• Les rutines diàries

  Bona tarda,

  Aquests dies ens estem explicant com són les nostres rutines diàries. Des que ens llevem fins que ens n’anem a dormir. Establim les hores i la freqüència de les activitats.

  Deixem-ho per escrit, perquè quedi constància de la nostra dolça rutina.

  Bon cap de setmana!

   

   

   

 1. RUBEN

  23 nov. 12
  18:53 #

  Soc en Ruben, els vaig a dir com ès un dia normal.
  M’ aixeco entre les nou i dos quarts de deu, em rento los dents i despres esmorzo.
  Els dies dimarts i dijous vaig al DIR i el altres dies vaig a ANY TIMES FITNESS a prop de la meva casa, no tinc horari.
  Entre la una i les deus dinem amb la meva dona i jo faig la neteja de la cuina i ella sén va a dormir.
  Sovint descanso, avegades miro la tele.
  Els dilluns i els dimecres de set a nou vaig a classe de catala.
  Jo visc a prop del supermercat Erosky i Mercadona i jo faig les compres.
  La meva dona fa el sopar i mengem entre les nou i les deu, depres, trec el gos de la meva filla que ho tenim de dilluns a divendres.
  De nit faig els deures de catalá i llegir el diari uruguayo por internet.
  Els dissabtes de matí fem la neteja de la casa.
  Tot els divendres de nit jo faig pizzes i ve la meva filla con seu marit a sopar i tots el diumenges al migdia también venem a menjar.
  Els cap de setmana de nit anem al cinema, a un restaurant o sortim amb amics.

  1. aarmero

   26 nov. 12
   17:04 #

   Bona tarda, Rubén,

   Moltes gràcies per respondre tan diligentment a la meva proposta.
   Corregim una miqueta, però:

   No et rentes ‘los dents’, et rentes ‘les dents’.
   ‘Els dies dimarts i dijous’ no fas res, has de dir ‘el dimarts i el dijous’.
   Dines entre ‘la una i les dues’, d’acord?
   El gos de la teva filla, EL teniu de dilluns a divendres.
   Vols saber comés ‘leo’ en català? Doncs, ‘llegeixo’.

   Finalment la teva filla ve a casa teva ‘AMB’ el seu marit.

   ‘A grosso modo’ aquestes són les cosetes que hem de tenir en compte.

   Fins a la tarda,

   Ariadna

 2. RUBEN

  23 nov. 12
  20:26 #

  com es diu jo LEO (llegir) ???

 3. Damary

  24 nov. 12
  17:45 #

  hola bon dia sóc la damary:avui explcare la clase del dia dimecres 21/11/2012..empesamos corrigendo los deures de la página 27 los egercicos 1 i 2.tambe nostra profesora dio qui el dia dilluns 26/11/2012 faremos un ejercico de comprención oral i dramatica(EGIL) i el dia dimrecres faremos otro ejerciciode expreción oral.
  Tambe nos a explicado como se pronuncian las siguens palabras:
  no el tin,no l`he fe:n lo he hecho.
  llard infants:guarderia.
  Tambe nos dio que las palabras terminadas en(er)la r es muda,,,hi hemos explicad una miqueta de lo que femos a diares des que ens llevam fins que ens n´anem a dormir i lo llevaremos escrio.
  i por ultimo los deures para el dilluns son página 28 i 29 ejercicio 3.

  1. Sara I. Nochebuena P.

   25 nov. 12
   23:00 #

   *Damary, la classe l’expliques en l’altre espai on diu: avui la classe l’explica la *Damary !

   Una abraçada

   1. aarmero

    26 nov. 12
    17:06 #

    Gràcies, Sara, per estar al cas!

  2. aarmero

   26 nov. 12
   17:09 #

   Damary,

   Sé que us costa haver d’expressar-vos en català, però la feina s’ha de fer a consciència; consultant, preguntant… Gairebé t’has expressat en castellà…

 4. lenis

  25 nov. 12
  13:02 #

  Bon dia ja escolto el gall del veí, entren els primers raigs del sol per la finestra; son tres quarts de vuit del matí. M’aixeco vaig al bany a rentar-me, pentinar-me, mentre el meu marit em fa el cafè amb llet i una tostada. Esmorzo, faig el llit i obro l’armari i em poso tot guapa per anar a treballar. Son dos quarts de nou i el meu marit, quan pot, em porta a Sant Cugat a treballar. A les nou del matí, ja he arribat al treball. A les onzedel matí agafo el bus i vaig a la guarderia a recollir al nen. Arribo a casa i faig el menjar.
  A les sis de la tarda sorto alegre i cantant, que ja he acabat la meva jornada laboral, uns dies vaig a classe de català, altres faig una visita a la meva germana, per pendre un refresc i parlar i quan estic molt cansada vaig a casa a descansar.
  Arriibo a casa i dono un petó al meu marit, uns dies faig els deures de català, uns altres em sento al sofà a descansar a veure la televisió.
  Son dos quarts de nou ja tinc gana, vaig a la cuina a fer el sopar, després de sopar, el meu marit m’ajuda a recollir la taula i renta els plats.
  Em poso el pijama i vaig a veure una mica de televisió, fins que els ulls es tancan. Son dos quarts de dotze i ja estic en el llit. Un petó de bona nit i a somiar amb els angelets.

  Ariadna felicitatssssss, per molt anys maca.

  1. aarmero

   26 nov. 12
   17:20 #

   Molt bé i moltes gràcies!
   Està molt treballat i divertit de llegir.

   Corregim una miqueta, però?

   Vigila amb la puntuació, no et dexis comes. Fes punts i a part quan toqui, sigues acurada.

   Si anem al detall, pensa que el teu marit et fa una ‘torrada’ no una ‘tostada’. Et poses ‘tota guapa’, al teu marit li ‘fas (faig) un petó’ (res de ‘donar’), t’asseus (m’assec) al sofà’ i ‘despares (desparo) la taula. D’acord? Però, vaja, això és ser massa exigent amb un bàsic 1, però amb tu ho puc ser (he, he, he…).

   Fins a la tarda,

   Ariadna

 5. Sara I. Nochebuena P.

  25 nov. 12
  22:55 #

  Un dia de la setmana

  Cada dia es molt diferent. Però cada dia em llevo a dos quarts de vuit. Primer dono de menjar al meu fill i després em dutxo i em vesteixo.
  Després canvio al meu fill i juguem una mica.
  A las quart de deu/ dos quarts de deu porto al meu fill a la guarderia.
  Arribo a casa, l`esmorzo i treballo una miqueta. A la una recullo al meu fill i caminem una mica per centre.
  Després arribem a casa. Dono de dinar al meu fill i lo dormo. Jo faig de dinar i dino. Començo a netejar la meva casa o també estudio una mica català, fins el meu fill es desperta. Quan se desperta, juguem altra miqueta mes, li dono de berenar una papereta i després sortim a caminar.
  Els dilluns i dimecres tinc classes de català. Els dimarts i dijous el meu marit te classes de català. Nostres classes son de set a nou del vespres.
  Jo sopo abans d´anar a las meu classes, a las sis de la tardes mes o menys.
  Si no tinc català aleshores dutxo al meu fill i a las vuit del vespres lo dormo.
  Jo vaig a dormir a las deu o onze del vespres.

  1. aarmero

   26 nov. 12
   17:32 #

   Hola, Sara,

   Molt bé, mami, ho fem molt bé.

   Malgrat tot, sempre hi ha l’afany de corregir…

   Al matí ‘esmorzes’ i no pas ‘l’esmorzes’.
   A la una camines ‘pel centre’ i no pas ‘per centre’.

   Recorda, no hem de dir ‘la meva casa’, sinó ‘casa meva’.
   El teu fill no ‘se desperta’, ‘es desperta’.
   Què vols dir que li dónes de berenar al teu fill una ‘papereta’?
   El possessiu, a excepció del cas que acabem d’observar, se situa davant del substantiu i va precedit d’article: ‘les nostres classes’.
   Vigila: ‘de set a nou del vespre’ (SINGULAR!), ‘a les sis de la tarda’ (singular!)…
   Tot i que no ho hem treballat, quan l’antecedent és una forma masculina singular determinada ( el meu fill), el pronom que utilitzem és ‘el’: el meu fill, el dutxo.

   Apa, fins després,

   Ariadna

 6. Diego

  25 nov. 12
  23:16 #

  Jo sóc en Diego i tinc 37 anys. Jo sóc enginyer. Visc amb la meva parella, en Gabriela.
  De dilluns a divendres em llevo a 7, esmorzo, em canvio i agafo el cotxe per anar a la feina. Després del traball, jo vaig a casa. Dilluns i dimecres Jo vaig a classes de català. Quan arribo a casa em dutxo i preparo el sopar. Divendres i dissabtes jo vaig a la universitat a Castellò. Jo faig esports els dissabtes. Dissabtes a la nit jo vaig amb amics a la discoteca.
  Els diumenges aprofito per descansar o estudiar.

  1. aarmero

   26 nov. 12
   17:36 #

   Hola, Diego,

   Molt bé per participar activament en la feina de l’aula.

   És un bon text, però puntalitzem-ne uns detalls:

   La teva parella és ‘la Gabriela’, i no, ‘en Gabriela’. És una dona!
   Et lleves a ‘les’ 7 ( hi falta l’article). D’acord?
   Vas a treballar però vas a la feina, no al ‘treball’.

   Fins a la tarda,

   Ariadna

 7. Alexandre

  27 nov. 12
  16:50 #

  Bona tarda,

  Soc l’Alex i aquesta es la descripció de la meva rutina diària.

  La setmana, em llevo a dos quarts de vuit. Em dutxo, preparo el esmorzar i esmorzem junt amb la meva dona. Després, em renta les dents i de seguida em vaig a la estació de ferrocarril de Sant Cugat on agafo al primer tren que passi cap a Barcelona. Per anar a la meva feina, necessito fer un canvi a Diagonal on pujo al metro, línia 5, cap a Camp de l’Arpa.

  Començo a treballar a les 9 y a les 12 ens anem fer un segon esmorzar tots junts amb els meus col•legues al bar del costat. A vegades em compro un entrepàs de truita a mes de un cafè amb llet. La iaia que té el bar, es la seva especialitat, els entrepàs de truita de patata i es veritat que son molt molt bo 🙂

  Desprès tornem a treballar fins les 3 i dinem. Plego de treballar a dos quarts de set excepte els dilluns i dimecres on intento plegar una miqueta abans per anar a les classes de català.

  Els altres dies que no tinc català, vaig a córrer per el bosc del Collserola. M’entreno per fer cursa de muntanya el cop de setmana. M’encanta aquesta activitat perquè em permet descobrir poc a poc tot els paisatges diferent de Catalunya.

  Fins dimecres

  1. Ariadna

   28 nov. 12
   15:13 #

   Hola, Àlex,

   Comentem una miqueta el text?

   L’inici és una mica estrany. Potser millor haver dit : ‘durant la setmana em llevo…’
   Continuem amb l’apòstrof (recorda les paraules començades en vocal) i amb la forma verbal ‘esmorzem’: Si dius ‘esmorzem junt amb la meva dona’, estàs dient que tu i algú més esmorzeu amb la teva dona, i em sembla que la cosa no va per aquí. Hauries de dir: ‘la meva dona i jo esmorzem junts’ o ‘jo esmorzo amb la meva dona’. Pot ser?
   Tampoc no crec que sigui la teva dona qui et renta les dents ( ‘em renta les dents’), sinó que tu solet te les rentes (‘em rento les dents’).
   Seguim.

   Hem de diferenciar entre el verb ‘anar’ i el verb ‘anar-se’n’: me’n vaig a / ens n’anem a… Alerta torna a passar més o menys el mateix que en el cas de l’esmorzar. Hauries de dir ‘els meus col·legues i jo ens n’anem a a fer un segon…’ o ‘ jo me’n vaig a fer un segon esmorzar amb els meus col·legues…’.
   Torna a haver-hi un problema d’expressió en la frase següent: ‘l’especialitat de la iaia del bar són els entrepans de truita de patates…
   ‘dilluns i dimecres’ són marques de temps, per tant, hauríem de dir ‘quan’ i no pas ‘on’. Finalment, i suposo que ha estat un lapsus’ és ‘el cap de setmana’ i no pas ‘ el cop de setmana’.

   Per tant, en conclusió, el que observem en el teu text són problemes en la construcció que enrareixen l’expressió.
   Vigila amb els apòstrofs, tot i que són ortografia, perquè pots arrossegar-los a la pronúncia.

   Fins a la tarda,

   Ariadna

   Menges un entrepà

   1. Alexandre

    28 nov. 12
    17:25 #

    Hola Ariadna,

    Es veritat que no es la meva done que em renta les dents jeje. Gracies per els teus comentaris.

    Crec que m’he complicat una mica con la construcció de frase. Vigilaré el pròxim cop!

    Durant la classe de aquesta tarda, podràs explicar un mica mas la diferencia que hi ha entri el verb ‘anar’ i el verb ‘anar-se’n’?

    Fins ara

    1. Ariadna

     28 nov. 12
     17:47 #

     I tant!

     Fins ara!

 8. Esther

  27 nov. 12
  23:30 #

  Hola,
  sóc la Esther, vaig a explicar com són la meva rutina diaria. No tinc despertador: les deus meus fills són el meu despertador. Tot les dies es lleven al matí entre les sept i dos quarts de vuit, dissabte i diumenges també, és terrible. Aixo, de dilluns a divendres am llevo aviat, esmorzo, dono de esmorzar a les meus fills, els vist i els porto a la escola en cotxe. Alguns dies jo començo a traballar molt aviat i David, el meu marit, s’ocupa dels nens al matí. A la tarda, jo o el meu marit els recollim de la escola a dos quarts de cinc i aixi l’altre pot treballar una miqueta més. Al vespre sopem tot junts a dos quarts de vuit, menys dilluns i dimecres que jo vaig a la classe de catalá. Després que les nens dormen, jo i el meu marit aprofitem per parlar de nostre dia i després m’agrada llegir un llibre o mirar les emails. Alguns dies cuino a la nit per menjar el dia sigüent. Vaig a dormir més o menys a les doze.
  Ah! demà no puc venir a la classe de catalá per que hi ha una reunion a l’escola bresol de Mael a las vuit del vespre.

  1. Ariadna

   28 nov. 12
   15:26 #

   Hola, Esther,

   Mirem-nos el text.

   Comencem amb un apòstrof que ens hem saltat ( ja sé que és en combinació amb el teu nom, i et deu costar apostrofar-te, però la cosa funciona així) i amb una manca de concordança, segurament fruit d’un lapsus: ‘com són la meva rutina diària’.
   El que tenim a continuació és més greu, confons ‘dos’ amb ‘deus’. I recorda, l’article masculí plural és ‘els’.
   El verb ‘vestir,’ tot i que no l’hem treballat a classe, es conjuga en la persona del jo com ‘vesteixo’.
   Important: davant dels noms propis de la família i dels coneguts hem de posar-hi l’article, per tant ‘ en David’, aquest fenomen també passa davant del possessiu ‘ del nostre dia’.
   Vocabulari (fonètica): ‘següent’, i no ‘sigüent’/ ‘dotze’, i no ‘doze’.
   Vigila amb tots els apòstrofs perquè, tot i que són ortografia, es traspassen a l’expressió oral. I això és un altre error.

   Que vagi bé la reunió i ens veiem dilluns.

   Ariadna

 9. kevin

  28 nov. 12
  0:35 #

  Bona nit, sóc kevin …

  Els descriurem la meva rutina diària

  Tots els dies treball, exepte el dimecres, que el dedico a descansar i anar a la tarda a classe de català, els caps de setmana vaig al cinema amb els meus cosins i tiets o prendre i menjar alguna cosa.

  Els caps de setmana pràctic una mica de tae kwon do, i ejericio físic.

  Tots els dies a la nit em connecto a facebook per xatejar amb els meus amics i familiars.

  1. aarmero

   28 nov. 12
   15:43 #

   Hola, Kevin,

   Gràcies per participar en el bloc.
   Ens mirem el text?

   Recorda que en una frase de presentació com aquesta ‘sóc Kevin’ hi falta l’article ‘ sóc en Kevin’. D’acord?

   Un altre aspecte molt important és la construcció de la primera persona del singular ( el ‘jo’) dels verbs acabats en ‘-ar’: ‘treballO’, ‘practicO’.

   Vocabulari: ‘exercici físic’.

   La resta del text està molt bé.

   Fins a la tarda,

   Ariadna

 10. IGNACIO FERNANDEZ PAJUELO

  28 nov. 12
  11:14 #

  Hola sóc ignacio vaig a esplicar com son la meva rutina diaria.
  estic de baixa laboral i notraballo per que meban afe una protesi de
  genoll, i es el motiu perno tra ballar be a les 7 del m´ acheco i baig al
  bany merrento les mans, i le cara despre baig a la cuina faig un suc per
  tota la familia osigui per la meva dona i els meus fill, a 3/4 de 8. acompanyo a la meva dona a agafar el cotxe per marchar a traballar iportu el gos a caminar, torno a casa baig a buscar el pá, torno i almorso despre pasu l´esconbra per casa, faig el llit despre surto i baig ala fruiteria i porto fruita o verdures al que la meva dona m`adit torno a casa i amb sec una mica al ordinador a beura si tinc algun correo despre a les 10 o un quar de onçe surto a dona una volta o al mercadona a comprar a les 12 aribo i surto amb el gos un altre bagada ving i paro la teula per quan arbin als meus fills a dinar un ariba a l´une i l´atre ariba a 3/4 de 3 be despres amb poso al sofa a mirar les notisias per la tarda dilluns i dimecres faig catala de 7 a 9 dimars i dijous faig informatica de 5 a 2/4 d 7 torno a casa i la meva dona afet al sopar i sino l´ ajudo, despres de sopar miro la tele i a 2/4 d 12 m´en baig a dormi, fins demá bona nit………………

  1. Ariadna

   28 nov. 12
   15:34 #

   Hola, Ignacio,

   Analitzem el text:

   Recorda, davant dels noms propis de familiars i coneguts hem de posar-hi l’article, ‘sóc l’Ignacio’. D’acord?
   Una altra cosa, si dius ‘com són’ has de posar-hi un element en plural’, per tant, ‘les meves rutines diàries’.

   Seguim: en català ‘esmorzo’, i no pas ‘almorzo’. Un altre detallet: ‘per la tarda’ no ‘a la tarda’.

   Malgrat tot, reconec que has fet un gran esforç, i que el text s’entén perfectament; està molt ben explicat.
   Segueix així.

   Fins dilluns,

   Ariadna

 11. IGNACIO FERNANDEZ PAJUELO

  28 nov. 12
  11:24 #

  Hola torno sec ignacio be es per dic que abui no bin a clase por a conpaña a la meva dona al micha ba al oculista i lan dic que porti copa per que despre no pudra con duir i no aribare con hora be bon ca de semana fin dillum chaoooooooooooooooooooo

  1. Ariadna

   28 nov. 12
   15:35 #

   Cap problema, gràcies per avisar.

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!