• Un personatge famós!

  vampiraBon dia!

  L’Enriqueta Martí Ripollés és coneguda popularment com la “vampira del Raval” o la “vampira del carrer Ponent”. Va néixer a Sant Feliu de Llobregat l’any 1868 i va morir el 12 de maig de 1913. Va ser una assassina en sèrie, segrestadora i proxeneta de nens.

  De molt jove es va traslladar a viure a Barcelona, on hi va trobar feina de minyona, però ben aviat va començar a exercir la prostitució als bordells i al Port de Barcelona. Enriqueta Martí tenia una doble vida. Durant el dia mendicava i demanava menjar a cases de caritat, convents i parròquies. Vestia amb parracs i de vegades duia de la mà nens que feia passar pels seus fills. Després els prostituïa o assassinava. No tenia cap necessitat de mendicar, ja que la seva doble feina de proxeneta i remeiera li donava prou diners per viure sense problemes. De nit es vestia amb robes sumptuoses, barrets i perruques, i voltava pel Teatre del Liceu, el casino de l’Arrabassada i altres llocs on anava la classe benestant de Barcelona.

  Alhora que feia de proxeneta de nens molt petits, també exercia la professió de remeiera: els productes que usava per fabricar els remeis eren fets amb restes humanes de les criatures que matava, nens i nenes molt petits (des del moment de néixer i fins als nou anys). Dels nens ho aprofitava tot: el greix, la sang, els cabells, els ossos.

  En aquest enllaç podeu veure un reportatge d’aquest personatge tan singular de la Barcelona del segle XIX:

 1. Cristina Cacereño

  22 Nov 15
  23:32 #

  Robin Williams va néixer a Chicago al el 21 de juliol del 1951, va començar com a actor en a la sèrie “Happy Days” al 1974 i al cinema al 1980 amb “Popeye”.
  Era un home alt, canós, amb els ulls blaus, amb estil i atractiu, a més a més d´un gran humorista.
  Va guanyar el seu primer Oscar al (l’any) 1998 per (és millor dir: “per la pel·lícula”) “El indomable Will Hunting”, com a millor actor de repartiment secundari. Robin va aconseguir a més a més quatre “Globos dOro” i dos premis Emmy.
  La seva filmografia inclou pel·lícules com “Awakenings” (1990), “Hook” (1991), “Aladdín” (1992), “Señora Doubtfire” (1993), “Jumanji” (1995), “Patch Adams” (1998), “El hombre bicentenario” (1999) y “El mayordomo”, entre d’altres.
  Va ser protagonista (potser seria millor dir: Va tenir una vida complicada) d’una vida complicada perls seus problemes amb l’alcohol, cosa que liel va obligar a entrar en un centre de rehabilitació al 2006.
  L’actor va tornar al cinema al 2013 amb la comèdia “The Crazy Ones”, que va ser cancel·lada.
  Williams es va casar tres vegades: amb Valerie Velardi, amb Marsha Garces i amb Susan Schneider.
  Finalment,va morir al l’11 d´agost del 2014 als 63 anys a California, suïcidant-se.

  Respondre

  1. lponsati

   25 Nov 15
   17:11 #

   Hola Cristina! EStà molt bé la presentació de Robin Williams. Enhorabona!
   Pel que fa a les formes verbals, estan molt ben utilitzades. En català “repartiment” no és sinònim de “secundari”, en aquest context. És millor que diguis “actor secundari”, doncs. A l’última frase, el gerundi “suïcidat-se” en aquest cas no està ben utilitzat, però tranquil·la que això no ho has de saber encara. Seria millor posar-ho, per exemple, així: “Finalment, es va suïcidar l’11 d’agost…”.

   Respondre

 2. Melisa Ruiz

  23 Nov 15
  19:17 #


  Bona tarda!
  El personatge que he triat es diu Ayrton Senna, va ser uns dels millors pilots de Fórmula 1. El seu nom complet era Ayrton Senna da Silva, va néixer al Brazil l’any 1960.
  El pilot va competir en a la Fórmula 1 per als equips Toleman, Lotus, McLaren i Williams, guanyant (el gerundir no està ben utilitzat, aquí. Hauria de ser: va guanyar) el campionat del món en els anys 1988, 1990 i 1991 , acumulant (el mateix cas que abans: va acumular) un total de 41 victòries, 80 podis i 65 “pole positions” (entre cometes, perquè estàs fent servir una altra llengua).
  Per a molts experts ésva ser (perquè ja està mort) el més ràpid de la història de l’automobilisme, era reconegut principalment per la seva velocitat i tècnica superlativa i entre 1989 i 2006 (segur?) va obtenir el rècord de més pole positions.

  El 1994 Senna va patir un fort accident durant una carrera al gran premi de San Marino, va ser colpejat al cap per una roda que es va deixar anar del seu monoplaça en l’accident i va morir.
  La seva mort va motivar tres dies de dol del govern del Brasil i un enterrament amb honors d’Estat, més d’un milió de persones van participar en el seu trasllat al cementiri.

  Respondre

  1. lponsati

   25 Nov 15
   17:20 #

   Hola Melisa! M’agrada la descripció que has fet d’Ayrton Senna.
   L’ús del gerundi (com el cas de “guanyant” o “acumulant”) no és fàcil, per tant, cal que tinguis present que no es diu així però és normal que no ho sàpigues perquè no l’hem treballat a classe.
   Està ben escrit i ben estructurat. Molt bé!!

   Respondre

 3. Elena Diego

  23 Nov 15
  20:55 #

  “O Apalpador”

  “O Apalpador” va ser un personatge de la tradició gallega popular, nascut a O Courel (Serra de Lugo) .Estava lligat a les festes de Nadal ja que li agradava compartir aquestes dates amb la gent dels pobles.

  Era un pastor gegant, bé, de mirada dolça i llargues barbes vermelles, sempre portava un abric ple de pedaços i amb grans gambades es recorria galicia entera (aquesta expressió, en català, és millor posar-la així: tot Galícia).Vivia sol, a la muntanya.

  Durant l’any fabricava carbó, s’alimentava de fruits silvestres, caçava senglars i recol·lectava mel, també fabricava joguines de fusta fets (fetes, perquè joguines és femení) amb les branques dels arbres. El 24 i 31 de desembre baixava als pobles de la serra i visitava els nens quan estaven adormits i els palpava el ventre per comprovar si havien menjat bé durant l’any i als que estaven més flacs (millor prims) els deixava castanyes calentes i les joguines de fusta que ell feia. D’aquí li van posar el nom de “O Apalpador” i va ser una figura mítica a l’època dels nostres avis, es va considerar com l’antecessor del Pare Noel actual.
  Va fer feliç a molts nens.

  Respondre

  1. lponsati

   25 Nov 15
   17:46 #

   Molt interessant aquest personatge, Elena! No el coneixia.
   Les formes verbals estan ben utilitzades, enhorabona. Vigila que l’imperfet sempre acaba en –ava, en català. Per dir “Galícia entera”, o “Catalunya entera”, és millor dir “tot Catalunya”, “tot Galícia”.
   L’escrit està molt bé tant d’estructura com de significat. Et felicito.

   Respondre

 4. Ysabel De Lima

  25 Nov 15
  15:58 #

  CHARLES CHAPLIN

  Charles Chaplin va néixer a Londres i va viure 88 anys. El seu pare ho (el va abandonar) abandono quan era un nen petit i la seva mare era actriu i ballarina, tots dos pares alcohòlics. Un dia que la seva mare es va posar afònica la va substituir en el teatre amb la mateixa cançó que cantava ella, el (ell) tenia 5 anys i va tenir molt èxit i així va començar en el món de l’espectacle.

  A partir d’aquí, va estar 78 anys lligat a l’espectacle i 58 al cinema, va fer 79 films entre curts i llargs (llargmetratges), muts i sonors. Va ser mite i llegenda, rodamón, tirà i noble a la vegada, geni, nan, poeta, mim sensible i original. En suma, és considerat un dels millors actors de la història.

  Commovia molt a la gent per la seva vestimenta humil i desgastada com un rodamón, amb uns pantalons exageradament amples, sabates enormes, jaqueta estreta, barret de fong massa petit, tot en (de) color negre, a més tenia un bigoti diminut i un bastó de bambú.

  En la seva trajectòria com a actor, compositor, escriptor, productor i director de cinema va ser considerat com el creador del mític personatge Charlot i d’un nou tipus de d’humorisme, a part de la seva extraordinària vena còmica, humanitzava als personatges que encarnava en les seves pel•lícules. Era una persona que anava sempre commogut, ple d’esperances i il•lusions, fallides en la seva la majoria de les vegades però que afrontava amb resignació, tranquil•litat i malenconia.

  Aquest geni de la pantomima sentimental era sovint víctima dels contrastos de la vida perquè rememorava la seva pròpia infància en els suburbis londinencs, per això les seves comèdies sentimentals i amb certa amargor són en essència una sàtira social.

  Respondre

  1. lponsati

   02 Des 15
   17:52 #

   Hola Ysabel! Has fet una molt bona descripció. Les formes verbals que has utilitzat són correctes, menys a la primera línia, quan dius: ho abandonó. En aquest cas, has de posar “el va abandonar”, on “el” en aquest cas fa referència a ell, a Charles Chaplin.

   Per la resta, l’escrit és perfecte. Et felicito!

   Respondre

 5. Alla

  30 Nov 15
  17:05 #

  Iuri Gagarin va néixer el 9 de març de 1934 a una pobla (un poble, és masculí) a prop de Moscu (en català és Moscou). Va ser el primer humà a viatjar a l’espai exterior.

  Iuri Gagarin era un home amb cara amable, amb cabell castany i ulls blaus, amb el seu famós somriure.
  Despres de la Segonda Guerra Mundial Gagarin va ser seleccionat per la formació tècnica en una escola secundària de Saràtov i va aprendre a pilotar un avió lleuger. El 1960, Gagarin va ser seleccionat juntament amb 19 altres cosmonautes, entre uns 3.500 (marquem els milers amb un punt) voluntaris. Finalment Gagarin resulta elegit com a primer cosmonauta. Parlan (Diuen / es diu) que el (en aquest cas “el” substitueix a Gagarin) va elegir finalment per la seva somriure.

  El 12 d’abril de 1961 va fer el primer viatge a l’espai exterior amb la nau Vostok 1. El vol va durar 108 minuts en total.
  Gagarin va tenir una mort muy trist (molt trista) i tonteries (?). Gagarin va morir el 27 de març de 1968, als 34 anys d’edat, quan pilotava rutinari un avió a prop de Moscou.
  «Poiekhali!» (ens n v’n’anem) va ser la frase que va dir Gagarin en el moment de l’enlairament de la seva nau, Vostok 1.
  Iuri Gagarin era (va ser) un gran home d’una gran epoca de la Unió Soviètica.

  Respondre

 6. Mara Sanchez

  02 Des 15
  11:07 #

  Domingo Tinguitella o més conegut com “Minguito” va ser un personatge famós Argentino (argentí) interpretat per el l’actor Juan Carlos Altavista entre les dècades del seixanta i vuitanta.

  “Minguito” interpretava l’home del pople Argentino (poble argentí) i mès particularment de Buenos Aires, descendent d’immigrants. El personatge va alcanzar (tenir) el major èxit quan va fer el programa popular de televisió “Polémica al bar”, que intentava reflectir la societat Argentina a un típic café de Buenos Aires; allí estava “el chanta”, el l’intel-lectual, l’home de classe mitjana i el treballador fill d’italians “Minguito”.

  Generalment es presentava vestit amb un traje (vestit jaqueta) d’home que li quedava petit, camisa tancada al coll, barrer típic de “tanguero”, bufanda i sabatilles.
  Ell es burlava del seus companys de la taula del cafè, de les seves reflexions intel·lectuals, però quan ells es burlaven de ell s’enutjava amb faclitat, era molt divertit!

  Quan l’actor va morir el 20 de Juliol (juliol: els mesos en català van en minúscula) de 1989 als seixanta anys, el personatge ha deixat (va deixar: va morir, per tant, va deixar) de d’existir, i encara que altres actores han volgut representar-lo, res s’assembla a la màgia que tenía (tenia, sense accent) el “Minguito ” original.

  Respondre

 7. Lidia Mendoza Zibecchi

  03 Des 15
  0:06 #

  Jauma Sanllorente
  Has nascut a Barcelona es un escriptor ,periodista i activista social el ha fundat la ONG Sonrisas de Bombay
  Va estar diversos anys en el ambit de la prensa económica . Quan en 2003 viatjo a India de vacançes on va quedar impactat per la pobresa i especialment per la extrema vulneralidad dels mes petits en els carrers de bombay .
  El decideix deixar el seu treball i la seva vida a Barcelona i trasladar-Se a Bombay i així neix l ONG
  Compten amb áreas de educació ,salir i desenvolupament socioeconomic allí es traballen desde la perspectiva que la educació es la únic mitja que pot trencar el cercle de la pobresa sense fi i posar marxa l ascensor social .

  Respondre

 8. Maria Laura

  10 Des 15
  10:26 #

  Lionel Messi va néixer el 24 de juny de 1987 a la ciutat de Rosario, a la província de Santa Fe. Lionel té dos germans, Rodrigo i Matías, i una germana, María Sol.
  Lionel Messi té una relació amb Antonella Roccuzzo, també Rosarina, a qui coneix desde nen. Tenen dos fills Thiago Messi i el segon, Mateo Messi.
  Carles Rexach,director tècnic del F. C. Barcelona, va notar el talent de Messi i que, com tenia parents a Lleida, podia viatjar a Espanya amb el seu pare, el Barcelona ho va fitxar després de veure-ho jugar, i es va oferir a pagar els costosos tractaments si el es mudava a Espanya. La família es va traslladar a Barcelona, on Messi va començar a jugar amb equips juvenils.
  Messi va aconseguir convertir-se, als 17 anys, en el jugador més jove del Barcelona.
  Des de 2009 és considerat per diversos organismes esportius, per diversos futbolistes, per gran quantitat de exjugadores ,entrenadors, com el millor jugador del món i per a alguns esportistes, jugadors i tècnics, com el millor futbolista de la historia

  Messi va crear la Fundació Leo Messi la missió de la qual és actuar en favor dels nens i adolescents en situació de risc.
  En Unicef va arribar a ser nomenat, l’11 de març de 2010, Ambaixador de Bona Voluntat.
  En 2013, la fiscalia espanyola va imputar a Messi i al seu pare per possible delicte de frau fiscal. El 28 de juliol següent, la petició de la fiscalia d’arxivar la imputació per tres delictes fiscals va ser rebutjada pel jutge instructor.

  Respondre

Escriu un comentari

RSS dels comentaris

Pots utilitzar els següents tags XHTML: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!