• Gràcies, Carme Llobet

  Amb tristor hem de comunicar que ens ha deixat la Carme Llobet.

  La Carme, amb seu esperit actiu i com a defensora de la llengua catalana, des de l’octubre de 2019 ha conduït com a voluntària el Grup de Lectura de la biblioteca de Lloreda. Quan li vam fer la proposta no s’ho va pensar ni dos minuts a acceptar-la i des de bon començament hi va posar tota la il·lusió, l’entusiasme i la dedicació.

  Ha acompanyat el grup en la lectura dels llibres: Un amor, d’Alejandro Palomas; El violí d’Auschwitz, de M. Àngels Anglada; i La senyora Stendhal, de Rafel Nadal. El novembre de 2020 va fer-los una sessió especial dedicada a Josep Carner, llegint i comentant fragments de l’obra Els fruits saborosos.

  Moltes gràcies, Carme! Descansa en pau.

  Article complet

 • Ja s’han obert les inscripcions als cursos de català del CPNL

  El Consorci per a la Normalització Lingüística ha obert aquesta setmana un nou període d’inscripcions als cursos de català. Els exalumnes del darrer any gaudeixen d’inscripció preferent els dies 11 i 12 de gener, els dies 13, 14 i 15 la inscripció està oberta per a la resta d’exalumnes i per al públic en general. Els cursos començaran el 25 de gener.

  A causa de les mesures per afrontar la pandèmia, la inscripció es duu a terme preferentment a través del portal d’inscripcions, on també es poden sol·licitar les proves de col·locació, i s’ofereixen cursos en modalitat virtual (síncrons) i en línia (asíncrons).

  Atenent a la voluntat social de servei públic, l’oferta conserva la gratuïtat dels cursos inicials i bàsics, una mesura establerta arran de la pandèmia, i la reducció de la resta de tarifes. Els cursos de pagament, a més, inclouen un seguit de supòsits de reducció.

  Article complet

 • A punt de començar els grups de lectura del 2021

  Els Clubs de lectura reprenen la seva activitat conduïts per persones voluntàries.

  Cinc grups funcionaran de manera virtual, a distància, en trobades setmanals o quinzenals. Per videoconferència -durant una hora- es practicarà la lectura en veu alta, l’expressió oral en català i es parlarà sobre un llibre que hauran agafat en préstec a les biblioteques de la ciutat.

  • Grup Casacuberta-CRAD: dimarts, d’11 a 12 h
  • Grup Llefià: dimarts, de 17.30 a 18.30 h
  • Grup Lloreda: dimecres alterns, de 16 a 17.30 h
  • Grup Sant Roc 1: dimecres, de 17.30 a 18.30 h
  • Grup Sant Roc 2: dijous, de 17 a 18 h

  A la pestanya Calendari gener-març trobaràs els horaris i les lectures.

  Si t’agrada llegir, apunta-t’hi! L’activitat és gratuïta.

  Envia un correu a vxl.badalona@cpnl.cat.

  Article complet

 • Arrenca el nou Club de Lectura Fàcil

  Aquest dimarts a la tarda es va reunir un grup de lectors per fer una tertúlia en català sobre el llibre de Lectura Fàcil Contes de Canterbury, de Geoffrey Chaucer. La sessió s’ha fet per videoconferència i això ha permès l’assistència de participants de diferents poblacions més enllà de Badalona i de Sant Adrià.

  Tot i tractar-se d’un text escrit al segle XIV, els lectors han vist com molts dels temes que hi apareixen son alhora de gran actualitat: les relacions entre homes i dones, l’amor i el desig, els estereotips socials de bellesa, la submissió versus l’empoderament de les dones, el perdó, o l’egoisme front a la generositat en els sentiments.

  S’ha aprofundit en tots aquests temes a partir del coneixement del context històric i de la diversitat de les experiències i opinions personals dels participants.

  Anirem informant de properes tertúlies amb nous títols i autors.

  Article complet

 • Nou Club de Lectura Fàcil virtual

  Estrenem un Club de Lectura Fàcil virtual, pensat per a les persones que vulguin practicar la lectura en català i millorar l’expressió oral. 

  Com funcionarà?

  Es farà una sessió de tertúlia per videoconferència sobre un llibre que disposareu en format digital i que haureu d’haver llegit prèviament.  

  Quin llibre? 

  Llegirem i comentarem Contes de Canterbury (descarrega’t el llibre aquí). 

  El llibre és una adaptació a la lectura fàcil de la novel·la original escrita al segle XV per l’autor anglès Geoffrey Chaucer. És la història d’un grup de pelegrins que van a Canterbury i que en el viatge es troben a l’hostal del Tabard: allí l’hostaler els proposa que cadascú expliqui un conte i el que l’expliqui millor guanyarà un sopar. 

  Quan serà?

  La tertúlia serà el 15 de desembre a la tarda, de les 18h a les 19.30 h, i es farà a través de la plataforma Teams (enviarem un correu electrònic amb la informació per accedir-hi). 

  Per participar-hi, cal que t’inscriguis des de la pàgina web del CNL de Badalona i Sant Adrià (fins el 10 de desembre). Les places són limitades. 

  Article complet

 • Llegint Carner als Grups de lectura

  Enguany el CNL de Badalona i Sant Adrià participa en els actes del Correllengua 2020 (organitzats per Òmnium Badalona, l’Associació Cultural Alcalde Xifré i El Círcol) a través dels Grups de lectura, en els quals es dedica una sessió al poeta Josep Carner. 

  El Grup de lectura de Llefià, el de Lloreda i el de Sant Roc, en la seva trobada virtual de la setmanavan conèixer la biografia de l’autor de la mà de les tutores. D’aquesta manera ja van poder llegir els seus versos amb més coneixement de causa i amb elements per a interpretar-los. Les lectores van llegir en veu alta fragments de l’obra Els fruits saborosos. 


   

   

   

  Grup de lectura de Llefià

   

   

   

   

   

   

   

   

  Grup de lectura de Lloreda

  Article complet

 • Any Carner a l’aula

  Enguany celebrem els 50 anys de la mort del poeta i al CNL de Badalona i Sant Adrià hem animat els alumnes d’Elemental 1 a llegir l’apassionant vida de Josep Carner i a fer-ne un escrit perquè valorin allò que més els ha cridat l’atenció d’una biografia farcida de fets interessants.

  Per a més informació de l’Any Carner feu clic.

   

  Article complet

 • Les lectures del trimestre

  Aquest trimestre els grups de lectura estan llegint llibres d’autors diversos i amb arguments i temàtiques ben variades.

  • Grup Lloreda: La Senyora Sthendal, de Rafel Nadal
  • Grup Pomar: La Senyora Sthendal, de Rafel Nadal
  • Grup Sant Roc: Rosa de cendra, de Pilar Rahola
  • Grup Llefià: Crucifeminació, de Manuel de Pedrolo
  • Grup Casacuberta-CRAD: El Cel no és per a tothom, de Marta Rojals

   

  N’has llegit algun? T’ha agradat?

  Escriu el teu comentari!

   

  Article complet

 • Correllengua 2020 i Any Carner

  Enguany el CNL de Badalona i Sant Adrià participa en els actes del Correllengua 2020 a través dels Clubs de lectura, en els quals es farà una sessió dedicada a Carner.

  Dijous 29 d’octubre es va celebrar a l’Espai Betúlia l’acte central del Correllengua a Badalona, organitzat per Òmnium Badalona, l’Associació Cultural Alcalde Xifré i El Círcol.

  Aprofitant la commemoració del cinquantenari de la mort del poeta Josep Carner, en l’acte s’hi van recitar i cantar alguns fragments de la seva obra.

  A l’esdeveniment s’hi va presentar també el vídeo promocional que mostra testimonis de persones de diferents perfils i edats que expressen la seva visió de la importància de la llengua catalana. El podeu veure en aquest enllaç.

   

  Article complet

 • Tornen els Clubs de lectura virtuals

  Aquesta tardor els Clubs de lectura reprenen la seva activitat conduïts per persones voluntàries. Continuen les ganes de llegir i de conversar!

  Quatre grups funcionaran de manera virtual, a distància, en trobades setmanals o quinzenals. Per videoconferència -durant una hora- es practicarà la lectura en veu alta, l’expressió oral en català i es parlarà sobre un llibre que hauran agafat en préstec a les biblioteques de la ciutat.

  • Grup Lloreda: dimecres alterns, de 16 a17.30 h
  • Grup Sant Roc 1: dimecres, de 17.30 a18.30 h
  • Grup Sant Roc 2: dijous, de 17 a 18 h
  • Grup Llefià: dimarts, de 17.30 a 18.30 h

  A més, aquest trimestre els grups participen en el Correllengua de Badalona que gira a l’entorn del poeta Josep Carner i que organitzen Òmnium Badalona, l’Associació Cultural Alcalde Xifré i El Círcol.

  Si hi esteu interessats, feu-nos-ho saber enviant un correu a vxl.badalona@cpnl.cat.

  Article complet

 • Josep M. Monferrer, exvoluntari de la Biblioteca Font de la Mina, guardonat amb la Creu de Sant Jordi

  Felicitem en Josep Maria Monferrer, que el dia 21 de setembre va rebre de mans del Molt Honorable President, Sr. Quim Torra, la Creu de Sant Jordi com a resum a una vida dedicada a l’educació, a la dinamització cultural i, sobretot, a la defensa del barri de la Mina i a la seva memòria històrica i actual.
  En Josep M. va ser el primer voluntari del club de lectura fàcil “En català llegim i parlem” de la Biblioteca Font de la Mina i durant set anys va aportar als participants el seu amor per la cultura i per les lletres, adaptat sempre a les necessitats dels assistents.

  Article complet

 • Ens acomiadem per vacances i us deixem una ruta literària sobre M. Aurèlia Capmany

  Els clubs de lectura s’han acomiadat fins a l’octubre, quan tornaran a reprendre les trobades. En alguns grups les trobades seran virtuals, en d’altres presencials, alguns les aniran combinant perquè l’experiència de poder-se trobar i parlar per videotrucada els ha semblat un gran encert!

  Aquest curs ha estat marcat per un confinament i una situació inusuals, que han condicionat les característiques dels clubs de lectura; hem tingut la sort de comptar amb unes voluntàries i uns voluntaris que s’han adaptat a la situació, i amb uns assistents lectors que han volgut continuar participant-hi. A tothom, moltes gràcies per l’esforç que heu fet al llarg d’aquests mesos!

  Us deixem una ruta literària sobre Maria Aurèlia Capmany i els espais en què es va moure a Barcelona. És un treball audiovisual de l’alumnat de l’institut Isaac Albéniz, que ha guanyat el XXV Premi Gust per la lectura, del Departament d’Ensenyament. Recordem que M. Aurèlia Capmany va ser professora d’aquest institut badaloní en els anys de la postguerra, i a més de fer-hi classes també en va ser la directora.

   

  Article complet

 • Els clubs de lectura, ara virtuals!

  Les circumstàncies actuals ens han portat a redefinir l’activitat dels clubs de lectura de Badalona i Sant Adrià de Besòs i a reprendre les trobades que s’havien hagut d’aturar.

  Amb la voluntat que els nostres lectors no perdin l’hàbit de la lectura en català i continuïn tenint el suport de les voluntàries que els condueixen, els grups passen a funcionar a distància, de manera virtual, en trobades setmanes o quinzenals, tal com feien.

  Per videoconferència de Whatsapp (o un altre programa) durant una hora es practica la lectura en veu alta, l’expressió oral en català i es parla sobre un llibre o text (en format digital) que ha triat la persona que fa de tutora del grup.

  En alguns grups hi ha places disponibles; si teniu interès a participar-hi, feu-nos-ho saber responent aquest correu.

  L’activitat continua sent gratuïta.

  Ens hem reunit diverses vegades per planificar-ho

   

  Article complet

 • Un Sant Jordi diferent… i ple de lectura!

  El fet que estiguem confinats i confinades a casa no ens impedeix de llegir, i potser encara llegim més que abans!

  Aquesta setmana trobareu a les xarxes socials del CNL (Twitter, Facebook, Instagram) diverses recomanacions sobre autors locals: per això hem anomenat aquesta activitat Literatura de Km 0. Hi trobareu autors de totes les èpoques i de tots els estils: còmics, novel·les, teatre, poesia… i sempre amb autors que tenen un vincle especial amb Badalona o amb Sant Adrià de Besòs. Alguns hi han nascut, d’altres hi viuen, alguns hi han passat una època de la seva vida, però de ben segur que porten les nostres ciutats al cor!

  Les biblioteques de Badalona i Sant Adrià continuen programant activitats per fer a distància, no us ho perdeu!

  Seguiu-nos a les xarxes i gaudiu de les lectures! Bon Sant Jordi!

  Una rosa per a cadascú

  Una rosa per a cadascú

  Els llibres ens fan volarEls llibres ens fan volar

  Article complet

 • Gemma Lienas i “El fil invisible” ens visita a la Biblioteca Sant Adrià

  El dia 4 de març, a les 7 de la tarda, la Institució de les Lletres Catalanes convida aquesta autora perquè els seus lectors hi puguin conversar i conèixer més extensament la seva obra.

  Als grups de lectura i als cursos de català s’han llegit “El fil invisible” i “El final del joc” diverses vegades.

  Alumnes i lectors, hi esteu convidats i convidades!

  Article complet

Segueix-nos a:

      

Categories


Enllaços


Etiquetes


Arxius