de la Carlota, tracta sobre el maclisme-feminisme, ho recomano, i sobre tot si ets home,la Carlota animada per la seva àvia comença a escriure en un diari que li regalan pel seu aniversari,al principi el regal no li fa cap gràcia, però a medida que va descubrint, que quasi tots els homes són maclistes, escriu tots el dies amb ell, al descobrir el món que s’amaga darrera dels homes maclistes, i s’nadona que el maclisme és a tot arreu,feina,anuncis tv, etc.Hos el recomano.

 32. Mari Cárdenas

  18 març 20
  19:11 #

  El fil invisible és una novel·la que m’ha agradat molt, és entretinguda i amb intriga, sobretot quan la Júlia volia descobrir el misteri de la foto on sortia la seva àvia quan era petita i una altra foto a l’any següent on ja no sortia la mateixa persona. M’ha agradat conèixer a l’escriptora, explicant tot el que es necessita per escriure un llibre com aquest i de com enllaçar tots els personatges.
  El recomano.

 33. Adelina

  17 març 20
  11:27 #

  Jo he llegit UN TRESOR AMAGAT.És el diari d’una periodista, l’Eva, i explica com l’afecta psicològicament una crítica dolenta, i com gràcies a la seva amiga Llum, que li ensenya canviar amb trucs el seu mirall Interior. El llibre m’ha agradat. Fàcil per llegir i mostra trucs per aprendre a  trencar el mirall deformat i com trobar el mirall positiu.  

 34. Juani Rodríguez

  16 març 20
  19:23 #

  Felicito a l’escriptora per aquest llibre , el fil invisible. M’ha agradat moltíssim, perquè m’ha tingut intrigada des de la primera pàgina.
  És la història d’una noia, la Júlia amb un secret familiar que a poco a poco ella va descubrint. Recomenable!

 35. Carla Guerrero

  16 març 20
  1:04 #

  M’ha agradat molt com l’escriptora ha desenvolupat el tema científico, ple de detalls i com ho ha relacionat amb la història de la vida de la Júlia.
  En la xerrada amb ella m’ha impressionat tota la preparació que cal fer per escriure una novel·la, la quantitat de documentació, i em quedo admirada de com ella ho fas.

 36. paqui

  13 març 20
  9:37 #

  jo vaig escollir dels llibres de Gemma Lienas EL FIL INVISIBLE on les quatre dones de la novel·la a qui ha tocat viure en diferents èpoques i situacions però amb una forta personalitat que les porta a buscar el seu lloc al món depenent només d´elles mateixes.
  També quan la Gemma explicar con cuinar els llibres, vaig quedar impressionada quan ens parlar de les neurones mirall, relaciones amb les conductes empàtiques i la lectura de llibres aquestes poden reflectir l´activitat que estem observant amb les quals poden viure de manera externa la vida i situacions dels personatges de la novel.la que llegim.

 37. Maria del Mar Santana Méndez

  12 març 20
  20:32 #

  “El fil invisible” és una novel·la que al principi se m´ha fet una mica pesada amb tantes explicacions peró, que després, s´ha tornat bastant entretinguda perquè mostra a la protagonista, la Júlia, com ha de enfrontar-se a una decisió clau en la seva relació de parella a més de, acabar d’escriure a temps un treball per a la seva feina i com la invitació, per part d’uns familiars, a una illa francesa fa que acabi descrubrint un secret de el passat.

 38. Glòria Gregoriano marsiñach

  11 març 20
  16:59 #

  M’he llegit ” El Fil Invisible “, una novel.la on els fets passan en una casa familiar de la protagonista en la illa de Bazt (França).
  El final és més emocionant, la tensió es descarrega i arriba l’hora de prendre decisions i resoldre preguntes. El final el vaig trobar algo ràpid i potser no el que esperava.
  Durant la conferència que ens va fer, la propia autora ens va explicar com ” cuina els llibres” que de vegades per possar en marxa una història en té prou amb una idea, d’altres però en necessita unes quantes i acabar-les relacionant d’alguna manera i precisament ” El Fil Invisible ” va ser així.
  La Gemma em va semblar una dona molt propera, amable i sencilla defensora del feminisme.

 39. Teresa Fernàndez

  11 març 20
  12:06 #

  Doncs sí, hauria estat molt bé poder compaginar les dues activitats! Molta merda per a aquesta tarda! 😉

 40. Montse Fàbregas

  11 març 20
  2:35 #

  En el fil invisible, Gemma Lienes, compagina temes tan diferents entre ells com puguin ser; moments històrics en biografies de grans científics, drames cruents en una guerra demencial, aventures detectivesques, la ferma demostració de voler realitzar-se en el què t’agrada i que res t’hi posi barreres. Què és el que pot ser valorat en ells llibres de vell ? o també, una atrevida història de amor.
  Participem de tot això passejant per la deliciosa Bretanya francesa, en un mes de estiu, acompanyem gustosos una intrèpida protagonista anomenada Júlia, a qui li agrada neguitejar-nos quan pensem amb la paraula donada al seu editor i veien que té el seu treball de guionista una mica massa endarrerit.

 41. MONTSERRAT BORT

  10 març 20
  14:02 #

  El fil invisible, una història amb un misteri per resoldre, una novel.la amb un toc molt marcat de feminisme. Reivindica el dret de la dona d´escollir el seu destí, si vol o no ser mare fugint una mica del que ens marca la societat.
  Una lectura entretinguda i fàcil. M´ho he passat bé llegint-la.
  em va agradar assistir a la xarrada de la sra. Gemma Lienas, la qual ens va comentar la manera de “Cuinar un Llibre” . Trobo que és una persona molt agradable i propera. Em va causar molt bona impressió.

 42. Yesenia

  09 març 20
  20:11 #

  Gemma una dona molt amable i propera als seus lectors. Ens va explicar com cuina les sevas obras.
  El fil invisible es un llibre carregat de personatges i hostòries carregadas de misteri. Recomanable!

 43. Cristina

  04 març 20
  15:32 #

  Som un grup de teatre de Badalona i el dia 11 de març fem la lectura dramatitzada de ‘El fil invisible’ a la biblioteca de canyadó de Badalona (ahir la vam fer a la biblioteca Can Casacuberta). Esteu més que convidats/des!!!
  Una llàstima que no ens hem assabentat abans de la visita de l’autora perquè podríem haver-nos coordinat i acompanyar l’acte.

 44. Trini

  02 març 20
  17:57 #

  “El final del joc”

  Es narra com viu un nen la separació dels seus pares. Vista des de els ulls d’un nen de sis anys.
  És un llibre molt entretengut perquè el nen té molta imaginació. Moltes vegades fa gràcia el què pensa. Transforma la realitat en un món de fantasia, que no existeix. Tot i que el tema què es tracta és molt seriós, el recomano.

 45. Fred

  27 febr. 20
  19:04 #

  No solc llegir llibres de ficció però aquest llibre “El final del joc” m’ha encantat. Es llegeix fàcilment i és original, ja que conta la història d’un divorci des del punt de vist d’un nen de sis anys amb totes les confusions que poden passar. Aquesta manera de contar una història trista, com la d’un divorci, contrasta amb els moments divertits provocats per la innocència del nen que no entén el que està passant i que treu les seves pròpies conclusions.

 46. Leyre

  26 febr. 20
  16:56 #

  Hem llegit “El final del joc”. És un llibre que m’ha agradat molt. Ens parla d’un tema molt actual. Parla de com veu un nen petit la separació dels seus pares i com ells realitzen unes accions de venjança sense veure que poden fer mal a la persona que tenen en comú. Recomanable!

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius