• El meu personatge preferit del segle XX

  Redacta un text del teu personatge preferit del segle XX. Fes servir almenys 10 verbs en passat i no diguis qui és, a veure si els companys de classe saben de qui es tracta.

  Resultat d'imatges de massagranEl meu personatge important del segle XX és un personatge català de ficció. Va ser el protagonista d’unes aventures extraordinàries que va viure amb el seu gos en una quinzena de còmics i una sèrie de televisió. Josep Maria Folch i Torres va ser l’autor de les vinyetes d’aquest heroi, que es va convertir en un referent de la literatura infantil i juvenil.

  El personatge, en contra de l’opinió de la família, va embarcar per descobrir països nous i costums diversos i va arribar a l’Àfrica, on va fer grans amics. Va ser important per mi perquè tot i ser un heroi desmanegat va superar tots els problemes amb què es va trobar de manera enginyosa i de bon humor.

   

  Saps qui és?

   

 1. Salva

  21 gen. 17
  11:05 #

  Exercici Català per al dia 26 de Gener:
  Freire va néixer el 19 de setembre de 1921 en una família de classe mitjana de Recife, capital de Pernambuco, al nord-est de Brasil. Va patir la pobresa i la gana durant de depressió econòmica de 1929. Aquesta experiència modelà el seu criteri quant a la pobresa i el va ajudar a construir un mètode educacional molt particular. Es va inscriure a la facultat de dret de la Universitat de Recife el 1943. Paral·lelament va estudiar filosofia, fenomenologia i psicologia del llenguatge. Tot i acabar la carrera mai va exercir d’advocat. En lloc d’això, va fer de mestre a les escoles de secundària ensenyant portuguès. El 1944 es va casar amb Elza Maia Costa de Oliveira, que també era professora. Van treballar plegats la resta de les seves vides i van tenir cinc fills. El 1946, va ocupar el càrrec a la ciutat de Recife de director del Departament d’Educació i Cultura del Servei Social de l’estat de Pernambuco. Començà a treballar amb gent pobra amb problemes d’analfabetisme. Desenvolupà un mètode poc ortodox, que amb el temps es consideraria part de la teoria de l’alliberament. En aquells temps, al Brasil, una persona analfabeta no podia votar en les eleccions presidencials.
  El 1961 va ocupar el càrrec de director del Departament d’Extensió Cultural de la Universitat de Recife. El 1962, va disposar de la primera oportunitat per aplicar les seves teories; va ensenyar a llegir i escriure 300 treballadors de la canya del sucre en només 45 dies. A partir d’aquesta demostració, el govern brasiler va aprovar la creació de milers de cercles culturals al país. Però el 1964 hi va haver un cop d’estat que va posar fi a tant d’esforç. Freire va ser considerat un traïdor i va ser empresonat 70 dies. Després d’un breu exili a Bolívia, va treballar cinc anys a Xile pel Moviment Cristià Democràtic per a la Reforma Agrària i per l’Organització de l’Agricultura i el Menjar de les Nacions Unides. El 1967, Freire va publicar el seu primer llibre: Educació com a pràctica de llibertat. Posteriorment va publicar el seu llibre més famós, La pedagogia dels oprimits, imprès el 1968 en portuguès. El seu treball va tenir una bona rebuda en diversos sectors. El 1969 fou convidat a la Universitat Harvard. Al següent any, La pedagogia dels oprimits es va publicar en castellà i anglès, i expandí el seu radi d’acció. A causa del desacord polític entre les successives dictadures i Freire, un cristià socialista, aquesta obra no es va poder publicar al Brasil fins al 1974, moment en el qual el general Ernesto Geisel va prendre el control de Brasil i va començar un procés de liberalització cultural.

 2. marta

  22 gen. 17
  21:13 #

  El meu personatge del segle XX és un cantant espanyol. Va ser el protagonista de tots els caps d’any a televisió, de jova també va ser actor.
  El 1966 i 1967, va representar a Espanya al Festival d’Eurovisió amb els seus èxits “Jo sóc aquell” i “Parlem de l’amor”, quedant en 7 è i 6 è posició. El que el va convertir en un artista conegut internacionalment, començant una interminable sèrie de gires, cantant en els teatres i recintes més importants del món.
  Fa més de 40 anys interpreta cançons compostes pel també espanyol Manuel Alejandro, que ha sigut el compositor de diversos dels seus discos. També interpreta en els seus concerts cançons del cantautor castellanomanxec José Luis Perales.

 3. ENCARNA

  23 gen. 17
  0:20 #

  El meu personatge favorit del segle XX eren uns dibuixos animats. També és el nom d’un llibre infantil.
  Es tractava d’una nena peita que vivia als Alps suissos. Aquesta nena no tenia pares i vivia amb el seu aví, era conegut al poble com el vells dels Alps un home solitari sense visites d’amics o familiars.
  Allà coneix a un noi que passejava ovelles, després acabarà sent el seu millor amic.
  Vivia molt feliç i al seu aví poc a poc li va cambiant el carácter.

  També coneix a una nena que era inválida on li fa companyia i acaben sent molt amigues.
  La vida de tothom que va a les muntanyes a pasar una temporada canvia molt, ja que son molt més feliços.

 4. Noelia Palomares

  23 gen. 17
  14:59 #

  El meu personatge del segle XX és un nen d’onze anys de dibuixos animats que va viure amb la seva familia a Itália. Un dia la seva mare va tenir que marxar a Argentina per buscar feina.
  Durant un temps la mare d’aquest nen va escriure cartes des de l’Argentina a la seva familia que van continuar vivint a Itàlia fins que un día van deixar de tenir noticies, no van rebre mès cartes. En una de les cartes van llegir que la seva mare estava una mica malalta.
  Llavors aquest nen va començar una aventura al costat del seu gran amic, el seu mico Amedio i van viatjar des de Italia fins l’Argentina durant moltes díes. Durant aquest viatge van conèixer diferents personatges que els van ajudar a trobar a la seva mare.

 5. Marivi

  23 gen. 17
  17:23 #

  El meu perdonarte important del serle XX, va néixer en un pueblo Albanés de la antigua Yugoslavia. Tenía nacionalitat India. Va fer Montes obres bobes amb els marginats,orfes,malalts, moribunds i desemparats. Va viure en diversos paisos per a l’expansión de les seves congregacions. Fundo 610 congregacions en 123 paisos del món per ayudar les pobres entre los pobres. En 1.979 va rebré el premio Nobel de la Pau. Fent honor a la seva obra . Ella deia que les pobres eren encarnacions de Crist. En 1.990 obté permís del papá per a un Centre dins del Vaticá. Va fer vots de pobresa, castedat i obediència. Va morir a la seva congregació . Va ser canonitzada l’any passat . Per a mi és un personatge important perqué va viure una vida dedicada ayudar els més necessitats i exemple de caritat extraordinària. Saps qui és?

 6. Nerys Jiménez

  23 gen. 17
  18:19 #

  El menú personaje del serle siglo XX, es. Politic Espanyol, amb orientaci’o a la Independencia de Catalunya, va se president, de la Generalidad de Catalunya, des 1980 a 2003. A 1954 es va convertir en Médico i va viure a Premia del Falta, arribo a Barcelona a 1939, va a comenzar a estudiar catal’a, va ser detingut el 1960, pero les seres protestes, contra la dictadura de Franco, a 2003, va a Fer donacio a la Biblioteca de Catalunya.

 7. Noelia Díaz

  23 gen. 17
  18:28 #

  El meu personatge del siglo XX es un home, es cantant, va néixer a Sabadell, el seu nom artístic prové de barrejar el seu segon nom amb el nom del poble del seu pare.
  Va començar a cantar a les vint anys i també va treballar a publicitat. Al any 1989 va publicar el seu primer albúm “Aquesta noia es meva” , amb el que va fer famós.
  Va representar a Espanya en el festival d´Eurovisión que es va celebrar en Roma i va quedar en quarta posició. En 2013 va treure un cd recopilatori en català “t´estimo” en el que hi ha una cançó que canta amb la Escolania de Montserrat que es diu “Em dones Força” i es va convertir en l´himne de la marató de TV3, aquest cd es el que mes escolto ara i té publicat en total vint cd.

  1. Noelia Díaz

   30 gen. 17
   20:04 #

   El meu personatge del segle XX es un home, es cantant, va naixer a Sabadell, el seu nom artístic prové de barrejar el seu segond nom amb el nom del poble del seu pare.
   Va començar a cantar als vint anys i també va treballar a publicitat. Al any 1989 va publicar el seu primer album “Aquesta noia es meva” amb el que es va fer famos. Va representar a Espanya en el festival d´Eurovision que es va celebrar a Roma i va quedar en quarta posició. En 2013 va treure un cd recopilatori en catala “T´estimo” en el que hi ha una cançó que canta amb la Escolania de Montserrat que es diu “En dones Força” i es va convertir en l´himne de la marató de TV3, aquest cd es el que mes escolto ara i te publicat en total vint cd.

 8. Pablo Javier Gonzalez

  23 gen. 17
  22:02 #

  El meu personatge del segle XXI és un home molt alt. Ell va neixer en un barri humil de Nueva York en USA i va facer moltes cosas bo per el esport mundial. El va jogar en basket per als Chicago Bulls quasi tota la seva carrera i va anotar mes de 20000 punts en total. El es considerat el mes important jogador de NBA de la história. Va a guanyar sis vegades el titulo de campió. El es el pare de dos fills Jeffrey Michael i Marcus James, y una filla, Jasmine com a consequencia de que va casarse con la seva dona, Juanita Vanoy. Anys despres ells va divorciarse. El va fer patrocinis per moltas de las mes importants marques de roba inclos va instaurar las mes importants vambes per a la practique del esport. Despre de la seva retirada com professional va començar jogar a beisbol y va a començar fer negocis en el showbussines de USA

 9. MARIA

  25 gen. 17
  22:15 #

  El meu personatge del segle XX era de dibuixos animàts, de estatura més aviat baixa amb els cabells negres, s’assemblava a un nen però en realitat tenía entre 15 i 17 anys. Li agradava aixecar les faldilles de les dones per a veure les callces. Era molt trapella. Va ésser recluít por un equip de basquet i jugaba molt bé, amb frecuencia anotava triples i el seu crit de guerra era: ¡ 3 puntos colega!. Intentava convertirse en llegenda del basquet i anhelava conquistar a la seva bonica amiga Rosita. Em vaig riure molt cuand era petita. Ho veia totes les tardas al sortir de la escola.

 10. Yohana

  25 gen. 17
  23:03 #

  El meu personatge es una dona cantant de musica pop va neixer en colombia es cantauto-ra, productura, discografi-ca, ballarina, model, ambaixado-ra de bona voluntad de unicef.. Debuto en el mercat discografic hispanoamerica en 1995 amb el album peu descalçus es la artista femenina internacional amb major numero de ventas a la decada del 2000 i porta tambe el seu nom en una marca de perfums

 11. Jhon

  26 gen. 17
  15:06 #

  El meu personatge preferit va ser un home de la índia, instaurant nous mètodes cap a l’any 1918 en la qual rebutjava la lluita amb armes i violència fent vagues de fam. Va a realitzar la predicacio de la ahimsa per poder resisti els britànics.va a lluita per el retorn de les belles tradicions hiduistes. fou inspirador de la marcha de l sal ( una revolta en contra dels impostos d’aquest producte) en 1931 es va a presentar a la conferencia de londres per reclamar l’indepencia de l’india. Va a estar encarcelat molts cops
  convertint-se en heroe nacional. Fins i tot en 1942 le van extraure a ell i la seva dona tota llibertat deixant-los arrestats. Va intentar reformar la societat india començant pels esclaus i desenvolupant zones rurals. Va negar conflictes religiosos per defensar els musulmans. Finalment va ser assessinat per un fanatic hinduista al gener de 1948. Les seves cendres van ser llançades al riu ganges.

 12. Desiree

  26 gen. 17
  19:18 #

  El Meu personatge important del segle XX es un personatge de Macedonia. Religiosa. Va viure en el si d’una familia Católica Albanesa. Es va fer monja als divuit anys. Va viure la seva consagracio a Jesús entre les seves companyes amb fidelitat i alegria. Va superar una serie de critiques on li van atribuir una mentalitat reaccionaría. Va ser reconeguda internacionalment per la seva tasca. Es va a convertir en una figura important per la religio. Arribo el deu de setembre per realitzar el seu retir anual. Va ser beatificada pel papa Joan Pau ll. Li va ser concedit el premi Nobel de la Pau. Ella va trobar allotjament temporal amb els germanetes dels pobres.

 13. KHLIE MOHAMMED

  29 gen. 17
  15:25 #

  El meu personatge del segle XX és un futbolista. Va néixer a Argentina i va ser un futbolista molt famós, va fer història al segle XX amb l’habilitat que tenia amb la pilota, va arribar a ser el Guanyador en 1979 del campionat mundial juvenil amb la selecció del seu país i campio del mon en l’any 86 en Mexico i subcampio en el 90 en Italia. Va triomfar dos anys en el boca júnior. Va ser un integrant al F.C Barcelona a l’any 1982 fins el 1984, també va estar en el Nàpols i el Sevilla. Al any 1997 es va retirar de la professió de futbolista i va consumir drogues.

 14. Ana Guarch

  30 gen. 17
  10:31 #

  Al meu personatge es un escritó catalá. Va a neixa a Barçelona al 25 de setembre de 1964. Es va anar a viure a los Angels al 1993. Va a fer periodisme, y li agrada escriure. Va a escriure la seva primera novela: Al prinsip d’la boira 1993, pro san va animà a segui escrivin al guañar el premi juvenil EDB. Ha venut cinc millions d’e exemplars am tot el mont am la primera novela per adults. Té molt premis. És un gran creador de personatges. En la actualitat té al mercat un llibre que está arrasant.

 15. Edmundo

  30 gen. 17
  16:56 #

  Un del meus personatges favoritos del segle XX és un escriptor, periodista, novelista, filosof i critic de literatura. Va néixer a Anglaterra en 1898 y va morir el any 1963.
  Va escriure alguns de els llibres que més van inspirar a la gent de la generaciò del modernisme.
  Entre las sevas obras més conegudas hi ha Las crònique de narnia, son set llibros que tractan de un món de fantasía y magia descobart dins d’un armari vel.
  Va ser gran amic del escrptor J.R.R. Tolkien qui va escriure el Hobbit y El senyor del anells.
  Las sevas obras han estat interpretades en el teatre i adaptades al cinema.
  M’agrada molt llegir els seus llibres perquè em resulten molt inspiradors, en particular aquells òn reflexiona sobre la vida, la fe, el sofrimet y la felicitat.

 16. juan marin

  31 gen. 17
  3:05 #

  El meu personatge preferit del sigle xx va ser corredor profesional de ciclismo.va naixer a Pamplona Espanya on viu va comencar la seva carrera profesional l’ any 1984.En1991 guanya el seu primer Tour de Francia,guayando-ho en cinc ocasions y dues vegadas el giro de Italia.Va a consequir tambe el record de l’hora superant al seu rival.i es convertirá en el millor ciclista Espanyol de tots els tems.El 2 de Gener de 1997 va anunciar la seva retirada per no trovar-se be en las carreres.

 17. Iván

  02 febr. 17
  17:02 #

  El meu personatge important del segle XX és un actor i artista marcial d’origen xinès, va néixer el dia 27 de novembre de 1940 en San Francisco, Estados Unidos. Es va a criar en Hong Kong on va començar a entrenar arts marcials a los 13 anys. Als 18 anys va tornar als Estats units on va estudiar filosofia i es va doctorar en aquesta àrea. Va obrir diverses escoles de Kung Fu en Seatlte, Oalkand i Los Angeles. Va crear el seu propi metode de combat anomenat, el Jeet Kune Do o “el cami del puny intercepto”. Va participar en diverses pel•licules com The Big Boss, Fist of Fury o Way of the Dragon entre altres. Es va a casar amb Linda Cadwell en 1964 i va a morir en 1973 per un edema cerebral.

 18. Giani

  14 febr. 17
  15:21 #

  Hola! El meu personatge ès un del mes conegut del seu temps. Un gran actor, director i productor de les pel-licules mudes. Va neixer el 16 d abril de 1889 i va morir el 25 desembre de 1977. Mès soprenent de el es que ha de teñir una mala infancia, en el sentido que era un nen pobre, el seu pare alcoholiques i la seva mare era malalt, l’ actor passant davant de tot, mes de vuitanta per cent de les pel-licules son pel-licules de comedia. D’ origen anglés una gran part de la seva vida va estar en estats units , on despres d’ un Bon temps es va retirar a Suisse per problemes polítics.

Cursos


Missatges de veu


Núvol d’etiquetes


Diccionaris


Mitjans de comunicació


Recursos per a l'aprenentatge


Vocabularis


Històric


Benvinguts

Hola! Els professors de català us volem donar la benvinguda al blog del curs que ens servirà com a diari d’aula. Aquí, setmanalment, fareu una entrada explicant què heu après aquella setmana, què us ha estat més fàcil i què més difícil. Per fer-ho, entreu a la categoria corresponent al vostre curs i població i afegiu-hi comentaris. Ànims!