• El dia dels morts

  Aquest matí en Roberto i en Samuel ens han explicat com se celebra a Mèxic la festivitat de Tots Sants, us convido a veure un altre cop el powerpoint que han preparat i a comentar-lo, també podeu explicar què feu vosaltres per a celebrar aquest dia.

   

 1. Viktoria

  01 Nov 14
  14:48 #

  Les países ortodoxas Rússia i Ucraina també se celebran el dia dels morts. La gent va al cementeri per preparar les tombes per llarg hivem. Recordeu les morts amables paraules.

  Respondre

 2. Alexander Omar V.

  01 Nov 14
  18:12 #

  en el meu país celebrem gairebé igual, mengem al cementiri i portem menjar a les tombes ..

  Respondre

 3. Inma

  01 Nov 14
  19:51 #

  Enhorabona a Roberto I Manuel pel PowerPoint!

  La primera vegada que vaig veure com se celebrava el dia del morts a Mèxic i en altres països, em va impressionar.molt.
  Crec que és una manera ancestral I una mica màgica de comprendre la mort i la vida. Una manera festiva.
  Consideren la mort com el passar a una altra vida on viuran felicos. És per això que potser ja no, que enterraven antigament als seus morts envoltats d´aquelles coses que creuen els donaren felicitat.
  La vida I la mort estan considerades des d´un punt de vista més festiu.

  Al Pais Basc el dia dels morts o el dia de Tots Sants és un dia trist. El record que tinc des que era una nena és que era un dia trist: cementeri, flors, espelmes, oracions, colors foscos, records tristos.

  Crec que m´agrada més celebrar la vida i la mort de las persones que estimo amb un sentit més festiu.

  Respondre

 4. Guillermina

  02 Nov 14
  13:54 #

  Mèxic és un país ric en cultura i tradicions; un dels principals aspectes que conformen la seva identitat com a nació és la concepció que es té sobre la vida, la mort i totes les tradicions i creences que giren entorn d’elles.

  El culte a la mort a Mèxic es practicava des de dates pròximes a l’any 1800 aC. El Dia de Morts és una celebració mexicana d’origen mesoamericà. Honra als difunts i coincideix amb les celebracions catòliques de Dia dels Fidels Difunts i Tots Sants.

  En l’Argentina, l’un de novembre es va recorda els difunts en la majoria dels casos, visitant el cementiri i deixant flors als éssers estimats.

  Respondre

 5. ROSALI

  02 Nov 14
  15:47 #

  en guatemala és un país molt tradició
  dia 2 de novembre. Un dels símbols comuns del dia de morts són les calacas; són cranis que els celebrants representen amb màscares. Les calaveres de dolç, tenen inscrits els noms dels difunts (o en alguns casos de persones vives en forma de bromes) al front, són consumides per parents o amics. Altres plats especials del Dia de Morts inclouen al Pa de Morts, un panet dolç fet a base d’ou que s’enforna en diferents figures, des de simples formes rodones, cranis i conills.

  Respondre

 6. martha

  02 Nov 14
  16:04 #

  A Veneçuela sobretot a l’interior del país, es fa la celebració del dia dels morts, les famílies es reuneixen al cementiri i il·luminen les tombes amb espelmes i moltes flors, passen tota la nit reunits, es retroben les famílies, fan menjar per compartir. Això com vaig dir anteriorment és en els pobles de l’interior, a la capital no es fa aquesta celebració, només s’acostuma anar al cementiri i portar flors.

  Respondre

 7. Carol

  02 Nov 14
  20:32 #

  Jo no conec fins avui aquesta tradició mexicana pèro em sembla interessant i curiosa.
  El dissabte he vist al barri de Gracia (carrer Torrijos) el que Montse ens va comentar i tinc fotos d´això en el mobil.

  Respondre

 8. Naila AGhnim

  02 Nov 14
  22:02 #

  En el nostre pais no es celebra aquest dia pèro m’importa conèixer les celebraciones de altres paisos.
  No m’agrada aquesta celebracìo perquè em fa por, i sobretot de les cares mortes

  Respondre

 9. MOHAMMED

  02 Nov 14
  22:24 #

  De un costat, aquesta celebració pot resultar divertida i interessant. perquè intenta fer d’una cosa misteriosa i que fa por, com la mort, un esdeveniment de diversió i bromes. Pero a mi no m’agrada la celebració a la manera mexicana. Primer por la data que coincideix amb els dia dels santos, i en la meva opinó, encare que no sóc ni cristià ni catòlic, és una falta de respecta. I segon, segur que en aquest dia, hi ha gent que està dolguda per la mort d’un amic o familiar o una mascota a qui tenia molt afecte i no em sembla correcte fer aquest tipos de bromas. En el meu pais, no es celebra aquest día.

  Respondre

 10. Vanessa Marziale

  03 Nov 14
  12:31 #

  Gràcies per la informació sobre aquesta tradició a Mèxic. M’ agrada molt Mèxic perquè posseeix una gran identitat i amor per els seus país, la seva cultura i costums.

  En Venezuela, no hi ha grans celebracions ni tradicions aquest dia. El més comú, és que les persones vagin al cementiri a visitar els seus morts, els portin flors i realitzin una missa en el seu honor.

  Respondre

 11. Diego

  03 Nov 14
  12:47 #

  En aquesta data la gent es dirigeix cap als cementeris i deixa ofrenes as seus esserts difunts. Aquest dia també es peer donar-li les graciés als sants que van permetre als seus esserts estamits viatjar cap el més allá en pau i sense problemes.

  Respondre

 12. Andrea

  03 Nov 14
  15:42 #

  Al meu pais se celebra la festivitat de Tots Sants, només a las provincias del nord-oest.
  Ahí la gent va al cementeri i ofereix flors, de colors bonics fetas amb papel a los morts.
  En la meva ciutat, Buenos Aires, no es día festiu. y no se celebra.

  Respondre

 13. patricia

  03 Nov 14
  18:20 #

  Al meu país (Bolivia) se celebra el dia de tots sants. es va cap al cementeri es reuneixen tots els familiars , esporten flors i velas.aquell dia es festiu en tot el país. Aquesta festa no es tan exagerada com en altres paisos.

  Respondre

 14. Gaby

  03 Nov 14
  19:51 #

  Al meu país (Hondures) també se celebra el Dia dels Morts com a part de l’herència catòlica, commemorant el Dia dels Sants Innocents (1 de novembre) i Dia dels Fidels Difunts (2 de novembre). L’esperit d’aquesta data és més un de celebració que de dol; les tradicions hondurenyes s’enfoquen a recordar amb flors i fins a música a familiars i amics que ja partieron.en els diferents racons del país, els hondurenys acudeixen a cementiris per retre homenatge als seus parents difunts.

  Respondre

 15. maira flores

  03 Nov 14
  19:53 #

  Entre les tradicions hondurenyes per celebrar el Dia dels Morts, la que més es practica és fer visita a les tombes d’amics i familiars, col·locant ofrenes com a corones de paper i arranjaments de flors naturals o artificials.Molts hondurenys aprofiten la visita per fer neteja de l’àrea en la qual es troben sepultats els seus afins morts o fer-los retocs a les làpides. Alguns porten menjar, begudes i fins a música. Famílies esmorzen sobre els sepulcres dels seus sers estimats després de donar-los manteniment. Les serenates no són infreqüents i “Amor Etern” es dedica repetidament sobre les làpides de mares, fills i altres parents.

  Respondre

 16. Wilmer

  03 Nov 14
  20:01 #

  A Hondures també se celebra el dia dels Santos i els morts, es porten flors als parents i amics difunts. Encara que el Dia dels Morts es relaciona només amb Mèxic, són varis els països llatinoamericans que commemoren aquesta data, cadascun de forma diferent.

  Respondre

 17. Mohammed BELKAT

  03 Nov 14
  20:37 #

  De un costat, aquesta celebració pot resultar divertida i interessant. perquè intenta fer d’una cosa misteriosa i que fa por, com la mort, un esdeveniment de diversió i bromes. Pero a mi no m’agrada la celebració a la manera mexicana. Primer por la data que coincideix amb els dia dels santos, i en la meva opinó, encare que no sóc ni cristià ni catòlic, és una falta de respecta. I segon, segur que en aquest dia, hi ha gent que està dolguda per la mort d’un amic o familiar o una mascota a qui tenia molt afecte i no em sembla correcte fer aquest tipos de bromas. En el meu pais, no es celebra aquest día

  Respondre

 18. Mohammed BELKAT

  03 Nov 14
  20:38 #

  De un costat, aquesta celebració pot resultar divertida i interessant. perquè intenta fer d’una cosa misteriosa i que fa por, com la mort, un esdeveniment de diversió i bromes. Pero a mi no m’agrada la celebració a la manera mexicana. Primer por la data que coincideix amb els dia dels santos, i en la meva opinó, encare que no sóc ni cristià ni catòlic, és una falta de respecta. I segon, segur que en aquest dia, hi ha gent que està dolguda per la mort d’un amic o familiar o una mascota a qui tenia molt afecte i no em
  sembla correcte fer aquest tipos de bromas. En el meu pais, no es celebra aquest día

  Respondre

 19. Mohammed BELKAT

  03 Nov 14
  20:40 #

  Aquesta celebració, de un costat, pot resultar divertida i interessant. perquè intenta fer d’una cosa misteriosa i que fa por, com la mort, un esdeveniment de diversió i bromes. Pero a mi no m’agrada la celebració a la manera mexicana. Primer por la data que coincideix amb els dia dels santos, i en la meva opinó, encare que no sóc ni cristià ni catòlic, és una falta de respecta. I segon, segur que en aquest dia, hi ha gent que està dolguda per la mort d’un amic o familiar o una mascota a qui tenia molt afecte i no em sembla correcte fer aquest tipos de bromas. En el meu pais, no es celebra aquest día

  Respondre

 20. daysi

  03 Nov 14
  20:46 #

  I Honduras també se celebra el dia dels morts. La gent va al cementeri per preparar les tombes y a deixar flors se reune tot la família.

  Respondre

 21. Pilar Reyes

  04 Nov 14
  1:03 #

  El Dia dels Difunts en l’Equador es commemora amb una amalgama de tradicions i ritus catòlics que varien en cadascuna de les províncies o regions.
  Les vigílies en els cementiris marquen les nits i matinades de l’1 i 2 de novembre, durant el dia els familiares dels difunts es dediquen a netejar i guarnir les tombes dels seus éssers estimats amb bonics arranjaments florals i a la nit a resar pel descans dels seus difunts.

  A casa es prepara ninots de pa i beguda calenta i altres dolços típics de aquesta data.

  Respondre

 22. susana encarnacion paz

  04 Nov 14
  14:16 #

  Al meu pais, Argentina, no celebra el Dia dels Morts . La gent grand visite cementiri y porta fleurs a seus morts.Ultimament la gent jove, celebra poco hallowen. Algun conserva apropia orar .

  Respondre

 23. edwin

  04 Nov 14
  17:02 #

  La meva família no es de elebrar aquesta festa de halloween, Pero cuan vivia a Honduras si Alguna gent lo celebra
  i molta gent va un visitar la seva Família o amics morta al cementiri. Porten moltes flors i espelmes. jo no se de aquestas festas, Però si mirava que molta gent fa Coses per celebrar.

  Respondre

 24. Mohammed BELKAT

  04 Nov 14
  22:49 #

  Aquesta celebració, de un costat, pot resultar divertida i interessant. perquè intenta fer d’una cosa misteriosa i que fa por, com la mort, un esdeveniment de diversió i bromes. Pero a mi no m’agrada la celebració a la manera mexicana. és una falta de respecta. I segur que en aquest dia, hi ha gent que està dolguda per la mort d’un amic o familiar o una mascota a qui tenia molt afecte i no em sembla correcte fer aquest tipos de bromas. En el meu pais, no es celebra aquest día

  Respondre

 25. Adela Salinas

  04 Nov 14
  23:09 #

  Al meu pais el dia dele morts es celebra cuinan moltas pastas, una molt especial que es diu T’ANTAHUAHUA que vol di nen de pa. La gent va al cementeri a pregar per els morts. i fa altares de pastas i ha gent que prega per altres personas a cambi de que le donin pastas. Tambe fan coronas de paper de colors negre, morat y blanc. Aquesta festa es una barreja de tradicions de culturas QUECHUA Y AIMARA con costumbres religiosas catolicas.

  Respondre

 26. Adela Salinas

  04 Nov 14
  23:11 #

  http://r.search.yahoo.com/_ylt=A2KLktnKQFlUcyIABKqe.Qt.;_ylu=X3oDMTBtaTBhcHJnBHNlYwNmcC1pbWcEc2xrA2ltZwRpdAM-/RV=2/RE=1415164235/RO=11/RU=http%3a%2f%2fadriano-ciclosegundo.blogspot.com%2f2012%2f04%2ftradiciones-de-mi-pais.html/RK=0/RS=BvGwTkHC._7rp1XTYfLlSx4Pgdw-

  Respondre

 27. marisol

  04 Nov 14
  23:45 #

  Bona nit a toc.soc la marisol.de don jo soc, pamplona, se fa la festa de los mort.la gent vas al cementeri a portar flor y plorar por el.aqui en sant cugat fan festa entre panyet i castañas con las nostras familia.pero` tambe se fa cada vegada maix la festa de hallowen.los nens se disfrazan de mort i bruixas i van ells a casa de la gent a pedir caramells.diuen truco o trato…para ells es mica maix divert.nosotres mengamos castañas todo la tardo i porten flors a las personas que lla no esten.

  Respondre

 28. Elizabeth Newman

  05 Nov 14
  10:28 #

  Al meu país no se celebra oficialment el dia dels morts, però molts emigrants de Mèxic i molta gent de descendència mexicana viuen allí, i ells sí el celebren. Jo sóc de una ciutat molt a prop de Mèxic i he vist tota la meva vida a final d’octubre calaveres de sucre i imatges d’esquelets ballant. M’emocionen perquè em recorden que la frontera entre la vida i la mort és porosa.

  Respondre

 29. Leonor

  05 Nov 14
  12:59 #

  Hola!!
  En Rep. dom. es fa la celebració del dia dels morts, algunas persones visiten els cementiris i portan moltes flors, encenen espelmes i preguen.

  Respondre

 30. Lucrecia Guamán.

  05 Nov 14
  13:31 #

  Bon dia a tothom.

  Al primer de november se celebra en tot el mon el dia de tot els sants, denominat també dia de els mort, o difunts.
  Cada pais ho realitza deacor amb las seva cultura, tradició y costum.
  Aquest dia familiars i amics van al cementer, portan flors i netejan els nichos dels seus essers estimats que han mort ,i de aquesta manera recordan les seves vivencies amb amor y respecte.

  Respondre

 31. Mirian

  05 Nov 14
  18:19 #

  Felicitats als dos per el treball, es molt interessant, com el meu país.
  A Bolivia a mig dia del primer de novembre , les famílies de los morts preparen una taula sobre la qual disposan de un estovalle (blanc si el difunt es nen i negre si es adult) i damunt es col-loquen elements simbólics com ser objectes que s’elaboren de farina de mora en forma d’animals, nens de pa i molt menjar.
  Les famílies se sentin al voltant de la taula i reben tota la nit visitants, els acompanyen en el seu ritu de record al difunt, en les seves rezos. també es tradició que passin grups de nens de casa a casa per rezárselo i cantar a les ánimes dels morts, rebent a canvi una part del festin.
  Al dia seguent aquests cants es repeteixen. a mig dia comença el ritual de acomiadar a las ámimes que han de tornar al món subterrani. Aixó s’acompayna de un majar abundant perqué el mort necesita molt energía per al seu viatge de tornada.

  Respondre

 32. Silvia

  05 Nov 14
  18:57 #

  En Madrid, la festa de los mort la gent va al cementeri y portan flors.y es molt típic menjar huesos de santo y buñuelos de viento.

  Respondre

 33. sandro

  16 Nov 14
  20:46 #

  Al meu país, Uruguai aquest día la gent va al cementeri per portar flors, i es reuneixen molts familiars dels mortis.

  Respondre

 34. Alberto

  17 Nov 14
  1:17 #

  En Italia el dia dels morts es celebra com en molts paisos d’Europa, o sigui anant al cementiri amb els familiars per a recordar els defunts. Es veritat que és un dia trist, pero m’agrada que la meva familia es reuneixi tota i que es parli del nostre passat. Cada any tenim alguna novetat de què els nostres avis podrian anar orgullos. Doncs ja fa molt fred el 2 de novembre a prop de Torino, sovint desprès de la visita al cementiri es torna tots junts a casa i es beu algo calent mentre que es continua a xerrar.

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!