• Una proposta interessant

  Hola! Avui a classe hem treballat el futur i hem escoltat la cançó de Pa amb oli i sal, del grup Blaumut, que ens ha servit per veure’n tots els usos.

  Us en deixo una altra, aquest cop del grup Manel, que ja veureu que també té molts futurs. Aquesta cançó és més trista que l’altra… però espero que us agradi!

  I ara, us explicaré una sortida que faré el diumenge 9 de maig: aniré a Girona amb un amic i visitarem l’exposició “Girona temps de flors”. Caminarem pel barri vell de la ciutat i podrem veure totes les flors que s’exposen a les cases i als carrers principals. Hi anirem amb el tren i arribarem a Girona a les 12 del migdia. Passejarem per la muralla i arribarem a la Universitat de Girona. Un cop allà, baixarem fins a arribar a la Catedral i entrarem al Museu dels Jueus. Anirem a dinar al restaurant Le Bistrot i després de dinar tornarem cap a l’estació.

  Què us sembla aquesta proposta?

  Ara us toca a vosaltres! Endavant!

 1. pepi

  14 abr. 15
  20:16 #

  Hola

 2. pepi

  14 abr. 15
  20:31 #

  El proper 1 de Mmaig anirem el meu marit dues Aamigues i jo a Sevilla. Hi Anirem en ave .Sortirem a les onze del mati i hi arrivbarem a les quatre de la tarda. Despreés buscarenem el l’hotel. Passejarem pero tota la ciutat.Tambeé gaudirem de la gastronomíia que hi ha alláà.Despuésrés de quatre dies tornarem i jo crec que disfrutarem molt.

  1. lponsati

   15 abr. 15
   9:13 #

   Hola Pepi!
   Està molt bé l’escrit. Alguns comentaris:
   -els noms dels mesos, igual que els dels dies de la setmana, van sempre en minúscula en català.
   -el verb “disfrutar” no és correcte en català… en aquest cas pots posar: “gaudirem molt del viatge”.
   -“Anirem en ave”: en aquest cas, has de dir on anireu: ho pots dir fent servir el pronom HI (a Sevilla).

 3. Patricia

  16 abr. 15
  21:15 #

  Bona tarda a tots!!
  Jo també us explicaré que faré el proper cap de setmana perquè ho demana la profe.

  El dissabte, si fa bo, aniré amb uns amics a la platja, aprofitarem el bon temps per estar tots junts. Jugarem a voòleyi, parlarem i beurem uns mojitos, els fan al chiringuito y i están són molt bons.
  A la tarda aniré amb un amic a comprar un regal perquè celebrem l’aniversari sorpresa d’un amic, el Jordi, que será a la nit.

  A les 21:00 quedarem per anar a sopar a Barcelona a un restaurant molt maco y i després suortirem de festa, YUHUUUUU!

  El diumenge, em relaixaré a casa meva i aprofitaré per puosar totes les coses al díia. Cuinaré el menú de la setmana, netejaré la roba,… Tot aixó!

  I vosaltres, queè fareu?

  Petonets y bon cap de setmana a tots.
  Ens veiem el dimarts.

  1. lponsati

   20 abr. 15
   22:46 #

   Hola Patricia!

   L’escrit està molt bé, i tots els verbs que has utilitzat, també. Et deixo el que diu l’Optimot sobre la paraula “chiringuito”:

   “Malgrat l’ús que se’n fa, la normativa no recull la forma xiringuito PER fer referència a l’establiment públic de petites dimensions que habitualment es troba en una platja, obert de tots costats i on es venen begudes i se serveixen menjars.

   Les formes que convé fer servir, segons el context, són: baret, barracó, guingueta, quiosquet, quiosc de begudes o bé barraca”.

 4. Raul Guijarro

  17 abr. 15
  8:55 #

  Bon dìa, ja torna a arribar altrea vegada el cap de setmana. jo aquest cap de setmana anireé amb els meus companys de la banda de muúsica de Cerdanyola de colonies a un poble que està a prop de Vic, es diu Gurb. Estarem tot el cap de setmana en una casa rural, farem moltes activitats de d’aventura i piscina,futbol… pero el motiu de la sortida es perque farem tots junts un assaig especial perque el propero dissabte, dia 25, farem un concert per díapel dia de Sant Jordi a l`ateneu, si volleu anarvoleu venir, no ho podeu fer. I el dissabte 2 de maig tocarem altrea vegada,al mateix lloc, aquest cop serà un concert perol Roser de Maig.
  Jo cuinare el supar del disabte ,perque m`agrada molt fer barbacoes.
  Bo, penso que ja esta be.
  Fins dimarts i bon cap de setmana a tothom.adeu.

  1. Lucia Saa Mora

   19 abr. 15
   18:29 #

   El proper dissabte anirem amb els germans del meu marit a passejar al Parc Natural de Collserola perque’è els petits puguin veure els animals de la grenja (granja), els toqui el Sol i l’Aire.
   Tenim pensat anar a menjar al barri de canaletas i despress otra vez (una altra vegada) passejar

   1. lponsati

    28 abr. 15
    8:59 #

    Hola Lucia!!

    Ara sí que l’he vist! Està molt bé. Potser hauries d’haver utilitzat algun verb més en la forma de futur, però tot i així, el que has escrit té molt sentit i està molt bé.

  2. lponsati

   20 abr. 15
   22:55 #

   Raúl, l’escrit està molt bé! “Altre” en aquest cas és femení i per tant ha d’acabar amb “a”. A veure si algun company s’anima a venir a algun concert!

 5. Roberto

  19 abr. 15
  21:48 #

  Bona tarda companys!el proper cap de setmana anire é a Montserrat amb uns amics meus. Anirem cap a la muntanya fins a on podem conduir… perquè fins a dalt del tot no hi podrem anar. Primerament anirem caminant fins que trobem el cremallera i despres l’agafarem per poder anar fins a dalt. Quan arribem ens menjarem alguna cosa i caminarem més encara. despres, ens recorrerem la muntanya per ver veure tota Barcelona fins a dalt i per últim agafarem de nou el cremallera per baixar fins el cotxe.tornarem cap a cerdanyola i soparem en algún lloc macuo.

  1. lponsati

   20 abr. 15
   23:03 #

   Hola Roberto! L’escrit que has fet està molt bé. Tingues en compte que a la segona línia, si no hi tornes a posar Montserrat, aleshores hi has de posar el pronom HI (per fer la substitució!).
   Els verbs menjar i recórrer no són incoatius, per tant, no diem “ens menjarem” o “ens recorrerem”. Ja veig que la proposta de Montserrat va causar furor!

 6. Adriana

  20 abr. 15
  11:17 #

  Hola, bon dia.
  El cap de setmana que ve, anirem la meva familia, uns amics i jo a un parc en a Barcelona que es diu Cervantes. Esmorzarem un picnic (Adriana, aquí és millor dir: farem un picnic). I jugarem amb els nostres fills a la pilota i els als parcs de nens. Anirem en cotxe hi i (aquí l’ordre és al revés: i hi, perquè primer afegeixes i després dius on arribareu) arribarem a laes deu del matí.
  Amb La meva familia cuinarem / farem uns entrepans petits de formatge i pernil; la beguda serà: sucs per a nens i cervesa per a adults.
  Adeu
  Fins demà

  1. lponsati

   20 abr. 15
   23:08 #

   MOlt bé, Adriana! Un bon escrit. Mira’t el comentari que t’he fet sobre el pronom HI, i recorda que quan diem de jugar, no hi posem l’article al davant: “jugar a pilota”, i no “a la pilota”.

 7. fabiola

  20 abr. 15
  11:44 #

  Bon dia Lidia i companys!!!
  Els explicaré el que farem per l’aniverari de la meva filla, que és el proper 13 de maig: i la portarem a un parc d’atraccions, on jugarem, partirem tallarem el pastiss i ens divertirem molt, despres, anirem a dinar al mac Donal, perquê a la meva filla li encanta menjar hamburguesa i per ûltim caminarem per la platja i gaudirem d’un tarda meravellosa y tanquil·la.

  Fins demâ.

  1. lponsati

   20 abr. 15
   23:12 #

   Bona nit, Fabiola! L’escrit està molt bé. Pensa, però, que a nosaltres no cal que ens tractis de vostè, així que en comptes de dir “els explicaré” pots dir “us explicaré”. Vigila, també, amb les “y”, que en català són “i“.

 8. Taide

  20 abr. 15
  23:25 #

  Bona nit!!!

  El proper cap de setmana del pont de maig, aniré amb la meva família a València perquè celebrarem el bateig del fill de la meva cosina, que ha nascut al mes de setembre.
  Passarem quatre dies a València amb la família. Després del bateig anirem a dinar a La Tagliatela. Els dies següents anirem a l’albufera, a la platja i a la Ciutat de les Arts i les Ciències. AEl diumenge a la tarda tornarem a casa.

  Fins demà

  1. lponsati

   22 abr. 15
   13:52 #

   Hola Taide!
   L’escrit està molt bé i els temps verbals, també! Recorda que la “u” de “següents/ conseqüència” s’escriu ü.

 9. hafssa essidq

  21 abr. 15
  1:25 #

  La setmana que ve, aniré amb uns amics catalanes al Marroc, per dues semanas. Al primer agafàrem el avió del aeroport de Barcelona al aeroport de Fez , i desprès passarem a la meva casa per per conoxer a la meva família, xararem i beverem el té marroquí i al final descansarem després de plantejar les maletes .El segon dia sortirem per conoxer a la Medina i las monuments de Fez que es la capital cultural del marroc desprès dinarem en un restaurant traditionnel allà que nos presentara alguns de las menjar típics del marroc, el l’endemà anirem a comprar les vestits tradicional es diu Caftan perquè en dos dies desprès assistirem a un casament en Tanger de la meva cosina que durarà tres dies, el quart dia anirem a Chafchawen i a las ciutats del nord i passarem un dia en cada ciutat . El primer i el segon dia de la segona setmana los pasarem en Ifrane que es la segona neta ciutat en el mundo i veurem las muntanyas del Atlas que l’entorn , i les últims dies del segona semana anirem al sud del marroc , passarem un dia a Marrakech on descobrirem altres costums diferents de les del nord i l’endemà anirem a Marzouga la sahara i disfrutarem del sol i del arena que hi ha i dormiren sota del arena perquè es molt bé per la salut . I al final tornarem a Fez per preparar a tornar a Barcelona.

 10. hafssa essidq

  21 abr. 15
  1:26 #

  La setmana que ve, aniré amb uns amics catalanes al Marroc, i hi estarem per dues semanas. Al primerPrimer de tot agafarem el l’avió de l’aeroport de Barcelona al a l’aeroport de Fez , i després passarem a la meva per casa meva per conèixer a la meva família, xaerrarem i beverem (beurem) el tée marroquí i al final descansarem. Després de plantejar (Hafssa, no entenc què vols dir amb el verb “plantejar”) les maletes. El segon dia sortirem per anar a conoxer (conèixer) la Medina i las els monuments de Fez, que és la capital cultural del Marroc, després dinarem en un restaurant traditionnel (tradicional) allà que nos ens presentarà alguns de las dels menjar típics del Marroc, el l’endemà anirem a comprar les vestits tradicionals, que es diu (diuen, perquè vestits és plural) Caftan, perquè en dos dies després assistirem a un casament en a Tanger de la meva cosina que durarà tres dies. El quart dia anirem a Chafchawen i a las (les) ciutats del nord i passarem un dia en a cada ciutat. El primer i el segon dia de la segona setmana los (els) passarem (del verb passar) en a Ifrane, que es la segona neta ciutat (ciutat més neta del món) en el mundo i veurem las muntanyas (muntanyes, plurals acabats en -es) de l’Atlas i tot l’entorn, i les (els perquè últims és masculí) últims dies del segona setmana anirem al sud del Marroc, passarem un dia a Marrakech, on descobrirem altres costums diferents de les del nord i l’endemà anirem a Marzouga, la (al) sahara i disfrutarem del sol i del arena (arena: sorra. de la sorra) que hi ha i dormirem sota del arenala sorra perquè es molt bé per la salut (és bo per a la salut). I al final tornarem a Fez per preparar a tornar (la tornada) a Barcelona.

  1. lponsati

   22 abr. 15
   15:55 #

   Hola Hafssa! Has fet un escrit llarg, però està molt bé! Quines ganes de conèixer el Marroc!! Et dic algunes coses:
   -“estar per dues setmanes”: pots dir durant dues setmanes, o hi estarem dues setmane, però no “per dues setmanes”.
   -meva casa: al revés, casa meva
   -els plurals en català acaben en -es: casas no, sinó cases.
   -el+nom: si la paraula comença en vocal, aleshores hem de posar l’: el endemà: l’endemà.
   -el verb conèixer: “sortirem per conèixer” és millor que diguis “coneixerem la Medina o bé “anirem a conèixer la Medina”.

 11. María Belén

  21 abr. 15
  14:25 #

  El dissabte que ve, anirem a patinar una estona al carrer. Després dinarem en algun restaurant i tornarem a casa. A la tarda arrivbaramn els amics i veurem una pelicula (pel·lícula). Soparem tots junts i ens (nosaltres) ho passarem molt bé. El diumenge anirem a Barcelona i passejarem per el per el: pel centre.
  Quan ens trobem cansats, tornarem a casa.

  Lidia, jo vaig anar a Girona el l’any passat a veure també “Girona temps de flors”.

  1. lponsati

   22 abr. 15
   15:37 #

   Hola Belén!
   L’escrit està molt bé. Les dues línies que surten ratllades és un error… però no ho puc treure. Tingues en compte que “per+el” sempre es converteix en “pel”.
   Haha, i què, et va agradar anar a Girona? A mi molt! Val la pena anar-hi el primer cap de setmana que les flors són més maques!

 12. Daniel

  23 abr. 15
  14:19 #

  Bon dia!
  Aquest dissabte aniré a casa d’un amic i veurem les sis peliculas de “Star Wars”.
  Després trucarem a la pizzeria i demanarem que ens les portin a casa i ens les menjarem.
  Quan acabem de veure les peliculas, tornaré a la nit a casa meva,
  faré de sopar alguna cosa que m’agradi i mentre menjo,
  parlaré amb la meva parella una mica de Catalá.
  Quan estigui cansat em aniré a dormir i aixi el diumenge em aixecaré aviat.

 13. Camellia

  27 abr. 15
  10:34 #

  Hola, Bon dia!
  Aquesta setmana el dissabte amb el meu marit i esl (els) meus amics anirém (anirem) a la mountanya.
  Farém (Farem) una visita al Montseny. Prepararém (Prepararem) el dinar a casa i marxarem cap allà amb cotxe.
  Quant arribem escuollirem una de les moltes rutes que hi ha.
  Caminarem molt pels camíns i ens ho passarem genial.

  1. lponsati

   28 abr. 15
   9:05 #

   Hola Camelia!
   L’escrit està molt bé! Et comento algunes coses:
   -les formes de futur que parlen de nosaltres no porten accent: no hem d’escriure “anirém”, sinó anirem.
   -la paraula muntanya s’escriu amb u!

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!